Scoala de bune maniere: cartile pot fi oferite in dar cu tot cu pret, bananele nu se musca

Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:23
23393 citiri
Scoala de bune maniere: cartile pot fi oferite in dar cu tot cu pret, bananele nu se musca
Foto: Clever children

Oricat de civilizati am vrea sa trecem, oricat de multi "ani de-acasa" avem, exista lucruri pe care nu le stim. Si e posibil sa ni se fi intamplat sa primim, cel putin o data, o carte ce poarta inca pretul pe coperta, la vederea careia sa facem fete-fete. Ori pur si simplu sa nu stim cum se mananca elegant o banana.

Sunt intrebari asupra carora, desi ar fi obligatoriu sa stim raspunsul, nu ne-am aplecat atat cat ar trebui. Cum o greseala - sau, in acest caz, o lipsa - recunoscuta e pe jumatate iertata, am luat mediul online la scrutat, in cautarea unei scoli sau curs care sa ofere aceste raspunsuri "de bun simt".

Asa cum era de asteptat, astfel de scoli exista, desi nu din abundenta. Surpriza a fost, insa, ca majoritatea sunt pentru copii, semn ca maturii ori nu-si recunosc lacunele ori, pur si simplu, s-au saturat de scoala. Un astfel de curs, la Clever children, care are sucursale in mai multe orase din tara, printre care Iasi, Ploiesti, Bucuresti, Cluj, dar si Chisinau, in Republica Moldova, costa 90 de euro (suma ce poate fi achitata in doua si chiar trei rate, existand si discounturi in situatii speciale) si include 4 sedinte de cate 1 ora si 50 de minute, o carte de bune maniere si diploma de participare la curs.

Cei invitati sa ia parte au varste cuprinse intre 6 si 13 ani, fiind organizati pe doua grupe (grupa Kids - 6-9 ani si grupa Teens, 10-13 ani).

Dupa cum a declarat pentru Ziare.com Violeta Lupu (foto), manager national al francizei Clever children, "initial nu ne-am gandit sa oferim acest curs si adultilor, insa s-au gandit altii. Ma refer la faptul ca am primit cateva solicitari de la companii care doreau sa organizeze acest curs pentru angajati si, fiind la baza o firma de training si consultanta pentru corporatii si avand toate resursele necesare organizarii unor programe de succes, am dat curs invitatiilor si am adaptat cursul de maniere elegante si pentru adulti, insistand bineinteles pe diverse teme din curricula, in functie de cerintele clientilor".

Eticheta la bufetul suedez, o enigma pentru multi corporatisti

Asadar, pana si adultii trebuie sa recunoasca, stanjeniti sau nu, ca nu intotdeauna stiu sa faca impresie atunci cand sunt invitati la un bufet suedez sau la o masa festiva.

Acestora, trainerii in ale manierelor elegante le-ar spune ca paharul se sampanie este singurul pe care il ridicam de pe masa cand suntem serviti, celelalte pahare ramanand pe masa in acelasi context, si ca la un bufet suedez trebuie sa luam paharul cu mana stanga, sa infasuram servetelul in jurul acestuia, sa servim aperitivul cu mana dreapta si sa stergem mana dreapta cu servetelul infasurat in jurul paharului. O tehnica nu foarte dificila, dar pe care putina lume o stie. Motiv indeajuns de serios pentru a trece drept un mofturos la un astfel de eveniment.

Cum se ofera un buchet de flori

Un alt subiect sensibil aflat in programa este "cum se ofera buchetul de flori". Raspunsul e prompt si in acest caz, desi oarecum intuitiv: cu inflorescentele in sus, pentru ca persoana care il primeste sa se poata bucura de mireasma si culoare.

Cat despre aproape demodatul (din pacate) cadou constand intr-o carte, ar trebui sa stim ca in niciun caz nu e jignitor sa primim un volum pe care a fost "uitat" pretul. "Cartile pot fi oferite fara a fi ambalate neaparat, chiar si cu pretul pe ele, explicatia fiind ca valoarea uneia de multe ori nu sta in pret, ci in continut", explica specialistul.

"Nu am terminat de mancat, nu imi lua farfuria!" - Cum transmiti asta gratios chelnerului

Copiii invata aceste lucruri si multe altele - cum ar fi faptul ca din banane nu se musca niciodata, ci se rup bucati, si ca fructele zemoase se mananca folosind cutitul si furculita ori ca, la o petrecere ori cina, cand vrem sa semnalam chelnerului ca nu am terminat de mancat, ridicandu-ne doar pentru un dans, trebuie sa lasam tacamurile asezate de o parte si de alta a farfuriei, cutitul in drepta si furculita in stanga, pentru a fi reluata usor servirea felului de mancare atunci cand ne intoarcem la masa.

Personalul scolii este specializat, la baza, in proportie de 90%, cu experienta in educatie sau in lucrul cu copiii, fiind fie cadre didactice, psihologi sau traineri profesionisti.

Cat despre parinti, daca ei insisi nu vor sa participe, ar face bine sa traga cu ochiul in caietele odraslelor lor. Vor afla ca, atunci cand mergem in vizita, nu este recomandat sa ajungem mai devreme, insa putem intarzia 5 - 10 minute fata de ora indicata si ca telefoanele nu se dau nici prea devreme, nici prea tarziu - seara, niciodata dupa orele 19.00 si in niciun caz apelurile sa nu fie repetate, in cazul in care nu se primeste un raspuns.

"Bineinteles, aceste reguli sunt nuantate si discutabile, in functie de context, persoanele pe care le sunam, urgenta apelului si tot asa", explica specialistul.

Regulile de "nettiguette"

Chiar daca sunt reguli ce tin de bunele maniere care nu se schimba niciodata, exista unele abia impamantenite, care e bine sa fie asimilate de cei mici inca de timpuriu. Aici intra "regulile de nettiguette", de comportament civilizat online, care sunt readuse in discutie din ce in ce mai des datorita utilizarii frecvente a Internetului si a retelelor sociale (limbajul folosit trebuie sa fie politicos, fara prescurtari, fara majuscule utilizate insistent, fara mesaje nesolicitate, fara publicarea online, fara acordul proprietarului, a datelor de contact).

Plescaitul la masa este permis si chiar graitor

Si mai sunt asa-zisele reguli regionale, curioase pentru cei multi, cum ar fi cea a plescaitului la masa, care, in tari asiatice, este permis si indica faptul ca felurile de mancare sunt pe placul persoanei care le consuma.

Din nou, ar trebui stiut ca in niciun caz nu e o jignire daca primesti flori in numar par in Canada.

In programa celor mici si mari pot intra teme precum "Cine pe cine saluta primul?" sau "Cand si cum raspundem la salut?", chestiuni aparent banale, dar care ne ajuta sa trecem cu fruntea sus prin viata in companii dintre cele mai alese. Iar viata va avea grija sa ne puna si in astfel de posturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#scoala bune maniere, #cursuri bune maniere copii, #reguli bune maniere exemple , #educatie