Credite pentru elevi si amenzi pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala

Sambata, 06 Septembrie 2014, ora 08:50
3599 citiri
Credite pentru elevi si amenzi pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala
Foto: sorinoprescu.ro

Elevii pot beneficia in conditiile legii de credite oferite de banci pentru continuarea studiilor si de suport financiar si din sursele extrabugetare ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, prevede un proiect pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei Nationale.

Potrivit sursei citate, la nivelul fiecarei unitati scolare, va functiona Comisia pentru Prevenirea si Combaterea Violentei in Mediul Scolar, conform Strategiei cu privire la reducerea fenomenului de violenta.

Componenta comisiei se va stabili prin decizia directorului unitatii dupa discutare si aprobare in cadrul consiliului de administratie.

Pentru cercetarea si sanctionarea abaterilor grave de la disciplina scolara ale elevilor, la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar din Romania se infiinteaza comisia de disciplina pentru elevi, care va fi formata din reprezentanti ai corpului profesoral, ai elevilor si ai parintilor din unitatea de invatamant.

O alta comisie care se va institui in unitatile de invatamant preuniversitar va fi pentru prevenirea si combaterea discriminarii si promovarea interculturalitatii, care are ca scop printre altele combaterea discriminarilor si prevenirea fenomenului de segregare.

Comisia va fi formata din 3 sau 5 membri, astfel: un parinte, un cadru didactic si un reprezentant al elevilor, respectiv doi parinti, doua cadre didactice si un reprezentant al elevilor.

Proiectul mai prevede ca beneficiarii primari ai educatiei au dreptul la tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutiile publice.

Elevii si tinerii din sistemul de invatamant de stat, particular si confesional autorizat/acreditat, care savarsesc fapte prin care se incalca dispozitiile legale, vor fi sanctionati in functie de gravitatea acestora prin observatie individuala, mustrare scrisa, retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesionala, eliminarea de la cursuri pe o perioada de 3-5 zile, mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi scoala sau din alta unitate de invatamant preuniversitar, preavizul de exmatriculare, exmatricularea.

Preavizul de exmatriculare se intocmeste, in scris, de catre diriginte si director, pentru elevii care absenteaza nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor de la o singura disciplina cumulate pe un an scolar.

Exmatricularea consta in eliminarea elevului din unitatea de invatamant preuniversitar in care acesta a fost inscris, pana la sfarsitul anului scolar.

Exmatricularea poate fi cu drept de reinscriere, in anul urmator, in aceeasi unitate de invatamant preuniversitar si in acelasi an de studiu, exmatriculare fara drept de reinscriere in aceeasi unitate de invatamant preuniversitar, exmatriculare din toate unitatile de invatamant preuniversitar, fara drept de reinscriere, pentru o perioada de timp.

Parintele sau tutorele legal instituit care nu asigura scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu, poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 de lei ori este obligat sa presteze munca in folosul comunitatii.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#elevi credite studii, #parinti amenzi copii scoala, #comisie disciplina scoli , #elevi