Consiliul elevilor din Timis a gasit mai multe prevederi ilegale in regulamentele scolilor din judet

Sambata, 04 Mai 2019, ora 21:07
4916 citiri
Consiliul elevilor din Timis a gasit mai multe prevederi ilegale in regulamentele scolilor din judet
Foto: Facebook / CJE Timis

Consiliul Judetean al Elevilor (CJE) din Timis a analizat cu atentie regulamentele de organizare si functionare (ROF) ale scolilor din judet si a constatat cu aceasta ocazie ca sunt comise mai multe incalcari ale cadrului legal in vigoare.

"Lege - 1, Scoala - 0 (...) Legea-i lege si in scoala, de aceea militam pentru respectarea drepturilor si obligatiilor tuturor elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar din Timis", anunta CJE Timis inca din februarie.

Analiza a durat doua luni si s-a concretizat intr-un "document complex, menit sa atraga atentia factorilor decizionali din fiecare unitate de invatamant cu privire la obligativitatea respectarii tuturor prevederilor din actele normative superioare din punct de vedere ierarhic", precizeaza conducerea CJE Timis, intr-un comunicat postat pe site.

"Ceea ce continua sa fie neclar in multe dintre scolile timisene este insasi... autonomia regulamentului. Factorii de decizie din scoli nu inteleg ca, daca un regulament scolar incalca articole stipulate in Statutul Elevului (ordin de ministru), ROFUIP sau LEN, acesta este nul de drept.

In incercarea noastra de a apara drepturile elevilor, am depistat o serie de erori in aceste regulamente, fapt pentru care solicitam scolilor sa intruneasca o comisie de revizuire a ROF-ului, din care sa faca parte si un elev", arata conducerea CJE Timis.

Ce au mai remarcat elevii este ca unele regulamente contrazic "principiul democratic aflat la bazele miscarii de reprezentare a elevilor".

"Din nefericire, in anul 2019, inca avem scoli in care reprezentantul elevilor este ales de profesori, iar activitatea Consiliului Elevilor este coordonata de consilierul educativ.

Condamnam, cu fermitate, liceele care au refuzat sa ne furnizeze regulamentul de organizare si functionare, desi solicitarea noastra a fost formulata intr-un temei legal, in baza legii 544/2001", mai precizeaza sursa citata.

Elevii, profesorii si parintii sunt invitati sa citeasca cu atentie Analiza 2018-2019, postata pe site.

Printre neregulile semnalate se numara faptul ca inca mai sunt elevi care fac de serviciu, desi "In unitatile de invatamant sunt interzise masurile care pot limita accesul la educatie al elevilor" (conform ROFUIP Art. 198 alin. 2), sau faptul ca exista colegii unde dirigintele numeste, prin consultarea elevilor, liderul elevilor clasei, in contradictie cu Statutul Elevului, care prevede limpede ca "Fiecare clasa isi va alege reprezentantul in consiliul elevilor, o data pe an, la inceputul primului semestru. Votul este secret, iar elevii vor fi singurii responsabili de alegerea reprezentantului lor. Profesorii nu au drept de vot si nici nu le este permisa influentarea deciziei elevilor".

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#consiliul elevilor Timis nereguli regulamente , #elevi