Prima zi de scoala, sarbatoare nationala? Parintii sa mearga cu liceenii, chiar daca elevii nu vor!

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 09:55
8266 citiri
Prima zi de scoala, sarbatoare nationala? Parintii sa mearga cu liceenii, chiar daca elevii nu vor!
Foto: Arhiva

Prima zi de scoala, sarbatoare nationala? Este dorinta unui senator UNPR a carui propunere legislativa ca prima zi de scoala sa fie libera oficial pentru parinti a fost adoptata tacit de Senat.

In expunerea de motive a initiativei legislative, senatorul Popa explica de au nevoie copiii de parintii lor in prima zi de scoala si mentioneaza ca, in prezent, acestia din urma sunt obligati sa se invoiasca de la serviciu si pot avea chiar probleme la locul de munca pentru ca intarzie in ziua in care elevii "isi pun pentru prima data ghiozdanul in spate si pasesc cu emotie in clasele unde vor descifra tainele invataturii".

Propunerea legislativa se refera la invatamantul preuniversitar, inclusiv ciclul liceal, asa ca Ziare.com a vrut sa afle de la senatorul UNPR cat de necesar este ca un licean sa fie insotit de parinti in prima zi de scoala.

Parintii ar urma sa aiba liber in prima zi de scoala - propunere adoptata tacit de Senat

"Va spun foarte sincer ca aici vorbim despre un lucru ce le face dreptate parintilor in primul rand. Eu nu cred ca liceanul de 17 ani isi doreste sa se duca la scoala de mana cu parintii, dar cred ca parintele isi doretse sa fie alaturi de copilul lui, asa cum isi doreste si cand se duce la facultate, sa isi vada copilul, munca de-o viata...

Eu unul am trei fete si am si vorbit cu multa lume pana cand am venit cu propunerea aceasta. In fiecare an, si in clasa a 9-a, am vrut sa fiu acolo, pentru ca a trecut intr-o noua treapta, si am vrut sa vad in ce anturaj a intrat, care ii sunt colegii. E adevarat ca poate copilul nu mai vrea sa fiu eu acolo, dar nu stiu cat de corect e sa nu vrea, pentru ca eu sunt tatal lui.

Eu, ca parinte, ca om care munceste pentru copiii astia, imi doresc ca in ziua aia speciala sa vad ce se intampla cu ei", a explicat Constantin Popa.

Senatorul a precizat ca lucrurile din Romania incep "sa cada intr-un soi de anormalitate" si ca este dreptul oricarul parinte sa fie martor in prima zi de scoala, indiferent de protestele copiilor.

"Din partea fiicei sau fiului meu ma intalnesc cu proteste si daca il vad ca fumeaza, si daca umbla cu nu stiu ce vagabonzi. Conflictul dintre generatii nu s-a inventat astazi. De 20 si ceva de ani incoace nu s-au facut prea multe, noi tot mimam. De ce muncesti? 'Muncesc pentru copii'. Zau? Si cum faci asta? Faptul ca ma apuc sa-i cumpar o masina frumoasa sau niste lucruri iesite din comun nu inseamna ca, intr-adevar, mi-am facut datoria de parinte si ca muncesc pentru el.

Daca eu consider ca prima zi de scoala e neimportanta, ca el e destul de mare ca sa zboare singur...nu stiu, poate primeste si o leafa de la scoala, ca banii ii dau tot eu pana atunci, deci am dreptul sa fiu acolo", ne-a precizat demnitarul.

Prima zi de scoala, sarbatoare nationala

Mai mult, Constantin Popa considera ca prima zi de scoala ar trebui sa fie sarbatoare nationala si toata lumea sa fie libera atunci, pentru ca oricum poporul roman munceste "la sub 10% din capacitate" la aceasta data, pentru ca oricine are un copil care merge la soala in familie si toata lumea e agitata.

"Oamenii judeca superficial problema asta cu prima zi de scoala. Eu, in loc sa fac o sarbatoare nationala de Adormirea Maicii Domnului, chiar daca sunt ortodox practicant, cand e liber si arabul si evreul si toata lumea, este complet o tampenie asta, prefer sa zic ca prima zi de scoala e libera pentru toata lumea. Si atunci lucrul asta devine important, nu mai stam sa ne furam caciula. Eu stiu ca trebuie sa ma duc acolo, dar stai asa ca trebuie sa ma descurc romaneste.

Este foarte adevarat ca in ziua aia poporul ramon nu lucreaza decat la sub 10% din capacitate, pentru ca toata lumea are un copil, un nepot, pe cineva la scoala. E o zi in care toata lumea e agitata", a mentionat Constantin Popa.

Senatorul a povestit chiar si o experienta personala din vremea in care fiica sa, care acum are varsta de 30 de ani, era eleva: "Eu m-am dus la fiica mea cea mare, care era atunci mai grasa, da? M-am dus la scoala si am observat niste lucruri care nu mi-au convenit...sunt tata. Dar am ajuns acasa, am stat de vorba si i-am spus lucrul urmator: Fiica mea, nu exista un om pe planeta asta care sa ajunga departe fara sa fi gustat din umilinta. Nu exista asa ceva, crede-ma!".

Constantin Popa sustine ca a discutat cu foarte multi parinti inainte de a formula proiectul legislativ si ca a intalnit anumiti oameni cu copii la liceu care preferau sa nu ii insoteasca pe elevi la scoala. "Bai, trebuie sa te duci! Atata vreme cat esti dator sa il tii pana la 18 ani, si nu ca esti dator, ci pentru ca il iubesti, atunci e dreptul tau", le-a raspuns senatorul acestora.

"Recompensa mea ca parinte care e? Faptul ca ma duc si il vad si eu in comunitate. Ce loc are fiica-mea in comunitatea aia? In clasa ei cum e vazuta? Trebuie sa vad, sa simt asta. E ultima pe acolo? E ciuca rasului? E o persoana importanta? Cum imi calibrez eu educatia pentru copilul meu? Din sedintele cu profesorii? Da, dar nu ajunge", a adaugat el.

Legea nu e pentru profitori

In conditiile in care legea ar fi valabila pentru ambii parinti, se poate intampla ca unul dintre ei sa nu dedice ziua libera copilului sau chiar ambii sa aiba alte activitati.

Intrebat ce solutie are pentru aceste riscuri, Constantin Popa a raspuns ca legea lui este pentru oamenii de buna-credinta, "in procentaj de peste 80% in Romania". In plus, el a subliniat ca legea ar fi o optiune, nu o obligatie pentru parinti, ci numai pentru firme, care nu si-ar mai putea refuza angajatii ce vor sa ii insoteasca pe copii la scoala.

"Nu ii pun eu cu forta pe oameni sa fie liberi daca ei nu vor sa se duca la scoala sau ca vor sa faca gratar cand copilul lui incepe scoala. Aici vorbim de iresponsabili, de tampiti, exista un procent de oameni asa, nu contest lucrul acesta, dar eu dau o lege pentru marea masa de parinti seriosi, sanatosi la cap.

Nu te ia nimeni cu mascatii de acasa, dar ai optiunea sa fii liber. Firmele nu se mai pot opune. Eu vin si iti spun: 'Frate, maine e prima zi de scoala, am doi copii, eu ma duc. La revedere si-un praz verde!' Firma nu mai poate sa zica 'Stai ca nu-ti dau voie'", a lamurit senatorul UNPR.

Constantin Popa ne-a mai explicat ca ziua libera poate fi recuperata pana la sfarsitul anului in curs, iar parintii trebuie sa discute cu angajatorul despre data la care se va intampla acest lucru.

Proiectul initiat de senatorul UNPR Constantin Popa a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Munca din Senat si apoi a trecut tacit de aceasta Camera. Totusi, proiectul de lege a primit, miercuri, aviz nefavorabil de la Guvern.

Propunerea legislativa urmeaza sa fie dezbatuta in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#prima zi scoala sarbatoare, #parinti scoala liceu, #prima zi scoala parinti liber , #elevi