Senatul a adoptat modificarea Legii Educatiei

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 21:33
3824 citiri
Senatul a adoptat modificarea Legii Educatiei
Foto: gov.ro

Senatul a adoptat tacit, luni, modificarea adusa Legii Educatiei.

Astfel, s-a aprobat profesarea cadrelor didactice si de cercetare din universitati dupa varsta legala de pensionare cu aprobarea anuala a Senatului universitar, dar fara a depasi 2% din personalul didactic al institutiei de invatamant superior.

Modificarea a fost adoptata in Senat cu 68 de voturi pentru, 21 de abtineri si 7 voturi impotriva.

Potrivit proiectului, in institutiile de invatamant superior de stat invatamantul este gratuit pentru cifra de scolarizare aprobata de Guvern, iar cuantumul taxei va fi stabilit de catre Senatul universitar.

Totodata, institutii de invatamant superior de stat si particulare si confesionale se vor acredita si vor deveni parte a sistemului national de invatamant prin lege dupa parcurgerea procedurilor de acreditare.

"Institutiile de invatamant superior sunt libere, deschise si au autonomie universitara garantata de Constitutie. Atat in cazul universitatilor de stat, cat si in cel al universitatilor particulare numarul total de studenti scolarizati intr-o promotie la un program de studiu nu poate depasi capacitatea de scolarizare corespunzatoare unui raport numar studenti/ numar cadre didactice titulare cel mult egal cu 40 la unu", se arata in proiect.

In ceea ce priveste invatamantul privat sunt stabilite reguli proprii de catre Senatul universitatii private despre cum sa desfasoara alegerile si cum sa fie organizate.

"Proiectul de lege se refera la cateva lucruri pe care noi le-am considerat importante pentru a fi modificate. In primul rand este vorba de modificarea si completarea in privinta eliminarii sau definirii invatamantului cu taxa in institutiile de invatamant superior de stat, in sensul in care acestea au fost definite in acest moment si invatamant de la bugetul de stat finantat de la bugetul de stat si invatamant cu taxa", a declarat, luni, in plenul Senatului, unul dintre initiatori, senatorul Petru Filip.

"Un alt element important al modificarii se refera la ceea ce se intampla in momentul in care o universitate privata se desfiinteaza si modul in care acest patrimoniu al investitorilor revine celor care au infiintat universitatile de invatamant superior respective", a adaugat acesta.

El spune ca toate modificarile aduse prin proiectul de lege sunt in favoarea invatamantului universitar in general si "nicidecum dintr-un spirit de fronda impotriva legii invatamantului".

Pe de alta parte reprezentantul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), secretarul de stat, Andrasz Kiraly, a spus ca Guvernul nu a sustinut propunerea intrucat in ceea ce priveste eliminarea invatamantului cu taxa din institutiile de invatamant superior de stat nu este oportuna limitarea dreptului la invatamant pentru alte criterii decat cele de calitate.

"Guvernul nu sustine nicio modificare care sa nu garanteze calitatea actului educational si alinierea la spatiul european al invatamantului superior. Nu este oportuna introducerea unor drepturi suplimentare pentru invatamantul particular si confesional", a sustinut reprezentantul MECTS.

Legea are caracter organic si a fost adoptat tacit de Camera Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#aprobare modificare Legea Educatiei, #Senat modificare Legea Educatiei, #modificare legea educatiei , #educatie