Ministrul Educatiei crede ca elevii ar trebui sa-si faca temele la scoala - Ce spun parintii

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:26
10731 citiri
Ministrul Educatiei crede ca elevii ar trebui sa-si faca temele la scoala - Ce spun parintii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, in urma cu cateva zile, ca elevii ar trebui sa-si faca temele pentru acasa la scoala. Dupa ce am aflat ce spun profesorii pe acest subiect, am vrut sa stim si ce cred reprezentantii parintilor.

Ziare.com a stat de vorba cu Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP-IP).

Desi admite ca, in esenta, este o idee buna, presedintele FNAP-IP declara ca asa ceva nu poate fi implementat, pentru moment, in Romania, aducand si argumente in acest sens.

"Referitor la temele 'pentru acasa' ale copiilor, probabil domnul ministru doreste sa reitereze notiunea de 'after school'. Acest program este util, dar nu poate fi implementat din cauza faptului ca nu avem infrastuctura suficienta la nivelul unitatilor de invatamant. Majoritatea scolilor au elevi la ciclul primar si ciclul gimnazial si, in acest caz, se suprapun.

Bineinteles ca acest program ar fi foarte bun in special pentru familiile ce provin din medii sociale sarace si, nu in ultimul rand, pentru parintii care nu au posibilitatea sa-si lase copiii in grija bunicilor, pana cand se intorc de la serviciu".

In opinia lui Iulian Crustache, acest sistem de after-school ar trebui, insa, sa respecte o conditie de baza. Numarul elevilor este foarte important: "Atentie, insa, este foarte important in acest caz ca numarul elevilor de la clasa sa respecte numarul maxim reglementat de lege.

Daca la clasa sunt peste 30 de elevi, acest sistem este ratat din start; s-ar intampla ca la cursurile de zi, unde un numar mare de elevi duce la alterarea actului educational".

"Numarul de ore dedicat temelor pentru elevii nostri este foarte mic"

Ministrul a mai spus, in urma cu circa o saptamana, ca un copil petrece "nepermis de mult" timp cu temele pentru acasa, activitatile scolare ajungand sa-i ocupe intreaga zi. A mai spus si ca ritmul si cantitatea de lucru sunt "nerezonabile". De fapt, cat petrece un elev pregatindu-si temele si cat ar trebui sa dedice, la modul ideal, acestei activitati?

Potrivit presedintelui FNAP-IP, exista doua puncte de vedere. "Daca tin cont de parerile parintilor, copiii isi petrec foarte mult timp acasa pentru rezolvarea temelor, programa scolara este foarte stufoasa si fara componenta aplicativa, astfel incat elevii sa inteleaga mai usor ceea ce se preda la clasa.

Daca ma folosesc de studii de specialitate, pot spune ca numarul de ore dedicat temelor pentru elevii nostri este foarte mic (de 7 ore), fata de cel mai eficient sistem educational din lume si anume cel din China, unde media este de 14 ore pe saptamana.

Este adevarat ca la ei sistemul de 'after school' functioneaza foarte bine si copiii stau pana seara tarziu la scoala", a declarat Iulian Cristache.

Homeschooling? Cand abandonul scolar e in crestere?

Acesta a mai atras atentia asupra unei probleme actuale: homeschoolingul, aratand care sunt dezavantajele acestui tip de educatie. "Ma uit de cateva zile la TV si ma minunez cum vrem sa distrugem un sistem educational, si asa in boala cronica. Toata mass-media vorbeste de homeschooling, in conditiile in care abandonul scolar este in crestere (cca 19%).

Citeste mai multe despre homeschooling.

Nu am nimic cu acest sistem, numai ca necesita bani din partea parintilor si sunt, pe langa un numar restrans de avantaje, foarte multe dezavantaje si anume:

- lipsa mediului de socializare

- lipsa unui mediu concurential care mai devreme sau mai tarziu va aparea si in viata de adult

- lipsa experientei de zi cu zi intr-un grup social, adica lipsa experientei de viata si multe alte situatii neplacute pe care le intalnesti intr-un mediu scolar".

Afla cum poate un elev care a invatat acasa sa dea Bac-ul si citeste povestea unei mame care-si invata copiii acasa.

Poate te intereseaza si cum vede ministrul Educatiei homeschoolingul.

Presedintele FNAP-IP atrage atentia ca, in fiecare an, inclusiv cei care fac parte din sistemul de invatamant, direct sau indirect, nu fac decat sa puna tunurile si sa arunce cu pietre in acesta, fara a intreprinde ceva pentru sustinerea lui.

"In fiecare an se pun tunurile pe actualul sistem de educatie care, bineinteles, are lacunele lui, dar noi, care facem parte direct sau indirect din el, punem umarul la sustinerea lui?! Din pacate, numai unii, ceilalti arunca cu pietre.

Sunt profesori care isi fac datoria cu prisosinta la scoala, indiferent de conditiile de lucru si de salariu, dar sunt si profesori care nu inteleg ca aceasta meserie este una dedicata, indiferent de situatii mai mult sau mai putin placute. (Cand e vorba despre astfel de situatii - n. red.) sunt directorii care ar trebui sa reactioneze si, de asemenea, parintii din acea unitate.

As vrea ca parintii sa reactioneze nu numai in discutii pe la colturile scolii, ci sa ia atitudine (...). Din pacate, unii dintre noi alegem sa fugim cu cadouri catre acestia si sa ne dam copiii la meditatie cu profesorul de la clasa", acuza Iulian Cristache.

In final, presedintele FNAP-IP are si un mesaj pentru parinti: "Stimati parinti, nu mai procedati intr-un astfel de mod, ca mai mult le faceti rau (copiilor - n. red.).

Incercati sa respectati institutia scolii si dascalii care se afla in ea, invatati-i si pe copii sa faca acest lucru si atunci vor veni si rezultatele, indiferent de programa scolara si de numirea unui director pe criterii politice.

Sigur ca sunt de acord cu concursurile de directori si de inspectori scolari, cu o programa adaptata cerintelor actuale, aplicata si interactiva, cu un plan cadru mai lejer, macar in anii terminali, s.a.m.d. Cu toate acestea indeplinite, rolul primordial il reprezinta tot profesionalismul directorilor de institutii, al cadrelor didactice si al modului in care intelegem noi, parintii, sa ne implicam pentru copiii nostri. Ca parinti, avem drepturi, dar si obligatii".

Lasand la o parte hibele sistemului actual de invatamant, presedintele FNAP-IP este de parere ca totul ar decurge mai bine daca s-ar pune mai mult pret pe cateva valori: "In societatea noastra, avem tendinta sa respectam legea dupa propriile interese. Din pacate, acest lucru se intampa si in invatamant.

Nu putem face legi cu caracter personal, astfel incat directorii si inspectorii generali sa respecte legea - aici ma refer la transparenta, la modul cum sunt constituite clasele si incadrarea profesorilor la ele, la numarul de elevi de la clasa, in special la clasa pregatitoare, unde numarul de elevi depaseste cu mult limita admisa de lege etc.

Am participat la numeroase dezbateri si grupuri de lucru, in calitate de presedinte al FNAP-IP, si sunt convins ca putem duce invatamantul la un nivel calitativ suficient de bun pentru dezvoltarea societatii in care traim, dar este nevoie de moralitate, bun simt si mai ales de profesionalism".

In urma cu cateva zile, si Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru Ziare.com, dupa ce ministrul Educatiei a spus ca elevii ar trebui sa-si faca temele "pentru acasa" la scoala, ca "in tarile normale" exact asa stau lucrurile. El a punctat insa ca Romania e departe de ele, aici neexistand pentru moment posibilitatea ca asta sa se intample.

Liderul FSLI a fost de acord cu ministrul si in ceea ce priveste orele multe alocate de elevi pregatirii temelor, spunand ca nu e in regula ca mersul la scoala sa devina "o corvoada" si ca "un elev care este constiincios este fara copilarie".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#teme elevi scoala, #Iulian Cristache FNAP IP teme elevi, #teme elevi facute scoala pro contra, #homeschooling pro contra , #elevi
Comentarii
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5