Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:59
9296 citiri
Seism in mijlocul anului universitar (Opinii)
Foto: Arhiva

Intrarea in vigoare a Legii educatiei a creat adevarate seisme in cele mai multe dintre facultati. Profesorii universitari de peste 65 de ani au fost chemati la rectorate, pentru a li se pune in brate deciziile de pensionare. Si sunt foarte multi in aceasta situatie, daca nu chiar majoritari. In multe cazuri, incepe sa se puna acut problema decanilor si a rectorilor, fie tot din cauza varstei titularilor, fie din cauza incompatibilitatii acestora.

In principiu, se intampla un lucru foarte bun, pentru ca sunt destructurate clanurile universitare si dinozaurii sunt scosi pe tusa, pentru a face loc tinerilor, care nu mai aveau nicio sansa de a inainta in cariera didactica, indiferent de valoarea lor. Este o primenire necesara si salutara, asadar.

Exista insa si un mare "dar". Nu este firesc ca o asemenea schimbare de proportii sa aiba loc in mijlocul anului universitar, pentru ca bulversarea se repercuteaza inevitabil si foarte grav asupra studentilor. In UMF "Carol Davila", spre exemplu, s-a instalat un soi de degringolada.

Au ramas catedre complet descoperite, nu mai are cine sa predea unele cursuri, nu mai are cine sa examineze studentii. Si asa erau multe posturi vacante, dar acum situatia ajunge la limita blocajului.

Sigur ca posturile nu fusesera scoase la concurs dinainte de interdictia venita de la guvern, inclusiv pentru ca normele respective erau ocupate prin plata cu ora tot de cadre didactice din facultate, care astfel isi rotunjeau substantial veniturile. Dar fapt este ca acum lipsa de personal a ajuns dramatica.

La Facultatea de medicina dentara nu se stie cine va fi decan, caci actualul titular este pensionabil, iar cei doi potentiali candidati sunt incompatibili, pentru ca unul are fiul student, iar nevasta celuilalt este cadru didactic in aceeasi facultate.

Alta distractie este cu lucrarile de doctorat, pe care nu prea mai are cine sa le conduca, caci cei mai multi dintre profesorii care au si calitatea de indrumatori au fost scosi la pensie.

De ce nu sunt alti candidati? De ce nu erau decat indrumatori pensionabili? Desigur ca exact din cauzele care au facut necesara reforma educatiei, dar golul creat este o realitate si de ea ar fi trebuit sa se tina cont. In aceste conditii, de ce nu se putea astepta pana la inceperea viitorului an universitar, astfel incat sa existe o vacanta intreaga pentru reasezarea lucrurilor?

Probabil pentru ca actualul guvern si, mai ales, actualul ministru al Educatiei nu au nicio certitudine ca vor mai fi in functii pana in octombrie. Si este clar ca prima grija a unui eventual guvern USL va fi sa abroge noua Lege a educatiei, spre linistea Ecaterinei Andronescu, a lui Andrei Marga si a prietenilor lor.

Dar pensionarile consumate sunt greu de anulat, iar posturile ocupate nu mai pot fi vacantate. Actuala Putere bate fierul cat e cald si poate ca, intr-un fel, are dreptate. Dar pretul pe care-l platesc studentii este destul de mare.

Iar in perspectiva se arata noi tulburari, caci, cum spuneam, Opozitia de-abia asteapta sa reaseze lucrurile in fagasul de pana acum si chiar daca nu va mai reusi in totalitate este de presupus ca la prima schimbare de putere sa aiba loc o noua zgaltaiala de proportii a lumii universitare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Legea Educatiei Universitati, #clanuri universitare, #profesori universitari , #educatie
Comentarii
Poza Funeriu
Funeriu
rank 5
Dacă-mi permiteti o mică interventie... Eu sunt ministrul Educatiei, Daniel Funeriu...Nu e prima data cand sunt la dv pe ziare.com, dar poate forumistii dv nu ma cunosc…
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5