Ce poti afla despre copilul tau daca urmaresti ce face in recreatie

Joi, 29 Septembrie 2016, ora 12:35
9118 citiri
Ce poti afla despre copilul tau daca urmaresti ce face in recreatie

Recreatia dintre ore ar trebui sa reprezinte acel ragaz in care copilul tau se poate relaxa, se poate destinde un pic dupa cele 50 de minute in care a luat notite ori a facut exercitii.

In realitate, copilul are la dispozitie doar 10 minute in care trebuie sa se odihneasca, sa mearga la toaleta, eventual sa si schimbe clasa pentru ora urmatoare, sa ia gustarea dintre mese si sa se joace, sa faca miscare si sa socializeze.

Apoi profesorii se plang ca elevii sunt foarte agitati in pauze.

Am discutat cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian, despre sistemul educational din Romania, programul elevilor la scoala si importanta recreatiilor.

Sunt suficiente aceste pauze de numai de 10 minute pentru o recreere in adevaratul sens al cuvantului?

Scoala, la orice nivel, nu ia in calcul si nevoia de miscare a copiilor. Sunt si situatii in care pauzele sunt respectate, sub diferite explicatii. Copiii au mare nevoie de miscare si sa isi consume energia, dar posibilitatea practica pentru a face acest lucru nu exista in scoala.

Clasele sunt suprapopulate, mobilierul este greoi si trebuie sa acopere si nevoile celor din ciclul gimnazial. Din pacate, chiar daca aceste 10 minute nu sunt suficiente, nu cred ca exista o solutie ce poate fi pusa in practica.

Pe langa odihna si relaxare, pauzele dintre ore sunt folosite de elevi si pentru socializare. Ce spune despre un copil felul in care alege sa-si petreaca recreatia mare (20 de minute), de exemplu?

Un elev care nu se ridica din banca si prefera sa-si manance batonul in liniste este pur si simplu un copil mai cuminte, mai linisit, sau lipsa dorintei de joaca, de afiliere, poate reprezenta un motiv de ingrjorare?

Intotdeauna au existat indivizi mai deschisi la interactiune cu cei din jur si persoane mai retrase. Nu exista un "mai bine" sau "mai bun", cand vorbim despre clasificarea temperamentelor in extrovert si introvert.

Adultii se pot ingrijora foarte usor cand vine vorba despre comportamentul copiilor lor si tot cauta sa ii "regleze".

De cele mai multe ori, copiii au nevoie doar sa fie acceptati si incurajati.

Pare putin lucru, dar este greu de facut corect, iar majoritatea adultilor nu au aceasta experienta. Totusi, aceasta abordare este baza unei integrari reusite in viata sociala a unui adult de succes.

Trebuie vazut si contextul in care un copil vioi si activ se retrage. Este extenuat, este victima bullying-ului, este trist, si acasa s-a schimbat, de cat timp se intampla?

Daca nu se abordeaza holistic fiecare comportament sau eveniment de viata exista riscul fie de a exagera anumite teme, fie de a le ignora, considerandu-le neimportante.

In scoala romaneasca, recreatiile au si rolul de a segmenta orarul, de a delimita orele in care copii studiaza diverse materii, inclusiv la clasele mici.

In Belgia, spre exemplu, cel putin in clasele primare, copii trec de la o materie la alta in cadrul aceleiasi ore de curs, dupa cateva minute, cand invatatorul observa ca s-au plictisit si trebuie sa le capteze atentia cu altceva.

Ar putea fi implementat si in Romania un astfel de sistem, in care copilul nu este fortat sa faca acelasi lucru 50 de minute, cand este evident ca atentia si interesul unui copil de 6-8 ani sunt foarte usor de pierdut dupa doar cateva minute?

Sistemul folosit in educatia din Romania este ineficient, prost finantat si prost gestionat. Variante cu care poate fi inlocuit sistemul actual sunt multe, unele dintre ele au fost si testate in invatamantul public, de exemplu sistemul "Step by step" sau o varianta a acestuia, un hibrid intre acest model nou si cel clasic.

Motivele pentru care nu isi asuma nimeni o schimbare raman ascunse si lasa loc doar presupunerilor personale.

In mediul scolar este nevoie de o centrare mai mare pe nevoile copiilor, nu pe nevoile de auto-sustinere ale sistemului.

Este necesara pastrarea unui caracter dinamic al procesului de invatamant, care sa poata tine pasul si cu tehnologia, dar si cu copiii. Creativitatea si inovatia, in cadrul sistemului, ar trebui sa fie regula, iar nu exceptia.

Tinerii care aleg cariera profesoratului ar fi necesar sa aiba vocatie in aceasta directie, vocatie reala, nu doar absolvirea unui modul pedagogic. Ce este cu adevarat necesar pentru ca aceste lucruri sa nu ramana teorie este o "vointa".

Rubrica sustinuta de batonul dublu Doi Frati de la Vel Pitar, gustarea ideala pentru recreatia mare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sfaturi copil scoala, #recreatie elevi, #educatie copil scoala , #elevi