Sefii de la Educatie, repetenti la romana - Cum au faultat gramatica de-a lungul timpului

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 18:45
5417 citiri
Sefii de la Educatie, repetenti la romana - Cum au faultat gramatica de-a lungul timpului

Pe cat de incisivi sunt atunci cand isi ataca adversarii politici, pe atat de dur faulteaza limba romana, iar Ministerul Educatiei, unde exigenta ar trebui sa fie si mai ridicata, este deja unul cu traditie in ceea ce priveste greselile gramaticale ale celor care il conduc.

Cel mai nou caz este cel al ministrului Remus Pricopie, care a vrut sa faca lumina in problema suspiciunilor de frauda de la examenul de bacalaureat. In schimb, a reusit doua greseli intr-o singura fraza.

Ministrul Educatiei s-a facut de ras: doua greseli gramaticale intr-o singura fraza

"Nu a existat subiecte (au existat - n.red.) pe pagina de Internet, a existat decat un mesaj (doar un mesaj - n.red.) care nu a fost postat la 8.34...", a declarat ministrul Educatiei.

Ulterior, deranjat ca presa i-a taxat greseala, Remus Pricopie a incercat sa se justifice, vorbind despre el la persoana a treia. "Inteleg ca una dintre problemele zilei pentru anumiti colegi de-ai dvs (din presa - n.red.) este cea legata de greseala de exprimare a ministrului. Evident ca este regretabila, este o greseala la sfarsitul a 14 ore de munca", s-a justificat Remus Pricopie. Declaratia a fost citita de pe foaie, pentru a nu lasa loc de alte... erori.

Dusa, rafala de greseli: Trupurile neinsufletite ale cadavrelor celor decedati

Gramatica limbii romane, plina de diateze, acorduri si cazuri plictisitoare, i-a dat batai de cap si lui Liviu Pop chiar la conferinta in care se instala ca interimar la Educatie.

"Ma bazez in acest demers pe colegi, parinti, copii, care vor intelege situatia in care suntem din punct de vedere a (al - n.red.) termenelor" si "Sunt profesor de matematica si vreau sa rezolv problemele...care (pe care - n. red.) le am", sunt alte greseli de exprimare ale fostului ministru.

Un dezacord facut de Pop a avut ca tema clasa pregatitoare. "Clasa pregatitoare, repet, ca si celelalte ordine, raman in vigoare", a spus Liviu Pop. Dupa ce a vorbit si despre "o prioritate secundara", ministrul Pop a tinut sa spuna audientei ca este "la baza" profesor de matematica.

Dascalul de matematica s-a incurcat insa, in urma cu un an, in momentul in care a fost invitat de jurnalisti sa rezolve unul dintre subiectele de la proba de matematica de la Evaluarea Nationala.

Ministrul Pop, profesor de matematica, nu a stiut sa rezolve subiectele de clasa a 8-a

Cateva ganduri de la Liviu Pop: "om al cartii si al scolii", "care se implica cu toata fiinta"

Senatorul Liviu Pop a starnit amuzamentul internautilor si in acest an, dupa ce a declarat ca "discursul presedintelui a fost un monolog", referindu-se la cuvantarea lui Traian Basescu din Parlament.

Nici Corina Dumitrescu, cea propusa anterior la Ministerul Educatiei, nu s-a descurcat mai bine atunci cand a venit vorba de limba romana. In CV-ul acesteia au aparut cateva greseli flagrante de gramatica.

Corina Dumitrescu preciza ca este pasionata de inot. Atat de pasionata incat scria innot.

Cu politicienii la DEX - de la "ejaculatul" lui Vanghelie pana la "mandrii" lui Antonescu

Tot din CV-ul Corinei Dumitrescu am aflat ca a terminat Liceul de Chimie din Oradea, la sectia reala, nu real. Am mai putut afla ca ministrul desemnat al Educatiei, in 2012, nu stie exact numele institutiei de invatamant pe care a absolvit-o. Corina Dumitrescu a notat in CV ca a terminat universitatea Standford din California. In realitate institutia se numeste Stanford.

Anterior, Ioan Mang a dus mai departe traditia greselilor gramaticale ale ministrilor Educatiei, cand le-a vorbit maghiarilor de la Universitatea de Medicina din Targu-Mures despre linia de predare in maghiara. In loc sa spuna,"cei care isi doresc linia de predare in limba maghiara", Ioan Mang a spus "cei care isi doreste".

Mang face si greseli gramaticale: "Cei care isi doreste..."

Totodata, ministrul Educatiei din Guvernul Boc, Daniel Funeriu, a starnit iritarea, dar si amuzamentul senatorilor, dupa ce li s-a adresat acestora cu titulatura de "colegi", iar ulterior a sustinut ca substantivul "coleg" are genul neutru, "potrivit DEX".

"Am considerat totdeauna ca in Senatul Romaniei se actioneaza pentru binele invatamantului, de aceea mi-am permis si am incercat sa particip tocmai la destinderea acestei atmosfere, si tocmai de aceea intervetia mea a fost mai mult tehnica decat una politica, pentru ca desigur, daca ar fi cazul sa avem interventii politice, cu totul si cu totul altele ar fi coordonatele (...)

Putem sa dam foarte multe lectii de gramatica, puteti da foarte multe lectii de foarte multe lucruri, eu nu o sa-mi permit acest lucru, imi voi permite doar sa spun ca in limba romana conform DEX cuvantul 'coleg' este neutru, nu este defel feminin", spune Funeriu, in urma cu un an, in plenul Senatului.

Ministrul Funeriu, ironizat in Senat pentru o greseala gramaticala

Nici Ecaterina Andronescu nu s-a lasat mai prejos facand, in 2009, o greseala demna de operele lui Caragiale.

"Este vorba de un text la prima vedere, deci nu este vorba de nicio greseala. Si prin baremul pe care l-au construit, m-au asigurat ca niciunul dintre elevii nostri n-au nimic de suferit (varianta corecta este "niciunul dintre elevii nostri n-are nimic de suferit), pentru ca textul la prima vedere este un text pe care trebuie sa-l comentezi asa cum este el", a declarat la acea vreme Andronescu.

Andronescu, acuzata de plagiat: Institutul pentru Fizica Materialelor propune retragerea lucrarilor

Recent, fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu i s-au retras trei lucrari semnate alaturi de alti autori, dupa ce s-a descoperit ca erau plagiate.

Un alt ministru de la Educatie, care intregeste lista politicienilor care fac greseli gramaticale, este Cristian Adomnitei.

Prezent in 2008 la premierea elevilor care au sustinut primul Bacalaureat in limba franceza, fostul ministru al Educatiei i-a numit pe elevi "averitabili" ambasadori ai Romaniei. Adomnitei dorea de fapt sa spuna ca elevii sunt veritabili ambasadori. "Sunt de fapt averitabili ambasadori ai Romaniei, oriunde s-ar duce ei, nu numai in Franta".

Tot el a iesit cam sifonat dintr-o discutie cu cativa elevi de clasa a cincea, din Braila. Cristian Adomnitei a sustinut in fata copiilor ca pe steagul Uniunii Europene sunt 15 stele, si nu 12 asa cum este corect si asa cum ii spuneau si copiii.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#ministri greseli gramaticale, #Pricopie dezacord, #Liviu Pop greseli gramaticale , #educatie