Elevii nu vor mai putea fi dati afara de la ore sau pedepsiti sa stea in picioare

Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 22:08
4911 citiri
Elevii nu vor mai putea fi dati afara de la ore sau pedepsiti sa stea in picioare
Foto: Arhiva

Legea privind protectia drepturilor copilului va fi modificata, astfel incat elevii nu vor mai putea fi pedepsiti prin trimiterea lor la colt sau prin punerea lor sa stea in picioare in timpul orei.

Directia pentru Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice a prezentat, marti, Legea 257/2013 care modifica si completeaza Legea 272/2004 privind protectia drepturilor copilului, relateaza Digi24.

Demersul vine in contextul in care in fiecare an la data de 20 noiembrie se marcheaza Ziua Internationala a Drepturilor Copilului.

Articolul 48, alineatul 2 din Legea 257/2013 prevede ca, "in cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de catre cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel administrativ si de a fi informat asupra drepturilor sale, precum si asupra modalitatilor de exercitare a acestora". Pedepsele corporale sau alte tratamente degradante in cadrul procesului instructiv-educativ sunt interzise.

Elena Tudor, directorul Directiei pentru Protectia Copilului, a declarat ca pentru incalcarea prevederilor legale au fost prevazute si sanctiuni, personalul didactic si nedidactic putand fi amendat cu sume cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

George Roman, director de programe la Organizatia "Salvati Copiii", a explicat ca noile prevederi inseamna de fapt ca profesorii nu mai au voie sa tina copiii la usa, la colt sau sa ii dea afara din clasa, dar si orice alta actiune care il umileste pe copil, cum ar fi insulta sau obligarea lui sa stea in picioare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#lege elevi pedepsiti, #lege drepturile copilului , #elevi