1 din 4 copii e umilit constant la scoala: Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 08:41
5942 citiri
1 din 4 copii e umilit constant la scoala: Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!
Foto: Arhiva Ziare.com

Organizatia Salvati Copiii lanseaza in Romania campania Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!, pentru prevenirea bullying-ului in scoli.

In 10 minute, un copil poate sa isi piarda increderea in sine si in ceilalti, iar consecintele pe termen lung asupra dezvoltarii emotionale si integrarii sociale sa fie extrem de grave. Sunt cele 10 minute de pauza, in care unu din patru copii din scolile romanesti este victima a bullying-ului, in mod repetat, arata un comunicat al organizatiei citat de Agerpres.

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut ca au agresat alti elevi cel putin de trei ori in luna anterioara, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.

Iata datele ingrijoratoare ale studiului national efectuat de Salvati Copiii in 2016:

  • 1 din 4 copii era umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor;
  • 1 din 6 copii era batut in mod repetat;
  • 1 din 5 copii umilea in mod repetat un alt copil la scoala;
  • 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi;
  • 73% dintre copii au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar.

Cele mai noi date procesate la nivelul Ministerului Educatiei pentru anul scolar 2014-2015 vorbesc despre 18.783 de cazuri de violenta la nivel national.

"Acesta este motivul pentru care Organizatia Salvati Copiii Romania lanseaza campania Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!, pentru a preveni un fenomen de amploare, pe care institutiile de invatamant nu il identifica, nu il gestioneaza, in conditiile in care statistica spune ca doar 38% dintre scoli beneficiaza de consilier scolar, preponderent in mediul urban", arata documentul citat.

Pentru semestrul I al anului scolar 2016-2017, datele culese de autoritati indica 7.690 de cazuri de violenta in scoli, cele mai multe in Brasov (782), Timis (596), Bihor (575), Iasi (561) si Neamt (472).

Insa cifrele oficiale sunt departe de o reprezentare corecta a unei realitati scolare in care zi de zi, toti actorii implicati - elevi, cadre didactice, parinti, vorbesc cu ingrijorare de un nivel in crestere al violentei intre copii.

Organizatia Salvati Copiii trage, astfel, un semnal de alarma si solicita autoritatilor decidente luarea unor masuri urgente, care sa redea elevilor recreatia, fara sa le fie teama ca vor fi agresati si umiliti.

Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania, a evidentiat consecintele negative ale bullying-ului asupra tuturor copiilor, victime sau agresori:

"Hartuirea, umilirea repetata si intentionata sunt fenomene care isi pun amprenta asupra sanatatii emotionale si sociale a tuturor copiilor, victime sau agresori.

Pe termen lung, acesti copii vor dezvolta mecanisme de inadecvare sociala, fie ca vorbim despre comportamente de abuz si putere, in cazul agresorului, fie despre un comportament de izolare sociala, in cazul copilului-victima.

Mai mult, nici copiii care sunt martori nu au parte de un mediu scolar sanatos, ei simtindu-se fie complici, fie intimidati si amenintati de comportamentele de bullying ale colegilor lor. Acesti copii vor intelege ca relatiile interumane se construiesc pe o ierarhie a puterii in care abuzul este apanajul celui puternic".

Niciunul dintre copiii care au participat la interviurile de grup organizate de Salvati Copiii nu a stiut despre existenta unei comisii de combatere a violentei in scoala lor. Atunci cand sunt luate, masurile de combatere a violentei sunt legate de evenimente singulare deosebit de severe. Scolile nu au o abordare comuna in cazurile de bullying.

Ba mai mult, nici Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, nici Statutul elevului - documente de referinta in organizarea activitatilor si conduitei scolare - nu contin precizari specifice in legatura cu fenomenul de bullying.

Printre masurile pe care Salvati Copiii Romania le propune in campania Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile! se numara:

* Cresterea capacitatii de raspuns a scolilor in situatii de bullying intre elevi;

* Promovarea unor metode pozitive si eficiente de educare socio-emotionala a copiilor, in spiritul valorilor de toleranta, respect, protectie si curaj;

* Promovarea de proceduri si politici clare de interventie specifica in situatie de bullying, in colaborare cu Ministerul Educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#campanie Salvatii Copiii violenta scoli , #elevi