Profesorii au ajuns bataia de joc a tuturor. Dascalul sa fie ca politistul! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 06:39
7512 citiri
Profesorii au ajuns bataia de joc a tuturor. Dascalul sa fie ca politistul! Interviu
Foto: fsli.ro

Profesorul ar trebui sa primeasca statut de autoritate publica, asemanator politistului, astfel incat orice agresiune impotriva unui cadru didactic sa fie ultraj. Aceasta este propunerea avansata de liderul FSLI, prof. Simion Hancescu, care crede ca in felul acesta s-ar face din nou ordine in scoli si dascalul nu ar mai fi bataia de joc a tuturor.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Simion Hancescu a aratat ca o mare problema a invatamantului continua sa fie programele scolare si a atras atentia ca inclusiv cele nou intocmite sunt necorespunzatoare pentru ca pun accent prea mare pe teorie: "Ceea ce elevii nostri invata in ultimele clase de liceu invata studentii in tarile care au ajuns la venituri de 2.000 de euro/cap de locuitor sau mai mult. (...) Degeaba ii scrii copilului 3 table cu demonstratii si formule, dar cand il pui sa aplice teoria se blocheaza".

Simion Hancescu a explicat si scaderea calitatii cadrelor didactice, in primul rand din cauza salariilor mici, dar si pentru ca in facultati nu se mai invata pedagogie si nu se mai face practica: "Cand mergi in fata unui colectiv trebuie sa stii cum sa-l stapanesti, mai ales in conditiile de azi".

Anul scolar trecut incepea cu marele scandal al manualelor digitale. Care este situatia in acest an?

Anul acesta lucrurile stau mai bine, dar cred ca trebuie gasita o solutie, ca in Polonia, unde pentru a rezolva probleme similare Ministerul Educatiei si-a facut o editura.

Dar nu intarzierea este singura problema in cazul manualelor. Este si problema calitatii. Sunt agreate cele mai ieftine, dar in mod normal ar trebui tinut cont in primul rand de calitate. Elevii primesc manuale ale caror pagini zboara dupa cateva rasfoiri.

Dar calitatea continutului?

Sunt multe discipline pentru care numarul manualelor alternative este, in opinia mea, prea mare, 15-20. De multe ori ele contin greseli, chiar impardonabile, si copiii sunt derutati.

Dar problema manualelor deriva si din programele scolare. Nu poti sa faci un manual foarte bun, daca ai programe proaste. Noi am cerut mereu reformarea programelor care sa puna accent pe partea aplicativa, nu pe cea informativa, de multe ori inutila, care predomina acum.

Un invatamant aplicativ isi doresc si cei care se ocupa de piata muncii. Programele trebuie adaptate la realitatile romanesti. Ministrul Educatiei nu e conectat corect la scoala romaneasca. Programele ar trebui revizuite din temelii, incepand cu cea pentru clasa pregatitoare, pana la invatamantul superior.

Dar programa pentru clasa pregatitoare de-abia a fost facuta.

Trebuie reformat din temelii inclusiv ce s-a facut in ultimii ani. Au venit cu programe noi la clasa a 5-a, a 9-a, in invatamantul primar sunt aproape gata. Dar ele sunt in continuare contestate pentru ca sunt prea incarcate. Nu sunt cum ar fi trebuit.

Povestea programelor e foarte veche. Dar mare lucru nu s-a facut, iar ce s-a facut spuneti ca s-a facut gresit. De ce e atat de greu?

Trebuie sa ia cineva taurul de coarne. Eu as vedea o comisie restransa alcatuita din oameni cu o cariera didactica solida din invatamantul preuniversitar si superior, de la Academia Romana, care sa fixeze niste principii pentru fiecare materie in parte. Trebuie vazut daca nu e prea mult.

Ceea ce elevii nostri invata in ultimele clase de liceu invata studentii in tarile care au ajuns la venituri de 2.000 de euro/cap de locuitor sau mai mult. Trebuie sa avem niste principii: la matematica ma opresc aici in clasa a 8-a, aici la liceu.

Iar o a doua echipa sa fie de practicieni, oameni care sa fie scosi de la catedra o perioada cat sa lucreze efectiv niste programe utile. Solutia exista, nu e simplu, dar trebuie inceput.

Elevii nu vin cu placere la scoala pentru ca programele sunt neatractive. Degeaba ii scrii copilului 3 table cu demostratii si formule, dar cand il pui sa aplice teoria se blocheaza.

Finlandezii au cel mai reformat invatamant din lume si vor sa-l reformeze din nou considerand ca au ramas in urma. Noi ce facem atunci? Trebuie curaj si perseverenta. Eu as vedea acest lucru realizat in 12 ani.

Asta inseamna ca ar mai fi sacrificate generatii intregi.

Din pacate, da. Impreuna cu multe altele, pentru ca in ultimii 20 de ani in invatamant nu s-au facut decat experimente. Am avut 20 de ministri si fiecare a incercat sa-si impuna punctul de vedere. Iar copiii si profesorii au fost victimele experimentelor esuate.

Un alt flagel care afecteaza invatamantul e birocratia din sistem care a ajuns la cote alarmante, oamenii sunt ingropati in hartii. Zeci de comisii, fiecare cu rapoarte si dosare.

Sa ne gandim doar la evaluarile de la clasa a 2-a si a 4-a care inseamna un volum imens de hartii pe care nimeni nu le valorifica.

Cum nu le valorifica nimeni?

Evaluarile ar trebui sa fie un instrument pentru a-l orienta corect pe copil catre profilul potrivit, dar parintii il ignora total: nu conteaza ce imi spui tu, daca eu vreau sa-l fac doctor, il fac doctor!

Deci nu e in primul rand o problema a scolii, ci a parintilor?

Da. In alte tari ceea ce spune scoala e sfant. Daca in Germania scoala ii spune parintelui ca elevul ar trebui sa mearga la uman sau la real, nimeni nu spune ca nu il interseaza. De cele mai multe ori, parintii, desi doresc binele copiilor, nu constietizeaza ca le fac rau pentru ca vor ca acestia sa faca altceva decat sunt ei in stare.

Am vorbit de manuale si programe. Insa multi parinti si elevi acuza scaderea grava a calitatii cadrelor didactice, faptul ca sunt pe cale de disparitie profesorii cu vocatie.

E un adevar ca, treptat, numarul profesorilor cu vocatie a scazut, si implicit calitatea, in principal din cauza salariilor extrem de mici. Daca pana in 1989 si putin dupa la facultatile care pregatesc profesori era concurenta 3-4 sau chiar mai multi candidati/loc, treptat numarul celor care s-au indreptat spre aceste facultati a scazut si multe facultati au acceptat studenti doar pe baza de dosar, deci si pe unii cu rezultate modeste.

Care ar fi un salariu atractiv pentru un profesor debutant?

Noi am propus in legea salarizarii ca salariul unui debutant sa fie 2.500 de lei cu o crestere mai accentuata, nu pana la 40 de ani cum se intampla acum. Profesori cu peste 40 de ani de munca sunt sub 3.000 in Romania.

Acest argument ar duce la o crestere a concurentei in invatamant in urmatorii ani. Chiar daca masura ar fi luata maine, efectele le-am vedea in 4-5 ani, pentru ca nu poti baga in sistem oameni performanti deodata. In Finlanda, reformarea sistemului de invatamant a inceput cu reformarea dascalilor.

Mai sunt insa si probleme legate de formarea initiala. Sub masca autonomiei universitare, facultatile nu fac ce trebuie. Daca inainte de '89 se punea accent pe partea metodica, pe pedagogie, pe practica, acum acest lucru este aproape eliminat.

Daca tu, stat, ai locuri bugetate la facultatile de stat, trebuie sa impui niste reguli, astfel incat studentul care termina facultatile sa faca fata exigentelor. Cand mergi in fata unui colectiv trebuie sa stii cum sa-l stapanesti, mai ales in conditiile de azi.

Ati spus de legea salarizarii. Liderul Cartel Alfa, dl Hossu, imi spunea intr-un interviu ca de fapt cresterea salariala la intrarea in vigoare a legii va fi de cel mult 10% dupa care nu se stie. Pe dvs va multumeste proiectul?

Eu cred ca in invatamant lucrurile vor decurge altfel si cele doua domenii, sanatatea si invatamantul, vor merge umar la umar, iar cresterea va fi mai accentuata.

Merg umar la umar, dar sanatatea primeste 25% din 1 octombrie.

Noi am obtinut deja 10 procente si sper sa mai obtinem cel putin 15% pana la finalul anului.

Deci nu mizati pe Legea salarizarii, ci pe o crestere inca de anul acesta.

Exact.

Si daca nu va fi?

Daca nu, membrii de sindicat vor decide daca va fi "razboi". Dar eu sper sa nu ajungem acolo.

Dar mai exista o problema. Profesorii au ajuns bataia de joc a tuturor si nu e normal. De multe ori, elevii inceaca sa-si faca singuri dreptate si agreseaza profesorii verbal si chiar fizic. Parintii vin la scoala si ii iau la intrebari pe profesori pentru notele slabe ale copilului. S-a ajuns prea departe. Solutia pe care noi o propunem este aceea de a conferi cadrelor didactice statut de autoritate publica.

Adica unul asemanator politistului?

Da. Orice actiune impotriva unui dascal ar fi ultraj. Nu e un model propriu, l-am preluat din Spania, unde existau in anii trecuti probleme similare, acum rezolvate in acest fel. Scaderea notei la purtare e un instrument ineficient care nu impresioneaza elevii recalcitranti. La fel exmatricularea.

Dar elevii nu raspund penal, cel putin pana la 14 ani.

Daca un elev loveste un profesor si parchetul il citeaza pe parinte sa dea explicatii pentru copil, lucrurile se complica.

Ati discutat acest proiect cu autoritatile?

Am discutat tangential cu premierul in luna august, a spus ca analizeaza, dar in principiu este acord. Nu cerem bani in plus si sigur ca la pachet ar veni si obligatii suplimentare pentru dascal. E vorba de faptul ca s-ar face ordine in sistem. Ar creste autoritatea dascalului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#an scolar profesori elevi, #manuale programe scolare , #elevi