Cum a fost pedepsita invatatoarea care l-a numit pe un elev "jumatate de creier"

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 19:16
4837 citiri
Cum a fost pedepsita invatatoarea care l-a numit pe un elev "jumatate de creier"

Invatatoarea de la un liceu clujean, care a fost inregistrata in timp ce jignea un copil de clasa I pe care l-a facut tampit, nebun si "jumatate de creier", a fost sanctionata cu reducerea salariului cu 15% pe sase luni, iar in urma acestei decizii directorii institutiei au demisionat.

Potrivit unui comunicat al Colegiului de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj-Napoca transmis, miercuri, directorul institutiei a propus desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al invatatoarei.

"In legatura cu cercetarea disciplinara a invatatoarei Monica Chiorean, cu privire la savarsirea unor abateri disciplinare, in urma prezentarii raportului intocmit de Comisia de cercetare disciplinara, directorul institutiei a propus sanctionarea cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca al salariatei.

Consiliul de Administratie a hotarat prin vot secret respingerea propunerii, preferand sanctionarea invatatoarei cu diminuarea salariului de baza cu 15% pe o perioada de sase luni, conform dispozitiilor art. 280, al. 2 din Legea nr. 1/2011. In aceste conditii, directorii si-au inaintat demisia catre ISJ Cluj", se arata in documentul citat.

In urma deciziei Consiliului de Administratie, invatatoarea, care fusese suspendata pe durata cercetarii disciplinare, se va putea intoarce la catedra.

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Cluj a declansat, la inceputul lunii aprilie, o ancheta la Liceul de Muzica "Sigismund Toduta" din Cluj-Napoca, dupa ce o invatatoare a fost inregistrata la ore in timp ce striga la un elev de sapte ani din clasa I si il facea "nebun", "tampit" si "jumatate de creier".

Incidentele din clasa I, de la Liceul de Muzica "Sigismund Toduta", s-au petrecut de-a lungul mai multor saptamani, in timpul lunii martie, invatatoarea fiind inregistrata cu un reportofon pus de tatal unei eleve in ghiozdanul acesteia.

Directorul Liceului de Muzica "Sigismund Toduta", Vasile Sandean Ovadiuc, declara presei, in 1 aprilie, ca si la nivelul unitatii se va constitui o comisie de ancheta.

Potrivit acestuia, invatatoarea are o vechime de 27 de ani in invatamant si nu a mai avut abateri pana acum.

"Dupa ce noi am aflat despre comportamentul invatatoarei, la nivelul liceului a fost organizata o sedinta cu parintii, la care a participat si invatatoarea respectiva, iar aceasta si-a recunoscut vina, motivand ca a avut probleme in familie. Faptul ca a avut acasa probleme nu ii da niciun drept sa foloseasca astfel de cuvinte.

A si fost monitorizata la ore si nu a mai fost un astfel de comportament. Intre timp, fetita care a realizat inregistrarea si baietelul care apare in inregistrare au fost mutati in luna martie de catre parintii lor la alte scoli", mai spunea directorul liceului.

El mai sustinea ca un parinte a solicitat instalarea camerelor video in clase pentru a preveni astfel de comportamente ale cadrelor didactice.

La randul sau, tatal elevei care a realizat inregistrarea cu reportofonul declara ca nu este normal ca un cadru didactic sa li se adreseze unor copii de sapte ani in modul in care a facut-o invatatoarea.

"Fetita noastra ne spunea ca nu mai vrea sa mearga la scoala pentru ca invatatoarea vorbeste urat. Era traumatizata, am dus-o la psiholog. Le spunea ca in perioada cand ea lipseste, copiii sa stea ca sfintii pe pereti. Acum este la alta scoala, este linistita", spunea tatal fetei.

Ancheta la un liceu din Cluj: O invatatoare l-a numit pe un elev "jumatate de creier"

In inregistrare, se aude cum invatatoarea il face nebun, tampit si "jumatate de creier" pe un elev.

"Ma, tu esti nebun la cap, unde dracu ai vazut, de ce scrii zero, ma, baiatule? Ma, tu esti normal la cap? Tu esti intreg la cap, unde dracu ai vazut tu cu zero? (...) Tu nu iti poti reveni la nivelul colegilor tai? Du-te naibii in pregatitoare, du-te in gradinita. Pleaca in pregatitoare. Incapabil sa se concentreze. Ma, baiatule, tu esti intreg? Unde iti sta capul, vino dracului la catedra, sa te pazesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a facut de copil. Jumatate de creier. Vino aici cu scaunul sa stai la masa, sa fii supravegheat ca bebelusii. Bebelus", spunea invatatoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalti elevi sa ii strige in cor colegului lor: "Trezeste-te!".

"Inca asa ceva nu mi-a fost dat sa vad in viata mea. Ma mir ca nu dormi pe masa, tu te culci noaptea? Vad ca sforai in continuare fara sunet. Sa mor io daca inteleg ce vrei sa spui, dupa ce Dumnezeu mai vii la scoala, ca sa ai de unde sa mergi acasa? (...) Ma, tu esti tampit de tot?", se mai auzea in inregistrare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#invatatoare Cluj salariu scazut, #invatatoare jumatate de creier, #invatatoare jignit elev , #elevi