Cei patru elevi romani care nu puteau ajunge intr-o finala la NASA din lipsa banilor au primit finantare

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 09:34
4826 citiri
Cei patru elevi romani care nu puteau ajunge intr-o finala la NASA din lipsa banilor au primit finantare
Foto: Facebook/NASA - National Aeronautics and Space Administration

Cei patru elevi din Timisoara care s-au calificat in finala unui concurs de robotica organizat de NASA si care nu aveau bani pentru a merge in Statele Unite ale Americii au primit de la o banca finantarea necesara pentru cazare si masa.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Timis, Aura Danielescu, a declarat ca BRD va asigura finantarea pentru deplasarea celor patru elevi din Timisoara calificati in finala unui concurs organizat de NASA, echipa situandu-se pe locul al saselea dintre cele 14 finaliste.

"Am primit foarte multe telefoane. Nu ne asteptam sa existe asa o mobilizare. Astazi (marti - n.red.) inspectorul de specialitate mi-a trimis un sms si m-a anuntat ca au primit banii de care era nevoie de la banca BRD. Ma bucur ca am reusit sa ajutam copiii, pentru ca si noi am fost anuntati foarte tarziu de situatia in care sunt, undeva intre Craciun si Revelion, si va zic sincer ca nu am crezut ca o sa reusim.

Era pacat sa aiba asa rezultate si sa nu poata sa ajunga la finala. Pentru familiile lor era un efort prea mare, trebuiau sa achite peste o mie de dolari de copil. Acum speram sa fie totul in regula si sa ne reprezinte cu succes", a spus Aura Danielescu.

Profesorul coordonator al elevilor, Nusa Cojocaru, a spus ca acestia sunt fericiti si ca acum pregatesc "codurile pe care le vor trimite in concurs".

"Copiii sunt fericiti si linistiti acum. Sunt pasionati si traiesc pentru programare, asta este viata lor, si au si rezultate pe masura. Acum sunt fericiti, mai au putin de lucru, mai pregatesc acele coduri pe care le vor trimite in concurs, dar lucreaza linistiti, pentru ca stiu ca pot pleca si ca s-au gasit banii necesari", a spus Nusa Cojocaru.

Codurile pe care elevii din Timisoara le vor trimite la concusrul din SUA vor rula pe sateliti experimentali aflati pe Statia Spatiala Internationala.

"Codurile pe care le pregatesc copiii pana in data de 6 ianuarie si pe care apoi le trimit la concurs vor rula pe satelitii experimentali aflati pe Statia Spatiala Internationala si se face o transmisiune live de pe Statia Spatiala si ei vor avea posibilitatea sa vada competitia intre cei doi sateliti experimentali, competitie pe care o vedeau, pana acum, in mediul virtual. Acolo va fi o competitie finala si ei isi doresc sa ajunga pe un loc cat mai sus. Este practic inca o competitie care va avea loc pe Statia Spatiala, unde este microgravitatie si totul este in mod real si vizibil", a mai spus profesoara Nusa Cojocaru.

Duminica, ISJ Timis anunta, intr-un comunicat, ca echipa timisoreana nu va putea participa la finala acestui concurs din cauza lipsei banilor.

Finala Concursului International Zero Robotics va avea loc in 27 ianuarie, in Massachusetts, SUA.

Concursul se adreseaza elevilor de liceu din America de Nord, Europa si Australia si are ca scop programarea robotilor SPHERES - Sateliti experimentali, aflati la bordul Statiei Spatiale Internationale.

Concursul este organizat anual de NASA in colaborare cu Centrul ESTEC al Agentiei Spatiale Europene ESA si Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT din USA si se finalizeaza cu invitarea primelor 14 echipe finaliste la sediile lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#elevi romani NASA bani, #elevi concurs NASA Bani, #romani finala concurs NASA , #elevi