Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte

Vineri, 10 Mai 2013, ora 11:15
15457 citiri
Drumul dramatic prin scoli al copiilor cu handicap: Discriminari, abuzuri, umilinte
Foto: inspiredbreaks.co.uk

Copiilor cu dizabilitati din Romania li se refuza sansa la normalitate, atat din cauza legislatiei defectuoase, cat si din cauza atitudinii profesorilor care nu stiu cum sa lucreze cu acestia si carora le este mai usor sa ii excluda.

Numai Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) are in evidenta sute de cazuri de acest fel, sustinand ca Romania se confrunta cu un real fenomen referitor la copii cu handicap carora li se ingradeste accesul la educatie, la normalitate.

Acest lucru se intampla in doua feluri, a explicat presedintele CEDCD, Madalina Turza, pentru Ziare.com. Pe de o parte, copiii nu se pot inscrie la scoala din cauza handicapului pe care il au. Pe de alta parte, acestia sunt inscrisi la scoala dupa niste demersuri insistente ale parintilor, care reusesc sa ii convinga intr-un fel pe directorii de scoli sa le primeasca copiii. Insa aproape de fiecare data, dupa o perioada, incep sa apara probleme foarte mari, de la cazuri legate de discriminare pana la "abuzuri ingrozitoare".

O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor

Cel mai recent caz mediatizat este cel al Alexiei, o fetita cu tumora hipotalamica, ce a fost refuzata la inscriere de trei scoli, una dintre acestea motivand ca micuta nu se potriveste cu "reputatia" institutiei. "Toti se confrunta cu diverse tipuri de discriminare, sunt dati afara de la scoala, iar invatatorii coalizeaza cu parintii celorlalti copii din clasa impotriva copilului cu dizabilitati, pentru ca dascalilor le este greu sa-l gestioneze", a marturisit Turza.

Astfel, accesul la educatie este limitat in faza initiala, adica in momentul inscrierii la scoala, fie pe criterii subiective, cum s-a intamplat in cazul Alexiei, ceea ce este "o incalcare flagranta a legii", fie pe criterii ascunse sub motive obiective, cum ar fi ocuparea tuturor locurilor.

"Parintii nu au cum sa verifice. Din pacate, marea majoritate a acestora au o atitudine de umilinta si se duc acolo gandindu-se ca scoala respectiva le face un favor daca le primeste copilul, pentru ca asta este cumva mentalitatea generata de autoritati de-a lungul anilor", a adaugat presedintele asociatiei.

Legislatie defectuoasa

Nici legislatia nu ii ajuta prea mult pe acesti copii, din contra, le ingreuneaza existenta. "Avem si o problema de ambiguitate a legii. E clar ca accesul la educatie este garantat in Romania, atat prin legea Educatiei, cat si prin legea 448 care gestioneaza zona de dizabilitate. Deci la nivel general accesul este garantat, insa apar tot felul de probleme cand intri in partea de detalii", a spus Turza.

Oprescu a dus scaune cu rotile copiilor dintr-o scoala speciala din Bucuresti

"Ca un copil cu dizabilitate sa mearga la o scoala de orice fel, trebuie sa treaca printr-un filtru, adica sa mearga la comisia de evaluare care ii da o orientare scolara, fie catre o scoala normala, fie catre una speciala. Aici apar problemele, pentru ca aceasta comisie a inceput sa identifice o metoda tipic romaneasca pentru a evita complicatiile. Astfel, comisia evita sa dea certificate si le spune parintilor asa: 'Gasiti voi scoala care e dispusa sa va primeasca copilul si, dupa ce ati identificat-o, noi va dam hartia', ceea ce este un abuz", a explicat presedintele CEDCD.

Copiii cu deficiente de vedere au inca un handicap: dotarile din scoli

Atunci parintele, care nu cunoaste foarte bine legea, face un "drum infinit" pe la diverse scoli, care refuza direct sau indirect sa ii primeasca copilul. Daca ar avea o orientare scolara, institutia de invatamant ar fi obligata sa il accepte.

Exista insa multe cazuri in care copiii cu handicap au fost primiti pentru ca aveau certificatul, dar au aparut probleme de abuzuri si discriminari ulterioare. Acesta este motivul pentru care comisia evita sa mai dea orientari scolare.

Profesorii ii exclud pe copiii cu dizabilitati

"Este o problema pe de o parte legislativa si pe de alta parte de atitudine a profesorilor, care refuza efectiv sa accepte astfel de copii. Eu pot sa inteleg faptul ca este mai dificil sa ai un copil cu dizabilitate in clasa, dar copiii astia trebuie sa fie acolo. Iar profesorii trebuie sa beneficieze de niste cursuri de pregatire ca sa stie cum sa lucreze cu ei, ar trebui, prin lege, sa existe manuale adaptate.

Toate aceste lucruri sunt prevazute de Conventia ONU pentru copiii cu dizabilitati, aceste lucruri functioneaza bine in alte tari", a subliniat Turza.

Aceasta a mai spus ca, intr-adevar, este greu sa te descurci cu un copil cu dizabilitati, dar nu din vina lui, ci din cauza ca nu exista instrumentele cu care sa-l gestionezi. Iar scolile speciale nu sunt o solutie, avertizeaza presedintele CEDCD, si nu numai pentru ca asa considera asociatia condusa de ea, ci pentru ca aceasta este viziunea internationala, reglementata prin Conventia ONU, pe care si Romania ar trebui sa o respecte.

Copil legat de maini si de picioare, intr-un centru special din Arad

"Existenta scolilor speciale este o forma de segregare, cum erau pe vremuri scolile pentru albi si scolile pentru negri. Copiii astia nu trebuie separati, nu trebuie exclusi, ci adusi in interiorul celorlalti, trebuie gasite facilitati de a-i adapta la mediu.

Daca un copil nu poate urca, atunci ii faci o rampa, daca nu vede bine literele, ii faci manuale cu litere mai mari. Din acest motiv persoanele cu dizabilitati ajung sa fie asistate toata viata, pentru ca nu facem nimic pentru ele sa poata deveni active. Noi le dam sase milioane pe luna toata viata si ne plangem ca avem o tara de asistati", a acuzat Turza.

Aceasta a mai precizat ca CEDCD se lupta cu aceste cazuri, lucrand la un proces de schimbare a legii. "Noi nu vrem sa schimbam doua articole, ci, efectiv, sa rescriem o lege pentru drepturile copiilor cu dizabilitati, in acord cu Conventia ONU. Cu actuala legislatie nu poti decat sa te judeci la infinit", a mentionat presedintele asociatiei.

Scolile speciale, locuri de depozitat copiii

"Copiilor li se face viata un calvar la ore. Mai avem un caz recent in care mamei unui copil cu o dizabilitate fizica nu i se perminte sa vina ca insotitor la scoala, iar copilul de 12 ani este pus in situatia de a face pe el in timpul orelor. Ceilalti copii rad de el, este dat afara din clasa, nu i se acorda timpul necesar de a scrie la lucrari sau la teze, o jumatate de ora in plus, asa cum prevede legea, pentru ca el isi foloseste mainile mai greu", a povestit Turza.

Romancele isi declara copiii handicapati, pentru a avea concediu prelungit

Asemenea lucruri ii determina pe parinti sa isi retraga copiii de la scoala printr-un "consimtamant viciat", adica pe propria raspundere.

Fie ii tin acasa, fie ii duc in scolile speciale, unde sunt pusi gramada 10-15 copii cu tot felul de dizabilitati. "Cum sa predai pentru atatia copii atat de diferiti? Scolile speciale sunt doar locuri de depozitat copiii. Si se influenteaza negativ unii pe altii, unii dintre ei fiind cazuri cu potential mare de reusita", a adaugat presedintele asociatiei.

Numarul copiilor cu dizabilitati din scolile normale este infim. Este vorba despre cateva zeci de copii, in conditiile in care Romania are aproximativ 90.000 de copii cu dizabilitati, tinand cont doar de cei inregistrati.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#copii dizabilitati, #copii handicap scoala, #copii dizabilitati scoala, #abuzuri copii dizabilitati, #umilinta copii handicap , #elevi