Elevul sanctionat, dupa ce a postat glume cu profesori: Scoala este un Auschwitz, ne iau dreptul la libera exprimare

Sambata, 28 Februarie 2015, ora 18:25
6114 citiri
Elevul sanctionat, dupa ce a postat glume cu profesori: Scoala este un Auschwitz, ne iau dreptul la libera exprimare

Un elev sanctionat la un liceu clujean considera ca institutia de invatamant este un "Auschwitz scolar", fara libertate de expresie.

Alex Hosu este elevul de la Liceul "Gheorghe Sincai" din Cluj care a creat grupul de Facebook unde au fost publicate fotografii cu profesori, insotite de injurii si comentarii ironice la adresa acestora. El se plange pe blogul sau ca nu are libertate de exprimare la liceu, scrie Mediafax.

Postarea elevului de clasa a XII-a fost distribuita vineri pe Facebook si a adunat numeroase comentarii de sustinere. "Jos palaria! Ceva trebuie schimbat!" sau "Un elev ca tine le da lectii jegosilor numiti abuziv profesori. Bravo, Hosule!", sunt doar cateva comentarii.

Alex Hosu scrisese ca il frustreaza "neputinta mea de a face ceva pentru toti ceilalti elevi care vor sa nu mai vina 6-7 ore pe zi intr-un Auschwitz Scolar. Si, ca sa fie totul si mai misto, tranteste ministeru' si un minunat ROFUIP (Regulament de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar - n.red.) in care se stipuleaza ca elevii nu pot distribui materiale publicate in scoli fara acordul directiunii.

Implicatia e simpla. Avem dreptul de a face misto de defectele profilor printr-o revista? Da. Putem face asta? Depinde in intregime de directiune. Si ce directiune din minunata Romanica va accepta sa facem misto de profii din scoala? Corect, niciuna. Trebuie sa ai directori foarte deschisi la minte ca sa isi accepte defectele, iar asta e o problema care ma afecteaza pe mine si pe alti elevi. Profii si directorii prea plini de ei, care isi manifesta autoritatea subminandu-ne noua libera exprimare, dreptul de a avea dreptate si care nu ne invata mai nimic TREBUIE SA DISPARA. Simplu".

Elevul recunoaste ca a infiintat grupul de pe Facebook pe care au fost postate fotografii si comentarii ironice sau defaimatoare la adresa profesorilor.

"Prieteni pe care ii respect si iubesc pentru ca in acest proces de restabilire a unui echilibru natural m-au sustinut cand am creat 'Sincai Meme', pe un site neutru, in care facem misto de defectele profilor si astfel trecem peste acele defecte ale profilor de care ne place oricum. Ne dam seama ca nu toti sunt asa cum sunt. Iar cei ce nu sunt mai mult decat niste paraziti care se hranesc de pe inocenta noastra vor ramane asta. Acei oameni care ne iau dreptul la libera exprimare cu amenintari nu sunt cu nimic mai diferiti decat extremistii de la Charlie Hebdo", scrie elevul pe blog.

Cum au fost pedepsiti niste elevi care faceau glume pe Facebook despre profesorii lor

Doi elevi de la unul dintre cele mai renumite licee din Cluj, "Gheorghe Sincai", au fost mutati disciplinar la alta scoala, dupa ce au postat pe Facebook bancuri cu profesori, continand cuvinte indecente.

Altor 59 de elevi li s-a scazut nota la purtare.

Circa 800 de persoane erau membre ale grupului de pe Facebok, care a fost infiintat in luna ianuarie - atat actuali, cat si fosti elevi. Profesorii au intrat in grup cu ajutorul unor identitati false, iar o comisie a liceului a facut o ancheta timp de o luna.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#licean Cluj Facebook Auschwits, #elev Facebook sanctionat Cluj , #elevi