Imnul nu se va canta in scoli - decizie la Senat

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 13:37
1740 citiri
Imnul nu se va canta in scoli - decizie la Senat
Foto: Arhiva

Senatul a respins, miercuri, propunerea deputatului PD-L Maria Stravrositu privind difuzarea imnului in clase in fiecare zi de luni si arborarea drapelului deasupra tablei de scris, prin care se dorea ca elevii sa constientizeze importanta simbolurilor nationale prin expunere "repetitiva".

Proiectul primise raport de respingere din partea comisiei de resort, acesta fiind aprobat cu 65 de voturi "pentru", doua "impotriva" si o abtinere.

Propunerea prevede ca imnul national sa fie difuzat in salile de clasa in fiecare zi de luni, pentru clasele I-VIII din invatamantul de stat, precum si arborarea drapelului national "deasupra tablei de scris". Conducerile scolilor vor avea obligatia de a asigura respectarea acestor prevederi.

Imnul national si steagul Romaniei, obligatorii in salile de clasa?

In expunerea de motive, deputatul PD-L, membru in Comisia de invatamant a Camerei, explica faptul ca "asistam la o disolutie a valorilor si simbolurilor nationale", iar aceasta propunere vine in scopul de a conserva si promova aceste valori. "Acest lucru nu se poate intampla intr-un context diletant. Scoala reprezinta mediul optim pentru formarea spiritului civic si patriotic. (...) Elevilor li se da posibilitatea sa constientizeze importanta simbolurilor nationale in mentalul colectiv prin expunerea acestora in mod repetitiv intr-un cadru institutional", expune democrat-liberala, considerand ca modul in care au fost tratate simbolurile nationale in spatiul public pana acum a dus la o "uzura avansata" a acestora.

"Uitand ceea ce ne defineste ca popor riscam sa ne pierdem reperele. Pentru a constientiza in ce directie suntem avem nevoie de valori, simboluri si repere. Ele reprezinta marturia vechimii si dainuirii neamului romanesc", mai spuns Stavrositu.

Senatul este prima Camera sesizata, urmand ca decizia finala sa apartina deputatilor.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#difuzare imn scoli, #senat respinge propunere , #elevi