De ce mai obligam copiii sa invete sa scrie de mana cand viitorul este digital?

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 19:10
13618 citiri
De ce mai obligam copiii sa invete sa scrie de mana cand viitorul este digital?
Foto: Arhiva Pixabay

Oricat de ciudat ar suna, este adevarat. Statul Illinois a adoptat o lege prin care obliga elevii sa invete sa scrie de mana.

In timp ce senatorii din Illinois au sustinut ca acest lucru este esential, in realitate multi adulti nu mai scriu de multa vreme de mana.

Acest lucru nu mai este o cerinta in scolile din America, arata BBC. Unele state americane au renuntat complet la scrierea de mana in scoli, cum ar fi in Indiana. Si Finlanda a eliminat orele acestea din programa scolara, iar India se pare ca urmeaza sa faca la fel. Si atunci de ce se mai insista in alte parti, inclusiv la noi, ca elevii sa invete sa scrie de mana?

Un sondaj realizat in 2012 pe 2.000 de adulti din Marea Britanie arata ca trecusera cam 41 de zile de cand acestia scrisesera ultima data ceva de mana si ca doua treimi faceau doar liste de cumparaturi.

Argumentul cel mai folosit pentru renuntarea la scrierea de mana este ca timpul investit in invatare ar putea fi folosit pentru a deprinde abilitati moderne, precum tastarea la calculator sau chiar programarea.

Dar se pare ca a-i invata pe copii scrierea de mana are anumite avantaje fata de a-i pune sa tasteze. In urma unor studii, cercetatorii au concluzionat ca actul fizic de scriere ar putea ajuta copiii sa invete sa citeasca.

Un studiu din 2014 al UCLA, intitulat "Stiloul e mai important decat tastatura", a analizat utilizarea laptopurilor de catre studenti. Rezultatul a fost ca acest lucru le afecta capacitatea de a invata, pentru ca prelucrau totul mult mai putin.

Studentii erau pusi sa noteze, unii pe hartie, altii in laptop, ceea ce auzeau intr-o prezentare. Studiul a aratat ca cei care au notat pe hartie aveau tendinta de a procesa informatiile la un nivel mai profund.

Si argumentele pro si contra pot continua. In timp ce scrisul de mana frumos va fi mereu apreciat, unul urat ar putea sa duca la note mai slabe la teste, potrivit unui studiu care a aratat ca aceleasi idei au fost punctate mai slab atunci cand au fost exprimate intr-un mod mai putin lizibil.

Dar pentru moment, fiecare stat hotaraste cum vrea.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#copii scriere mana, #copii scris mana scoala , #elevi