Cum sa-ti convingi copilul sa faca mai multa miscare si sa se dezvolte prin jocuri

Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 13:45
8856 citiri
Cum sa-ti convingi copilul sa faca mai multa miscare si sa se dezvolte prin jocuri

Jocurile copilariei ii ajuta pe cei mici sa-si faca prieteni la scoala si sa aiba mai tarziu amintiri frumoase, dar in acelasi timp ii ajuta si sa se dezvolte in colectivitate si sa faca miscare, sa-si consume energia, la ora de sport sau in recreatii.

Asa cum invata mai multe despre prietenie atunci cand imparte o gustare in pauza cu colegul de banca, la fel va invata mai multe despre oameni si despre sine din jocuri precum "Podul de piatra", "Stafeta cu mingea", "Lapte gros" sau "Tara, tara, vrem ostasi". In plus, va reusi sa faca si miscarea de care are atat de multa nevoie.

Am discutat cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian, despre importanta acestor jocuri pentru dezvoltarea celor mici si cum ii pot motiva parintii sa le descopere cu placere.

Cum ii ajuta pe cei mici jocurile copilariei, atat din punct de vedere psihic cat si fizic?

Acest tip de jocuri le stimuleaza aria motrica, ii provoaca sa gandeasca strategii, sa caute sa rezolve probleme, sa invete sa colaboreze. Copiii socializeaza, se misca, devin creativi, si toate acestea in aer liber.

Multe dintre aceste jocuri nu mai sunt la fel de cunoscute de catre copiii de acum. Poate o parte din vina o au si parintii, care din dorinta de a nu ii vedea ca se ranesc nu ii lasa sa alerge, sa sara, sa topaie. Astfel ii indreapta, fara sa aiba aceasta intentie, catre jocurile de pe tableta, telefon sau PC.

Cum il poate motiva parintele pe cel mic sa inlocuiasca joaca pe telefonul mobil cu astfel de jocuri educative, dar care rezolva si problema miscarii insuficiente?

Primul pas ar fi sa ii lase sa se miste fara sa puna temerile in fata. De cele mai multe ori este posibil sa fie multumiti ca stau "cuminti" cu tableta, asa nu li se poate intampla nimic rau fizic, la altceva nu se mai gandeste nimeni.

Copiii au o nevoie naturala de a se misca, relationa, invata lucruri noi. Trebuie doar lasati sa faca asta si ghidati cum sa aiba grija de ei si de cei din jur.

Din pacate, in ziua de astazi, generatii intregi de copii au ajuns sa-si petreaca mai mult timp la pupitru decat stau la birou functionarii, ora de sport s-a transformat intr-o Cenusareasa a orarului, fiind evitata de multi elevi cu acordul tacit la profesorilor si aprobarea parintilor, iar recreatiile ii gasesc pe cei mici cu ochii in ecranele telefoanelor mobile.

Parintii care au copii la scoala sunt foarte stresati din cauza matematicii si a fizicii, a limbilor straine, dar uita ca sportul este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici.

O solutie pentru ora de sport, in viziunea autoritatilor, ar fi redescoperirea unor jocuri precum "Podul de piatra", "Stafeta cu mingea", "Treci peste rau", "Lupul si oile", care sa-i atraga pe cei mici sa faca miscare si sa se dezvolte fizic si psihic cat mai armonios.

Intr-adevar, psihologii sunt de parere ca jocurile de genul acesta ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile de relationare, spiritul de echipa si increderea in propria persoana. Vor invata intr-un mod placut sa aiba rabdare, sa comunice, sa respecte regulile jocului si sa dea dovada de fair-play.

Pana la reintroducerea oficiala in scoli a jocurilor copilariei, cum ar fi sa-i povestesti copilului tau cum te jucai tu cand erai la scoala?

Intreaba-l cum isi petrece recreatia si sugereaza-i ca ar fi mai interesant sa se joace cu ceilalti colegi, nu doar pe telefonul mobil. Arata-i tu acasa, pentru ca asta va face si la scoala!

Rubrica sustinuta de batonul dublu Doi Frati de la Vel Pitar, gustarea ideala pentru recreatia mare.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#jocuri educative, #jocuri copilarie, #jocuri dezvoltare copii , #elevi