Guvernul vrea sa dea o masa calda elevilor, dar nu a verificat daca are cum. Scolile spun ca nu au bani, sali de mese sau personal

Marti, 06 Septembrie 2016, ora 17:15
3960 citiri
Guvernul vrea sa dea o masa calda elevilor, dar nu a verificat daca are cum. Scolile spun ca nu au bani, sali de mese sau personal
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a lansat un proiect pilot prin care elevii mai mulor scoli din tara sa primeasca o masa calda sau un pachet alimentar pe zi, insa reprezentantii unitatilor de invatamant spun ca programul nu poate fi implementat, cel putin nu de la inceputul anului scolar.

Proiectul lansat de Ministerul Educatiei ar fi trebuit sa debuteze din 12 septembrie, insa conducerile scolilor spun ca specialistii din Executiv au venit doar cu ideea, nu si cu masuri concrete de aplicare, asa ca greul este lasat pe seama unitatilor scolare.

Conducerea Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara, singura unitate de invatamant din Timis inclusa in programul experimental prin care se acorda elevilor o masa calda sau un pachet alimentar, spune ca acesta va fi greu de pus in practica de la inceputul anului scolar.

Directorul liceului, Cornel Petroman, a declarat, marti, ca pentru punerea in aplicare a programului este necesar sa fie suplimentat personalul si sa fie facute investitii, inclusiv un buget pentru costul mancarii, iar unitatea de invatamant nu dispune de bani in acest sens.

"Imi trebuie personal in plus, buget pentru costul mancarii, ca nu am eu sa le dau din buzunar, imi trebuie vesela, extinderea salii de mese. Avem bucatarie proprie care poate asigura masa pentru cel mult 300 de persoane, capacitatea fiind de 68 de persoane pe serie, dar aceasta va trebui extinsa. De asemenea, se impune un traseu al alimentelor si al mancarii gatite", a explicat Cornel Petroman.

Directorul unitatii scolare mai spune ca programul nu are nicio reglementare si ca este sceptic ca acesta va putea fi functional odata cu inceperea anului scolar.

"Nu stiu cum vad cei din Guvern realizarea practica a programului. Proiectul a fost publicat in presa si atat, noi nu avem nicio reglementare, nu avem buget, cum sa se aplice? Ar fi minunat sa se aplice, dar nu sunt posibilitati, nu avem conditii", a spus Petroman.

La Buzau se prefera un sandvis in locul unei mese calde

De asemenea, singura scoala din judetul Buzau inclusa in program nu dispune de o sala de mese, astfel ca directorul unitatii de invatamant spera ca elevii sa nu beneficieze de o masa calda, ci sa poata primi un sandvis.

La Scoala Gimnaziala nr. 7 din municipiul Buzau invata aproximativ 1.067 de copii, iar multi copii au parinti plecati in strainatate, parinti someri sau pensionari, astfel ca un pachet alimentar suplimentar ar fi binevenit.

"Consider masura binevenita tinand seama de faptul ca scoala noastra este o scoala de cartier, sunt copii numerosi, sunt multi care provin din familii cu venituri reduse, din familii cu posibilitati sociale si economice reduse, fie ambii parinti nu au serviciu sau sunt parinti pensionari ori plecati in strainatate si grija acestor copii o au bunicii sau chiar matusi, frati, ramasi aici in tara. Sunt aspecte pe care nu le cunosc, asteptam hotararea pe acest proiect", a declarat directorul unitatii de invatamant, Marilena Urmuzache.

Aceasta a adaugat ca, in opinia sa, primirea de catre copii a unei mese calde sau a unui pachet alimentar ar trebui sa inlocuiasca Programul laptele si cornul de care copiii "s-au saturat".

Nici la Vaslui nu e prea clar

Nici sefii Institutului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui si ai celor doua scoli unde ar urma sa se acorde elevilor un supliment alimentar de sapte lei nu stiu, cu cateva zile inaintea de inceperii anului scolar, cum trebuie sa se aplice programul pilot, nefiind stabilite firmele care sa asigure mancarea sau locurile unde sa fie servita masa.

"Desigur, vom aplica programul, dar la aceasta data nu stim nimic. Am aflat de la Inspectorat si din presa ca suntem printre scolile prinse in proiect. Sefii de la ISJ ne-au spus ca urmatoarele reglementari ne vor fi comunicate prin e-mail. (...) Probabil ca ministerul de resort o sa incheie contracte cu firme de catering, care sa se ocupe de distribuirea mancarii in cele doua scoli. Dar, asa cum am mai spus, asteptam precizari de la minister", a declarat, marti, directorul Scolii Bogdanita, Maricica Margarint.

Programul pilot a prins nepregatita si singura scoala din judetul Arad inclusa pe lista. La Scoala Gimnaziala "Ilarion Felea" Arad, unde invata 450 de copii, in special proveniti din familii defavorizate, nu exista spatii de servit masa, iar conducerea nu stie nimic despre modul de aplicare a programului si cine va asigura mancarea.

Directorul scolii, Sofia Mladin, a declarat ca a aflat de pe site-ul Ministerului Educatiei ca unitatea a fost inclusa in program, dar alte informatii despre modul de aplicare nu a primit de la autoritatile centrale sau judetene, desi a consultat si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

Sofia Mladin a declarat ca "acest program este aproape imposibil de aplicat" in scoala pe care o conduce, in conditiile in care nu exista spatii de servit masa.

"Mi se pare normal sa avem un spatiu special amenajat, cum ar fi o cantina. Nu este firesc ca elevii sa serveasca o masa calda in sala de cursuri, nici nu vreau sa imi imaginez ce ar fi aici", a spus Mladin.

Masa de sapte lei pe zi

Potrivit programului pilot ce ar urma sa se aplice in aproape 50 de scoli din tara, valoarea limita a pachetului alimentar sau a mesei calde este de sapte lei pe zi pentru fiecare elev. Suma cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora. Suma alocata va fi actualizata periodic, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor, se arata in proiectul de act normativ.

Citeste mai multe despre programul pilot al Guvernului

Proiectul mai prevede ca, la cererea motivata a parintilor, elevii care, din considerente de natura medicala, culturala ori religioasa, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa calda, vor primi produse alimentare adecvate, in limita unei valori zilnice de sapte lei. Scolile raspund de respectarea normelor igienice de depozitare a acestor alimente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#masa calda scoli nepregatite, #proiect pilot masa calda elevi , #elevi