Elevii Laude-Reut sunt martori ai memoriei Holocaustului

Comunicat de presa
Miercuri, 13 Martie 2019, ora 16:15
18044 citiri
Elevii Laude-Reut sunt martori ai memoriei Holocaustului

Miercuri, 13 martie 2019, la invitatia Prim-ministrului Viorica Dancila, Complexul Educational Laude-Reut a participat la evenimentul co-organizat de Guvernul Romaniei, Institutul National Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului in Romania si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale, in parteneriat cu Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si B'nai B'rith Romania Forum, avand ca scop sprijinirea combaterii negarii Holocaustului si promovarea memoriei Holocaustului.

Dupa publicarea raportului international al Comisiei Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului din 2004, Romania a suferit un proces complex de asumare a trecutului sau. Acest proces a implicat o serie larga de masuri guvernamentale si ale societatii civile indreptate spre comemorarea victimelor Holocaustului, sprijinind eforturile educationale in acest domeniu.

Experienta recenta a Romaniei in calitate de Presedinte al Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului din 2016-2017 a aratat ca sunt necesare masuri nationale suplimentare privind educatia pe acest subiect, prin aceea ca, in memoria victimelor Holocaustului, elementele legate de responsabilitatea Romaniei in evenimentele care au avut loc in timpul Holocaustului, ar trebui diseminate mai bine in societatea romaneasca.

In acest sens, unul dintre cele mai importante proiecte in curs de desfasurare in acest moment este deschiderea in Romania a Muzeului National de Istorie Evreiasca si a Holocaustului. Acest proiect implica mai multe organe decizionale, reunind sectorul guvernamental, comunitatile locale, comunitatea evreiasca si partenerii internationali.

Din aceste considerente, reprezentanti ai celor mai reprezentative muzee guvernamentale din Europa care se ocupa de istoria Holocaustului s-au reunit, pentru a facilita schimbul de opinii cu privire la viitorul Muzeu National de Istorie Evreiasca si a Holocaustului din Romania. Viitorul muzeu va avea un rol educational, memorial si academic in educarea societatii romanesti in combaterea negarii si trivializarii Holocaustului.

La eveniment au participat numerosi parteneri internationali ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Institutului National Elie Wiesel pentru Studiul Holocaustului din Romania, cum ar fi Muzeul Memorial al Holocaustului din Statele Unite, Yad Vashem, Muzeul Holocaustului din Berlin, Memorialul Shoah Paris, Kazerne Dossin, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, ONG-uri si mediul academic.

Agenda evenimentului a cuprins vizitarea expozitiei memoriale Viorica Agarici - Drept intre Popoare, aflata in cladirea Guvernului, si un concert sustinut de violonistul Alexandru Tomescu la Templul Coral.

De asemenea, Complexul Educational Laude-Reut a participat la Bruxelles, in 7 februarie 2019, la Conferinta Lupta impotriva antisemitismului: o abordare comuna pentru o mai buna protejare a comunitatilor evreiesti din Europa - de la practici la actiuni, prin invitatia adresata presedintelui si fondatorului Tova Ben Nun-Cherbis de catre Prim-ministrul Romaniei, doamna Viorica Dancila, in contextul detinerii Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Cu aceasta ocazie, doamna Prim-ministru Viorica Dancila a reafirmat angajamentul constant al Romaniei in lupta impotriva antisemitismului si a multumit pentru implicarea Complexului Educational Laude-Reut din Bucuresti in derularea unor proiecte educationale destinate tinerei generatii, in prezenta presedintelui Congresului Mondial Evreiesc, Ambasadorul Ronald S. Lauder, fondator al institutiei noastre de invatamant si a reprezentantilor organizatiilor evreiesti europene si internationale.

"Tanara generatie este viitorul si trebuie sa-i indrumam sa devina martori ai amintirii Holocaustului, ambasadori ai multiculturalitatii si tolerantei. Fiti vigilenti si nu uitati niciodata, astfel incat asemenea tragedii sa nu se mai intample vreodata. Generatiile de astazi nu cunosc nimic despre tragedie, parintii lor stiu foarte putin si in curand ultimii supravietuitori ai Holocaustului nu vor mai fi printre noi, iar Holocaustul va fi uitat ca Inchizitia.

Fac un apel pentru educatie si sensibilizare in randul adolescentilor cu ajutorul institutiilor statului roman, astfel incat amintirea sa nu moara! Prin urmare, a fi martor al amintirii Holocaustului ar trebui sa devina un proiect national pentru tanara generatie romaneasca, purtand numele regretatului ambasador Mihnea Constantinescu." (Tova Ben Nun-Cherbis, Presedinte si Fondator al Complexului Educational Laude-Reut)

La ambele evenimente, elevii Laude-Reut au luat cuvantul, alaturi de invitatii de marca, in calitate de ambasadori ai bunavointei si pastratori ai memoriei Holocaustului:

"Ca tanar roman si european, sunt convins ca doar cunoscand istoria si luptand impotriva miscarilor extremiste, incluzandu-le si pe cele antisemite, 'Never again' nu va ramane doar un motto pentru evrei si pentru societatea europeana." (Matei Vladescu, elev Laude-Reut)

"Provin dintr-o familie evreiasca si fiecare poveste pe care am auzit-o despre strabunicii si bunicii mei mi-a dovedit cat de important e sa iti cunosti trecutul. Bunicul meu, Mircea Goldenberg, impreuna cu parintii sa si sora sa mai mica au fost victime ale Holocaustului. La 17 ani, bunicul meu impreuna cu tatal sau, a fost fortat sa lucreze in conditii inumane. Din fericire, bunicul meu si familia sa au supravietuit, dar au fost multi care nu au avut acest noroc. Cred ca este datoria noastra sa luptam si sa ne amintim de cei care au fost persecutati si omorati doar pentru ca erau diferiti". (Daria Goldenberg, eleva Laude-Reut)

"Ca tanar, este trist sa vad ca unii par sa nu invete din trecut. Sutem martorii intensificarii miscarilor antisemite care devin din ce in ce mai vocale si care neaga existenta Holocaustului. De exemplu, sunt orase in care este periculos sa fie purtata kippa, restaurante Kosher care sunt atacate si locuri in care afisarea unor simboluri precum Steaua lui David atrage comentarii negative." (David Morarescu, absolvent Laude-Reut)

" (...) Esenta pastrarii memoriei acestei tragedii a istoriei se gaseste in promisiune de a apara demnitatea si sanctitatea idealului umanitatii in viitor, nu sentimentul de vinovatie. Se gaseste in angajamentul de a onora milioanele de victime dovedind ca sacrificiul lor pe altarul nemilor al istoriei nu a fost in zadar, ca pretul mult prea scump a fost platit pentru o lectie invatata. Ca umbrele monstrilor de ieri, care au inecat cerul Europei in funingine si pamantul in sange, nu sunt lasate sa piara definitiv, dar nici nu vor renaste cu forte noi. Antisemitismul exista. El este subtil si nevazut, dar exista. Scanteia care da nastere tornadei de foc trebuie inabusita cu orice pret. Si in fiecare dintre noi salasluieste puterea de a i se opune - puterea de a apara umanitatea." (Tudor Cobrea, elev Laude-Reut)

Prezenta elevilor Complexului Laude-Reut la acest eveniment nu este una intamplatoare, ci este marturia pregatirii lor in cadrul cursurilor de diplomatie, istoria Holocaustului si traditiilor evreiesti, alaturi de initiative precum elaborarea si editarea primului manual pentru studierea Holocaustului in liceele din Romania (2006), March of the Living (2012, 2013, 2018), Podurile Tolerantei, traducerea si lansarea versiunilor in limba romana a cartilor Niciodata nu esti pe ultimul drum, scrisa de Felix Zandman, supravietuitor al Holocaustului (aprilie 2016) si 186 de Trepte - Intamplarile unui adolescent evreu in lagarele de la Auschwitz, Mauthausen, Melk si Ebensee, scrisa de Alexandru Marton, evreu de origine romana, supravietuitor al Holocaustului (mai 2018), vizite de studiu in orase europene marcate de aceasta tragedie a umanitatii, precum Berlin si Paris (mai 2016), concertul Violins of Hope (2017).

Luptam in continuare pentru multiculturalitate si toleranta si multumim tuturor celor care contribuie, prin educatie, la asumarea trecutului si onorarea memoriei victimelor Holocaustului, depunand eforturi pentru o lume mai buna pentru fiecare.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Lauder Reut memorie Holocaust, #Laude Reut Bruxelles , #elevi