Reteta esecului sigur

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 24 Aprilie 2016, ora 07:06
7962 citiri
Reteta esecului sigur

S-a discutat mult si foarte nervos despre cauzele esecului istoric al echipei feminine de gimnastica a Romaniei care nu s-a calificat la Olimpiada pentru prima data in ultimii 48 de ani.

Nu am sa evaluez eu vina sau nevinovatia COSR, a ministrului Sportului, a antrenorilor sau a cui doriti dvs. De chestiunea pur sportiva are cine sa se ocupe. Dar eu cred ca, dincolo de aceste responsabilitati manageriale, exista si o alta cauza cu mult mai profunda, cu mult mai greu de corectat si de aceea cu mult mai grava a acestui declin. Poate mai important de analizat decat circul penalo-electoral.

Pe vremea comunismului, a carui nostalgica nu sunt sub nicio forma, sportul era una dintre putinele forme de iesire din rand. Performanta sportiva asigura un statut privilegiat din mai multe puncte de vedere, de la cel financiar, la cel al unei libertati de miscare. Sportul era un pasaport de iesire din universul concentrationar, dupa cum ne-a aratat insasi Nadia Comaneci.

Apoi, ce preocupari aveau copiii de atunci? Televizor mai deloc, Internet nici macar in vis, cate o carte sau un cinematograf. Sportul era o forma de petrecere a timpului liber in care statul investea nu de dragul sanatatii poporului, ci pentru a tine sub control energia tinerilor.

Si, de aceea, dar si pentru ca romanii aveau putine motive de satisfactie si de mandrie, putine supape de reala emotie pozitiva, pe vremea aceea printre cele mai populare modele de succes erau sportivii.

Si atunci sigur ca multi parinti isi indreptau copiii, in mod pragmatic, spre sport, iar copiii puneau osul in mod real.

Acum?

Pai care sunt modelele de succes? "Piti" de ambe sexe, hotii, mincinosii, smecherii. De pe toate ecranele, de pe toti stalpii, din toate revistele, copiii sunt invatati ca "de succes" inseamna sa obtii mult cu minim efort. Asta e obiectivul.

Iar cum performanta in sport presupune o munca imensa, sacrificii uriase, copiii din ziua de astazi nu mai sunt motivati sa si le asume.

Nu stiu asadar daca reducerea dramatica a bazei de selectie este doar consecinta dotarilor proaste ale salilor de sport si lipsei antrenorilor.

Nu am nicio indoiala ca si ele reprezinta motive solide. Dar cred ca o cauza grava trebuie cautata si in educatie, in mentalitatea contemporana.

Si nu mai este vorba despre sport. Nivelul din scolile romanesti, din facultatile romanesti a scazut foarte mult nu numai din cauza demotivarii cadrelor didactice. Ci si pentru ca invatatura nu mai este o conditie a reusitei. Iar multi dintre cei care mai cred totusi asta pleaca sa studieze in straintate de unde nu se mai intorc.

Iar aceasta e reteta sigura a unui esec cu mult mai mare decat ratarea unei olimpiade.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#ratare olimpiada gimnastica , #educatie