Elevi olimpici din Bucuresti lucreaza la aplicatii pentru site-ul Guvernului

Sambata, 23 Februarie 2013, ora 20:25
2203 citiri
Elevi olimpici din Bucuresti lucreaza la aplicatii pentru site-ul Guvernului
Foto: Arhiva

Un numar de 25 de elevi, olimpici la matematica si informatica, de la Colegiul National Tudor Vianu, Colegiul National Elena Cuza, Colegiul National George Cosbuc, lucreaza sambata si duminica la realizarea a patru site-uri care sa asigure o mai buna transparenta a activitatilor Guvernului.

Este vorba despre site-urile: buget.gov.ro care va curprinde datele privind bugetul de stat intr-o forma usor de inteles, angajati.gov.ro cu datele privind angajatii din administratia publica, inclusiv consilierii personali ai premierului, posturi.gov.ro cu datele privind posturile vacante scoase la concurs in administratia publica, petitii.gov.ro cu initiativele cetatenilor, pe domenii de interes, data.gov.ro ce faciliteaza accesul publicului la datele incluse in platformele de prezentate.

"Avem 25 de elevi de la clasele de matematica-informatica de la Liceul Tudor Vianu, Colegiul National Elena Cuza, Colegiul National George Cosbuc care timp de doua zile au de rezolvat patru aplicatii guvernamentale, respectiv site-uri care sa asigure transparenta pe zona de buget, petitii, angajati si angajari.

Rezultatele vor fi prezentate duminica dupa amiaza. Proiectul a fost gandit avand la baza mai multe idei. Prima idee este aceea de a asigura un anumit tip de deschidere a Guvernului catre elevi, catre tineri, pentru a vedea cum anume se construiesc anumite politici guvernamentale. A doua idee este aceea de a da posibilitatea sa participe la aceasta constructie, pentru ca aceste site-ui inseamna de fapt punerea in practica a politici Guvernului de deschidere si transparenta. Nu in ultimul rand, pentru ei, sunt elevi de la clasa a X-a pana la a XII-a sa inteleaga mecanismele guvernamentale", a declarat, sambara, ministrul Educatiei Remus Pricopie la Guvern cu prilejul lansarii maratonului de programare (hackathon).

Procopie promite alte asemenea proiecte

Ministrul a precizat ca actiunea nu va fi ultima de acest gen realizata de catre Guvern, iar elevii si studentii vor mai fi implicati in astfel de proiecte.

"Nu este nici prima nici ultima actiune de aceste gen. Elevii si studentii vor fi implicati in mai multe proiecte. Rezultatele muncii lor vor fi preluate apoi de catre Guvern care le va implementa. De aceea ce fac acum elevii se vor ocupa consilierii de pe zona de IT de la Guvern care vor avea responsabilitatea sa le puna in aplicare. Buget.gov.ro va fi un site pe care toate informatiile despre buget vor fi prezente. Pe angajati.gov.tro vor fi trecuti toti angajatii Guvernului, inclusiv consilierii personali, la petitii.gov.ro intr-un fel functioneaza si astazi. Cei care au ceva de reclamat, de sesizat intr-un mod transparent posteaza pe site solicitarea care poate fi vazuta de toata lumea, care devine oficiala si care trebuie rezolvata in termen legal", a mai spus Pricopie.

Potrivit ministrului, elevii lucreaza voluntar in cele doua zile si vor primii premii la final.

Pricopie a afirmat ca cei 25 de elevi au fost selectati de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si liceele de la care provin.

"Sunt aici elevi cu rezultate foarte bune, nu doar la clasa ci si la olimpiadele internationale de la liceele din Bucuresti", a spus demnitarul.

Intrebat daca Guvernul face o economie folosind elevi pentru realizarea acestor aplicatii, ministrul educatiei a spus ca nu.

"Nu cred ca problema principala aici este cea a economiei, cred ca problema principala este sa existe un anumit tip de interactiune intre diferitele etaje: avem zona de guvernare, care in general este privita ca una opaca, netransparenta, nu se stie ce se intampla in interiorul cutiei negre. Noi ne asumam un alt tip de guvernare in care oamenii sa vina sa vada ce se intampla, cum se construiesc politicile. Problema principala nu este cea a economiei, ci a implicarii lor", a explicat ministrul.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#elevi olimpisi site Guvern, #elevi olimpici Guvern Bucuresti , #elevi
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Deci o noua actiune de atragere a tinerilor catre actiunile Guvernu-