Elevii vor sa poata sa protesteze si sa isi evalueze profesorii. Reprezentantii parintilor nu sunt de acord

Duminica, 31 Ianuarie 2016, ora 16:00
5690 citiri
Elevii vor sa poata sa protesteze si sa isi evalueze profesorii. Reprezentantii parintilor nu sunt de acord
Foto: Arhiva Ziare.com

Elevii din invatamantul preuniversitar vor, printre altele, sa aiba dreptul de a protesta la scoala, sa-si evalueze profesorii prin intermediul unor fise anonime si sa isi aleaga singuri materiile optionale.

La polul opus se afla parintii, care sunt de parere ca scolarii "forteaza un pic nota".

Revendicarile sunt incluse intr-un draft al Statutului elevului, document elaborat de Consiliul National al Elevilor, care stabileste ce drepturi si obligatii au acestia. Statutul este prevazut de patru ani in Legea Educatiei, insa nu a fost aprobat nici pana acum.

Elevii au avut recent o prima intalnire cu specialistii din Ministerul Educatiei, discutii la care reprezentantii parintilor nu au fost chemati. Mai mult, parintii spun ca nu au fost consultati absolut deloc in formularea Statutului.

Ziare.com a stat de vorba cu Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, care ne-a explicat de ce nu sunt de acord parintii cu unele dintre cele mai controversate propuneri ale copiilor.

"Multe dintre prevederi sunt ok, cele care sunt specificate oricum in Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor scolare, numai ca era normal sa ne ceara si noua un punct de vedere. Ei pot reprezenta elevii de peste 18 ani, nu cred ca pot reprezenta elevii minori, atata timp cat exista asociatii de parinti.

Fara sa ne intrebe si pe noi, sa isi faca Statutul singuri si sa spuna ca reprezinta toti elevii nu este un lucru normal.

Din pacate, noi nu am fost chemati la discutii (de la minister - n.red.). Eu, personal, incerc de doua luni sa am onoarea sa intru la domnul ministru (al Educatiei - n.red.) sa avem o intrevedere pe diferite probleme din invatamantul preuniversitar (...), dar nu gasim intelegere, pana acum nu s-a gasit timp si pentru noi", ne-a declarat acesta.

Ce vor elevii, cum raspund parintii

In ceea ce priveste propunerea ca elevii sa isi poata alege singuri materiile optionale, parintii nu sunt de acord.

"Ei au mai venit cu aceasta propunere la discutiile care au avut loc in vara anului trecut la noul proiect de lege, iar noi nu am fost de acord sa fie curicula la decizia elevului, ci sa fie la decizia scolii.

Orice curicula care se face la nivelul unei unitati scolare trece prin niste furci, prin Institutul de Stiinte ale Educatiei, prin comisii de experti. Si noi putem, ca parinti, sa zicem ca, daca avem in federatie profesori sau tot felul de persoanlitati, sa le punem sa faca programe scolare. Nu-i asa usor, aici e vorba de experienta si studii. In plus, elevii nu pot sti daca exista profesori care sa predea materia respectiva, ei pot cere ora de aviatie", ne-a explicat seful federatiei.

De asemenea, elevii vor sa decida singuri, de la varsta de 14 ani, daca participa sau nu la ora de religie, insa parintii sustin ca prevederea este inutila, acest capitol fiind foarte bine reglementat in momentul de fata.

"Ora de religie este foarte bine reglementata in momentul de fata. Ei doresc de la 14 ani sa isi aleaga sau nu aceasta ora. Intr-adevar, la 14 ani se considera ca au un anumit statut si isi pot alege singuri ora, dar eu nu stiu niciun caz - sau sunt cazuri foarte putine - in care un copil care este botezat si face parte din religia crestin-ortodoxa sau alta religie peste noapte sa isi schimbe religia. Nu cred ca, daca sunt parinti care primesc de la copii o anumita dorinta, nu le-o indeplinesc. Asta nu este o problema, dar vad ca forteaza un pic nota", a precizat Iulian Cristache.

Elevii peste 14 ani trebuie sa decida singuri daca vor sa participe la ora de religie sau nu

Ora de religie: Cati elevi au depus cerere sa participe in continuare la curs

In draftul Statutului mai este inclusa si prevederea ca elevii sa aiba dreptul sa protesteze la scoala, insa reprezentantul parintilor este de parere ca exista si alte modalitati prin care copiii isi pot exprima nemultumirile.

In plus, scolarii vor si dreptul de a contesta notele primite.

"Nu am fost deloc de acord. O unitate scolara are un for tutelar in Consiliul de Administratie. Sunt reprezentanti ai parintilor in acest Consiliu de Administratie, sunt si reprezentanti ai elevilor, deci se poate rezolva prin intermediul acestui consiliu. Nu vorbim de uzina sau de fabrica sa facem greva sindicala, vorbim de o unitate scolara in care trebuie sa primeze disciplina.

Nu-i interzice nimeni unui grup de copii sa faca o sesizare, sa cheme parintele sau sa se duca el, daca se apropie de majorat, nu cred ca un profesor nu ii raspunde la o intrebare. Au si dreptul sa conteste orice nota, se pot duce sa vorbeasca cu profesorii.

Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu am nimic impotriva lor, numai ca au momente in care au luat o viteza in plus fata de ritmul normal, iar toti copiii minori sunt reprezentati de federatia noastra", a lamurit Cristache.

Legat de propunerea ca elevii sa isi poata evalua profesorii prin intermediul unor fise anonime, presedintele federatiei a spus ca aici exista un risc.

"In principiu nu e un lucru rau, dar, daca vorbim la nivel practic, va dati seama ca ar obliga profesorul sa-i dea note mari ca sa aiba o evaluare pozitiva. Si atunci nu este in regula", a aratat acesta.

Totusi, o prevedere pe care parintii o sustin este aceea ca dascalilor sa le fie interzisa confiscarea obiectelor personale, cum ar fi telefonul mobil sau tableta, chiar daca acestea sunt folosite in timpul orelor.

"Aici le dau dreptate, este un bun personal, aici intervine calitatea profesorului, sa stie sa se impuna. In regulament este expres trecut ca nu are voie cu telefonul in timpul orei. Noi nu le dam telefoanele pentru a sta pe retele de socializare in timpul orelor, ci ca sa stim ce se intampla cu ei in timpul zilei.

Trebuie un profesor sa le impuna sa isi inchida telefonul si, daca nu vor sa asculte, sunt tot felul de sanctiuni: exista prima data dialogul, elevul poate fi bagat in Consiliul de Administratie, profesorul poate sa-i cheme parintii la scoala, poate sa-i dea avertisment, poate merge pana la scaderea notei la purtare sau exmatriculare, insa nu sa le retina obiectele", a conchis Iulian Cristache.

Dupa negocierile care vor avea loc la Ministerul Educatiei, forma finala a Statutului Elevului ar putea fi aprobata pana in primavara acestui an. Dupa ce elevii si parintii isi vor expune punctele de vedere, ultimul cuvant il vor avea expertii din minister.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#propuneri Statut Elev, #elevi protest scoala, #elevi evaluare profesori , #elevi