Ziare.com

Topul surprinzator al celor mai bune sisteme de educatie: Tari din Asia pe primele locuri

de Diana Toea
Joi, 08 Mai 2014, ora 08:59

   

Topul surprinzator al celor mai bune sisteme de educatie: Tari din Asia pe primele locuri
Nici urma de Romania in topul celor mai bune sisteme de educatie din lume. In schimb, pe primele pozitii se afla tari din Asia, urmate de state europene, in vreme ce SUA sunt intrecute de Rusia.

Astfel, Coreea de Sud este fruntasa clasamentului celor mai eficiente sisteme educationale, intocmit de Pearson. Urmatoarele trei pozitii sunt ocupate tot de tari asiatice, si anume Japonia, Singapore si Hong Kong, relateaza BBC.

Abia pe al cincilea loc se afla o tara din Europa, respectiv Finlanda, urmata de Marea Britanie, Canada si Olanda. In plus, Rusia, pe locul 13, se afla la o pozitie distanta de Statele Unite, care ocupa locul 14 in clasament.

Marea Britanie, pe locul 6 in topul celor mai bune sisteme de invatamant

Seful Pearson, John Fallon, a atras atentia asupra importantei economice a imbunatatirii sistemelor de educatie si a laudat succesul programelor de invatamant din tarile asiatice, care ocupa primele pozitii.

In Europa, cel mai eficient sistem de educatie este cel al Finlandei, urmata de Marea Britanie, care se pozitioneaza in fata Olandei, Irlandei, Poloniei, Germaniei si Frantei.

Finlanda a ocupat pana acum prima pozitie in acest clasament, insa a fost devansata de patru tari asiatice. Picajul sau este dramatic si face parte dintr-o tendinta a degradarii sistemului de invatamant din tarile scandinave.

Top 10 tari cu cei mai scoliti locuitori

Remarcabila este, insa, ascensiunea Poloniei, care a reusit sa isi reformeze programele educationale post-comuniste si sa ajunga direct pe locul 10.

Clasamentul a fost intocmit pe baza unor teste internationale si au luat in calcul inclusiv studiile superioare. Sud-coreenii au obtinut, fireste, cele mai bune rezultate.

Topul celor mai eficiente sisteme de educatie din lume

1. Coreea de Sud
2. Japonia
3. Singapore
4. Hong Kong
5. Finlanda
6. Marea Britanie
7. Canada
8. Olanda
9. Irlanda
10. Polonia
11. Danemarca
12. Germania
13. Rusia
14. Statele Unite
15. Australia
16. Noua Zeelanda
17. Israel
18. Belgia
19. Cehia
20. Elvetia

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Locul 20 pentru Elvetia ma surprinde. Eh, asa o fi... dar atata

timp cat nu sint publicate clar criteriile de calitate luate in calcul, aceasta clasificare nu are prea mare valoare.

O educatie este de calitate atunci cind produce cetateni capabili sa isi construiasca prosperitatea cu propriile mijloace. Si atunci cind societatea lor este solidara cu cei mai slabi sau defavorizati. Cam asta este esenta unei educatii respectabile, dupa mine.

 

Cum subiectul este important, imi permit inca o postare, referitoare

la Romania si nivelul sau de educatie.

Sint produsul educatiei romanesti prin scoala primara, liceu si facultatea facute in Romania. Ajuns prin alte tari, nu am avut deact sa ma adaptez la citeva specificitati locale, fara nici o problema. Baza de educatie si cunostintele profesionale native erau la nivelul celor intalnite in strainatate. Ba chiar, la citeva capitole, depaseau nivelul local (ma refer la cultura generala si universala, la numarul de limbi straine practicate, la vocabularul obtinut prin nenumarate lecturi romanesti sua straine). Aceasta a constituit pentru mine un avantaj cert de integrare a unei culturi straine.
Astazi, dupa caite am constatat prin copii prietenilor mei din RO, acestia au facut multiple facultati (marea majoritate au doua licente universitare, in domenii citeodata contradictorii). Dar succesul lor profesiona este relativ modest in tara si aproape inexistaent in stzrainatate.
Mai mult, tinerii romani care au terminat studii in strainatate, au un nivel de succes net superior celor cu studii romanesti.

Concluzia mea, poate gresita, este ca nivelul de educatie general a scazut, ca nivelul de specializare universitara este rupt de realitatea economica si tehnologica locala sau internationla. Nivelul ridicat de somaj in randul tinerilor este o dovada clara.
Evident, am speranta ca scoala romaneasca, in gene ral, sa se intoarca la scoala de calitate pe care am avut privilegiul sa o urmez. Si aceasta fara nici un fel de "politizare" oarecare! Scoala, educatia, sint apolitice, ele vehiculeaza alte valori si orizonturi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor