Ziare.com

Tinerii, tot mai dornici sa invete in strainatate: Tarile nordice sunt tinta preferata

Miercuri, 12 Ianuarie 2011, ora 18:32

   

Tinerii, tot mai dornici sa invete in strainatate: Tarile nordice sunt tinta preferata
Numarul tineri romani interesati sa studieze in strainatate a crescut in ultimii ani, printre ratiunile invocate de cei care aplica pentru licee sau universitati din Occident numarandu-se conditiile de studiu superioare celor din tara si caracterul practic al informatiilor predate.

In ultimii trei ani, numai prin intermediul International Educational Center (IEC) au plecat sa invete in strainatate peste 1.200 de elevi si studenti.

Totodata, numarul celor care solicita asistenta centrelor abilitate de consultanta educationala a crescut cu 20% in ultimul an. De un interes sporit se bucura in special tarile nordice, in contextul cresterii consistente a taxelor de studiu in Marea Britanie, recent votata de parlamentul de la Londra.

"Interesul tinerilor romani este in continua crestere. In ultimii ani, mai ales dupa aderarea Romaniei la UE, au fost lansat programe educationale tentant de avantajoase, cu procedurile de aplicare mult simplificate, ceea ce explica numarul tot mai mare de solicitari pe care le inregistram in toate cele patru birouri din tara", spun reprezentantii IEC - organizatie neguvernamentala activa din 2001, ce are ca misiune promovarea mobilitatii educationale pentru elevi, studenti si absolventi.

Interesul in crestere pentru tarile nordice se explica si prin gratuitatea studiilor. "In Danemarca, Suedia si Finlanda, nu exista taxe de scolarizare. Danemarca, in speta, devine o destinatie de studiu tot mai curtata de tinerii romani, in virtutea unor avantaje imbatabile: programe gratuite in limba engleza intr-o gama variata de domenii.

In ultimii patru ani, IEC Romania a procesat peste 600 de aplicatii, iar numarul acestora este in vizibila crestere. Majoritatea studentilor opteaza sa se angajeze, pentru ca au permisiunea de a munci legal pana la 20 de ore saptamanal si de a castiga astfel suficienti bani pentru a se autofinanta pe perioada studentiei", mai spun reprezentantii IEC.

In alte tari europene, insa, scoala costa. In Olanda, de pilda, taxele de studii sunt de aproximativ 1.700 de euro pe an, dar exista posibilitatea unui imprumut care sa acopere aceste costuri, iar restituirea se face dupa doi ani de la absolvire, pe o perioada intre 15 si 20 de ani. Printre universitatile olandeze care atrag un numar mare de studenti romani se numara Hague University of Applied Sciences, Stenden si Fontys.

Tinerii aleg sa studieze in strainatate la putin timp dupa ce incep o facultate in Romania

Anglia ramane una dintre destinatiile preferate de studiu pentru romani, in ciuda dificultatilor de autofinantare ale sistemului educational britanic. Printre cele mai cautate institutii de invatamant superior din Regatul Unit se numara si Universitatea din Aberdeen. Avantajul inscrierii la o universitate scotiana este posibilitatea acoperirii taxelor scolare prin accesarea unui grant nereturnabil, acordat fara selectie tuturor studentilor admisi.

Cele mai cautate specializari din invatamantul superior sunt management, inginerie, arhitectura, marketing si business, conform aplicatiilor prin IEC, in timp ce, de la liceeni, solicitarile cele mai numeroase vizeaza Elvetia, Marea Britanie si Statele Unite, acestea din urma, pentru scolile de elita de tip boarding (internat).

In aplicatiile pentru programe de studii din strainatate, elevii si studentii romani enumera ca principal motiv al acestui demers calitatea invatamantului romanesc.

"Multi dintre aplicanti decid sa studieze in strainatate la putin timp dupa ce incep o facultate in Romania. Impresiile lor cand ajung in strainatate sunt, in majoritate, pozitive. Tinerii romani se declara placut suprinsi de tehnicile de predare si relationare, de curricula orientata spre implementarea practica a cunostintelor, de facilitatile din campus si, in general, de toate oportunitatile pe care le presupune studiul intr-un mediu international.

O mare parte dintre tineri sunt fascinati din punct de vedere cultural de tara in care vor sa studieze, sunt atrasi de ideea de a-si exersa limba engleza intr-un mediu cosmopolit, alaturi de tineri din toata lumea. Diferenta cea mai semnificativa fata de Romania este data insa de sentimentul general de satisfactie pe care il au vis a vis de ceea ce li se intampla acolo", spun reprezentantii organizatiilor care centralizeaza astfel de aplicatii.

Cei de la IEC au alcatuit si un asa-zis portret-robot al tanarului roman care isi doreste sa studieze in strainatate.

"Tanarul care este determinat sa se dispenseze de autohtonism, este vizionar si are o gandire matura. Nu e usor sa devii autonom intr-un mediu cel putin provocator cum e strainatatea. Are lecturi solide in spate, e ambitios, bun la engleza, activ intr-o serie de proiecte extrascolare. Este sustinut de parinti in deciziile majore pe care le ia, iar parintii lui se vor interesa indeaproape de implicatiile acestei schimbari din viata copilului lor, prin discutii oneste cu consultantii educationali.

In acelasi timp, este un tanar care se intereseaza de programe educationale in strainatate si care vrea sa instituie o schimbare de bun augur in viata lui. S-a informat in prealabil de pe Internet si stie sa-si aleaga prioritatile. Dar, in primul rand, isi doreste siesi 'mai binele' si este dispus sa investeasca efort in aceasta directie".

Sursa: rNews

Articol citit de 2307 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Carati-va cit mai repede, traiti numai o data!

.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor