Educatia acasa (homeschooling): Nelegala, dar tolerata. Cine ar trebui sa ii protejeze pe copii?

Duminica, 02 Octombrie 2016, ora 13:15
11465 citiri
Educatia acasa (homeschooling): Nelegala, dar tolerata. Cine ar trebui sa ii protejeze pe copii?
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Un cuplu de vedete a anuntat ca si-a retras fetita de la scoala, urmand sa o educe acasa. In Romania, insa, acest lucru nu este permis de lege, parintii riscand sa fie sanctionati, daca sunt prinsi. Intra homeschooling-ul in atributiile Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului?

Este bine de stiut de la bun inceput ca dreptul la Educatie este consacrat in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, in Tratatul de la Lisabona, in Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si in Constitutia Romaniei.

Potrivit acestui cadru legal, in Romania, statul este obligat sa creeze institutii de invatamant, iar parintele este obligat la randul lui sa isi trimita copilul la o scoala recunoscuta de stat, publica sau privata.

Art. 32 (5) din Constitutie arata limpede ca "Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in conditiile legii", lucru care l-a si determinat pe fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu sa precizeze public ca educatia acasa, homeschooling-ul, este in primul rand neconstitutional, nu doar nereglementat prin lege.

Insa presedintele Asociatiei Home Schooling Romania, Gabriel Curcubet, a declarat pentru Ziare.com ca in tara noastra exista "in jur de 500 de familii" care au decis sa isi educe copiii acasa. "Nu tinem o evidenta, pentru ca ar fi periculos sa ai o baza de date, ca nu se stie cine ar profita de ea", a mai punctat acesta, dand de inteles ca e constient de faptul ca lucrurile nu sunt tocmai in regula, iar parintii ar putea fi sanctionati, conform legii.

Asa cum proprietarii de masini au gasit un truc prin care scapa de taxe inmatriculandu-le in Bulgaria, asa procedeaza si parintii hotarati sa nu isi mai trimita copiii in unitatile de invatamant acreditate, mai exact apeland la "scoli umbrela" din strainatate.

Acestea nu pot fi verificate de autoritatile romane, dar copiii pot urma cursurile lor, iar la final isi pot echivala diplomele la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED), urmand sa dea si cateva examene.

Este oare suficient pentru a se stabili daca acestor copii li se asigura cu adevarat dreptul fundamental la invatatura, cu toate aspectele pe care el le presupune, de la socializare si pana la performanta?

Copiii educati acasa sunt supusi unor teste pentru a se stabili daca pot intra la universitatile din Romania, dar ii testeaza cineva pe parintii care sustin ca se pot ocupa de educatia copiilor lor "in sufragerie"?

Pornind de la cazul fetitei Danei Nalbaru am incercat sa lamurim cateva lucuri adresand mai multe intrebari Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) din cadrul Ministerului Muncii, in a carei misiune intra si "monitorizarea respectarii drepturilor tuturor copiilor".

Sunt sau nu parintii obligati sa isi duca copiii la scolile acreditate (de stat sau private)?

In raspunsul primit de la ANPDC sunt mentionate de la bun inceput prevederilor art. 28 alin (1) si ale art. 32 alin (1) din Constitutia Romaniei, conform carora "parintii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copiilor minori a caror raspundere le revine", iar "dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare."

Totodata, ANPDC reaminteste ca art. 51 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului prevede ca "parintii copilului au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor si au obligatia sa inscrie copilul la scoala si sa asigure frecventarea cu regularitate de catre acesta a cursurilor scolare".

Ce risca parintii care isi retrag copiii si ii impiedica astfel sa frecventeze cursurile unei scoli acreditate de stat?

Conform Legii educatiei, "parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamantului obligatoriu", se mai arata in raspunsul primit din partea ANPDC.

Nerespectarea acestei dispozitii "din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit", constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii, prestata de parinte sau de tutorele legal, conform prevederilor art. 360 alin. (1) lit a) din Legea educatiei nationale, mai precizeaza ANPDC.

Cine ar trebui sa se autosesizeze in cazul in care copiii sunt opriti de copii sa mai mearga la scoala?

La aceasta intrebare, ANPDC raspunde precizand ca singura responsabila este unitatea de invatamant la care ar trebui sa invete copilul, nu serviciile sociale pe care le coordoneaza.

"Conform prevederilor art. 86 alin. (1) din Legea educatiei nationale 'unitatile de invatamant incheie cu parintii, in momentul inscrierii anteprescolarilor, respectiv a prescolarilor sau a elevilor, in Registrul unic matricol, un contract educational, in care sunt inscrise drepturile si obligatiile reciproce ale partilor. Contractul educational-tip este aprobat prin ordin al ministrului educatiei' (...).

Asa cum se poate observa unitatea de invatamant este institutia care poate avea cunostinta de astfel de situatii si nu serviciile sociale. Nefiind de competenta serviciilor sociale, nu se poate realiza o ancheta sociala", au mai subliniat reprezentantii ANPDC.

In aceste conditii, ANPDC sustine ca atat in cazul micutei Sofia, cat si al celorlalti copii educati acasa de parinti, autoritatea nu poate face nimic, pentru ca "nu exista reglementari in vigoare".

"Neexistand reglementari in vigoare referitoare la aceasta forma de invatamant, institutia noastra se afla in imposibilitatea de a raspunde punctual la intrebare. Cu atat mai mult cu cat din informatiile furnizate publicului de catre parinti care au ales acest fel de invatatura reiese ca si in acest caz, copiii sunt inscrisi la scoli din afara tarii sau sunt inscrisi in alte forme de instructie si de perfectionare.

Prin urmare, in lipsa unor reglementari clare cu privire la astfel de situatii nu se poate afirma ca situatia la care faceti referire este de competenta Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului care functioneaza in subordinea Consiliilor Judetene, respectiv a Consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti", se arata incheierea raspunsului primit la solicitarea Ziare.com.

In concluzie, putem spune ca parintii care decid sa isi educe copiii acasa risca incalcand legea, dar stau linistiti, bazandu-se pe faptul ca autoritatile nu se vor deranja sa ii controleze si sa ii sanctioneze.

Si totusi, trebuie sa recunoastem ca acesti copii sunt fericiti pentru ca, macar declarativ, parintii se preocupa de educatia lor. Organizatia Salvati Copiii a dat recent un raport dramatic, potrivit caruia sute de mii de copii romani au abandonat scoala in ultimii 5 ani, din cauza saraciei, indiferentei sau nevoii familiei de a-i pune la munca pentru a se putea intretine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#homeschooling Romania, #copii educatie acasa, #invatamant acasa Romania , #elevi
Comentarii