Aur la Balcaniada de Geografie 2017 pentru scoala Lauder-Reut

Advertorial
Joi, 06 Iulie 2017, ora 14:50
45386 citiri
Aur la Balcaniada de Geografie 2017 pentru scoala Lauder-Reut
Foto: Andrada Pantelimon

Andrada Pantelimon, eleva Complexului Educational Lauder-Reut, ne aduce aurul la Balcaniada de Geografie 2017, editia a III-a, desfasurata la Ruse, in Slovenia, in perioada 25 - 30 iunie.

Bucuria succesului Lauder-Reut este cu atat mai mare cu cat Romania ocupa locul I in clasamentul natiunilor participante.

Astfel, Andrada Pantelimon a imbogatit performanta colegului sau, Victor Vescu, care a obtinut medalia de argint la aceeasi competitie internationala anul trecut.

Am rugat-o pe Andrada sa ne dezvaluie secretele performantei sale si detaliile acestei experiente, in cele ce urmeaza.

Cu mandrie ii transmitem felicitarile noastre!

Andrada Pantelimon, eleva Complexului Educational Lauder-Reut, impreuna cu doamna Roxana Diaconu profesor de Geografie, impartasind bucuria succesului, la revenirea de la Balcaniada de Geografie (Slovenia, 25 - 30 iunie, 2017)

Totul a inceput...

... cu un gand: poti reusi orice iti propui. Mentalitatea abordata este esentiala in atingere oricarui scop si al meu a fost calificarea la Balcaniada de Geografie.

Am fost intotdeauna o persoana curioasa. Imi doresc sa cunosc spatiul in care traiesc, evolutia planetei si a speciei umane si impactul reciproc. Am hotarat sa particip la olimpiada in clasa a X-a, cand se studiaza Geografia Umana, intrucat este o disciplina complementara Relatiilor Internationale, domeniu spre care ma gandeam atunci sa ma indrept.

De ce Geografia?

Imi aduc aminte ca la finalul olimpiadei de anul trecut aveam un mare semn de intrebare privitor la ce urmeaza sa studiez la facultate. In schimb, m-am intors cu dorinta puternica de a aprofunda Geografia.

Entuziasmul pe care il simt acum fata de aceasta disciplina m-a cuprins pe deplin cand, odata cu studierea Geografiei Fizice, la care aveam mari lacune in clasa a X-a, am inceput sa inteleg mai bine interactiunea om - Terra: neglijenta de care dam dovada fata de fragilitatea ecosistemelor, exploatarea necontenita si adesea nesabuita a unor resurse acumulate in timp geologic si necesitatea de a fi inventivi si adaptarea continua a ambelor parti pentru supravietuire si, mai apoi, prosperitate. Geografia indeamna catre privirea problemelor in ansamblu si catre solutionarea acestora. Cumva, iti sopteste ca poti reusi orice iti propui.

Drumul spre performanta

Este nemaipomenit sa inveti ceva ce-ti place, avand libertatea sa-ti faci singur programul. Cam asa a decurs pentru mine pregatirea pentru Balcaniada, perioada care m-a ajutat sa ma disciplinez, sa-mi dozez mai bine timpul si sa-mi conturez stilul de a invata.

Desi consider ca cele doua saptamani pline dinaintea concursului, petrecute intre carti, harti si teste au fost esentiale, Geografia este o disciplina vie. In consecinta, de la discutii cu prietenii, la stiri, articolele si canalele de Youtube dedicate popularizarii stiintei, totul a fost de ajutor.

Oamenii dedicati din culisele reusitei

Desi cunostintele acumulate si modul de a gandi sunt proprii fiecaruia dintre noi, nu am fost singura in pregatirea pentru Balcaniada si pentru aceasta sunt recunoscatoare. Am norocul de a fi indrumata de doamna profesor Roxana Diaconu si cred ca pasiunea dumneaei pentru Geografie si implicarea sincera m-au stimulat inca de la inceput.

De asemenea, am avut placerea de a descoperi, incepand cu nationala anului trecut, un lot unit format din oameni pe care ii admir, de la care am mereu de invatat si pe care ma bucur sa mi-i pot numi prieteni. Astfel de oameni, prin felul lor de-a fi si fara a-si da seama, probabil, ma ambitioneaza in momentele in care ma simt neincrezatoare in propriile forte.

Andrada Pantelimon (stanga, medalie de aur), eleva Complexului Educational Lauder-Reut, alaturi de colegii din lotul Romaniei la Balcaniada de Geografie (Slovenia, 25 - 30 iunie, 2017)

Firul evenimentelor... in retrospectiva

Balcaniada de Geografie (BIGEO) a avut loc intre 25.07-1.07 2017, la Ruse, Slovenia si s-a desfasurat in trei probe: proba teoretica, proba practica si proba multimedia. Subiectele abordate au fost Geografia Economica, Geografia Populatiei, Geomorfologia, Clima si Cartografia.

Intrebarile au variat in dificultate, de la grile unde conteaza atentia la detalii sau cunostiintele punctuale, la cerinte mai complexe care testeaza inventivitatea si abilitatea de a privi o problema din perspective multiple.

Echipa Romaniei fost cea mai mica, dar cred ca si printre cele mai unite. Efortul depus si seriozitatea puse in balanta cu momentele detensionate, distractive - pe care le atribui echipei, atat colegilor, cu care m-am inteles minunat, cat si profesorilor insotitori, care ne-au fost mereu alaturi- au transformat Balcaniada intr-o experienta memorabila.

Lotul Romaniei, participant la Balcaniada de Geografie (Slovenia, 25 - 30 iunie, 2017), a luat locul I in clasamentul natiunilor participante

Formula succesului?

Inainte de a pleca la concurs, ii povesteam verisoarei mele, putin deznadajduita, ca mi s-a atras atentia ca nu sunt destul de serioasa cu invatatul. Iar ea mi-a spus ca poate tocmai gramul de neseriozitate ma ajuta sa ma bucur de ceea ce fac si astfel sa obtin rezultate. Cred ca a avut dreptate.

Pana la urma, fiecare trebuie sa-si gaseasca propria formula pentru performanta - in cazul meu, a fost vorba de mentalitatea abordata, de oamenii care m-au ajutat sa cresc si de curiozitate amestecata cu o tara de neseriozitate, care m-a ajutat sa fiu mereu cu zambetul pe buze, antrenandu-mi, mai departe, pasiunea pentru Geografie.

Andrada Pantelimon, eleva Lauder-Reut

& Cristina Marin, Lauder-Reut Projects & PR Manager

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Balcaniada Geografie 2017 Lauder Reut , #elevi
Comentarii