Elitele condamnate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 17:23
2144 citiri
Elitele condamnate (Opinii)

Scoala romaneasca incepe la fel de cenusiu. Nu doar pentru ca multe scoli sunt darapanate, nu doar pentru ca programele nu sunt innoite si nici doar pentru ca profesorii sunt prost platiti.

Scoala romaneasca incepe la fel de cenusiu pentru ca nu are repere si ierarhii de valori corecte, pentru ca nu da speranta si respect, pentru ca nu promoveaza excelenta si nu isi are locul normal in societatea romaneasca.

V-am oferit exemplul unui liceu care resuseste performanta de top, cu elevi romani, cu profesori majoritar romani, cu programe romanesti, un liceu privat, dar non profit.

Cu aceasta materie prima, dar altfel valorificata, acest liceu a obtinut de la infiintare, in 1995, 400 de medalii la olimpiadele internationale. Absolventii primesc anual burse la cele mai prestigioase universitati ale lumii.

Secretul liceului cu 400 de medalii internationale si zeci de absolventi in marile universitati Interviu

Ceea ce difera este finantarea si organizarea. Iar concluziile care se impun cred ca ar fi in linii mari urmatoarele:

1. Nu se poate educatie solida fara bani. Iata ca profesori bine platiti si respectati obtin performante cu totul exceptionale. Nu sunt accidente. Cand toti componentii lotului de fizica al Romaniei provin dintr-un singur liceu si toti vin cu medalii, locul echipei fiind 1 in Europa si 5 in lume, inseamna ca profesorii aceia fac o munca extrem de temeinica.

Dar mai e un adevar. Sunt multi parinti care investesc anual mai mult decat o taxa scolara si tot felul de prostii, de la tablete si telefone ultraperformante sau mai stiu eu ce gadget-uri care mai mult smintesc decat ajuta mintea copilului.

2. Nu se poate educatie solida fara ca elevul sa respecte si sa iubeasca scoala. Aceasta relatie s-a rupt in cele mai multe scoli publice sufocate de indiferenta, de coruptie, intr-o decadere totala.

3. Elita trebuie respectata si sustinuta financiar. Sistemul nostru de invatamant promoveaza, inclusiv prin finantare, mediocritatea si nu da nicio sansa elitei. Ca dovada, principiul "finantarea urmeaza elevul", care ar permite si copiilor exceptionali din familii mai modeste sa ajunga la scoli precum Liceul International de Informatica, a fost suspendat de guvernarea USL.

Poate ca din taxa anuala de 3.700 de euro, unii parinti si-ar putea permite sa suporte cea mai mare parte, daca ar fi ajutati de finantare asigurata de stat pentru fiecare elev, in jur de 3.000 de lei/an. Nu liceele private ar beneficia de acesti bani, ci elevii care altfel nu isi permit educatie de top.

4. Investitia in educatie este cea mai eficienta dintre toate. Este ceea ce au inteles acei oameni de afaceri turci care au pus banii pentru fondarea liceului.

Sunt multi cei care spun ca ei au investit, de fapt. Intr-o viitoare simpatie, poate chiar influenta, din partea unor oameni pe care ii formeaza foarte bine pentru a ajunge in pozitii de top. Nu am nimic impotriva.

Cred ca este o dovada de inteligenta sa iti promovezi interesele prin stimularea excelentei in loc sa pui spaga pe masa. Mi se pare o dovada de inteligenta din partea celor care au inteles acest lucru.

Sunt lucruri simple, despre care vorbim an de an, unele incluse in Pactul national pentru educatie peste care s-a asternut praful, altele incepute prin legea educatiei pe care USL o masacreaza sistematic.

Exemplul unui liceu care reuseste sa realizeze performanta cu aceeasi materie prima pe care sistemul public o distruge, o niveleaza si o expediaza in mediocritate este nu numai dovada ca se poate, este si dovada ca in rest nu exista niciun strop de vointa reala.

Si aceasta lipsa de vointa, baltirea in mediocritate a scolii romanesti condamna exact elitele acestei tari si in perspectiva tara insasi.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#scoala reforma elie , #elevi