Invitatii Ziare.com Oana Badea: Guvernul Ponta saboteaza scolarizarea elevilor din mediul rural

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 17:39
3221 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Guvernul Ponta saboteaza scolarizarea elevilor din mediul rural

Se numeste Ponta, Victor Viorel Ponta si-i place nespus de mult sa apara la televizor. Daca-i ramane timp liber vreodata, nu-l pierde cu lucruri marunte, fiindca o data-n viata da scaunul de prim-ministru peste cel de co-pilot, nu-i asa? Inevitabilul producandu-se, exista si un cabinet Ponta dupa chipul si asemanare co-pilotului. De aici incepe jalea pentru noi.

Despre cedarile pe care le face Ministrul Educatiei in domeniul invatamantului preuniversitar e bine sa vorbim pe indelete si pe categorii de beneficiari. Astazi vorbim despre elevii navetisti. Si ei si parintii lor au dovedit infinita clementa din iunie 2012 pana in prezent asteptand plata restantelor. Pana la 9 luni de asteptare pentru decontarea navetei aferente anului scolar trecut nu e putin lucru.

Nici pana azi sumele restante nu au ajuns in buzunarele elevilor care pun astfel umarul la colecta nationala a USL pentru "marile proiecte nevazute".

In fapt, din prima zi a existentei sale Guvernul Ponta saboteaza sistematic scolarizarea elevilor din mediul rural. Este o concluzie pe cat de limpede, pe atat de trista. OUG nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare, aparuta in august 2013 limiteaza in mod nepermis dreptul la educatie al elevilor navetisti.

In timp, efectul deciziei luate de Guvernul Ponta va lasa urme adanci in parcursul educational al tuturor elevilor care provin din mediul rural. Semnalele au inceput sa apara in fiecare judet prin absenteism si abandon scolar intr-un procent mai mult decat ingrijorator.

Decontari discriminatorii

Incepand din septembrie 2013, abonamentele elevilor se deconteaza in mod discriminatoriu de catre unitatile de invatamant, deoarece nu pentru toti beneficiarii se asigura recuperarea sumei in cuantumul dovedit de aceste abonamente.

In premiera, Guvernul Ponta a decis ca, decontarea abonamentelor de transport pentru elevi sa se realizeze limitat: nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km, iar pentru distante ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, cei 26 de lei/abonament/luna sunt suplimentati cu cate 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decat valoarea abonamentului lunar.

Pana la adoptarea acestei reglementari nu a existat nicio limitare. Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevedea faptul ca elevilor trebuie sa li se deconteze cheltuielile de transport din bugetul Ministerului, prin unitatile de invatamant, pe baza de abonament, in limita a 50 km sau trebuie sa li se asigure decontarea contravalorii a opt calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau gazda. Prin Ordonanta lui Ponta prevederea este anulata.

Argumentul nevoii de echilibrare a bugetului nu putea apartine decat Ministerului Finantelor, dar trebuia sa fie de neacceptat pentru Ministerul Educatiei. Cel din urma si-a luat pur si simplu mainile de pe elevii navetisti, condamnandu-i la abandon scolar.

Existenta unor excese financiare determinate de tarife nejustificate ale unor operatori de transport, nu poate fi decat rezultatul incapacitatii autoritatilor de a aplica legea acolo unde se constata ceva ilegal. Atata timp cat licitatiile pentru asigurarea transportului se desfasoara sub o autoritate judeteana stabilita prin lege era foarte simplu de verificat cine se face vinovat. Unde si in urma caror licitatii s-au facut aceste excese nu a auzit nimeni pana azi. Si atunci, cu ce drept limiteaza cineva dreptul la invatatura in loc sa limiteze abuzul daca acesta a existat cu adevarat?

In comunicarile oficiale se vorbeste cu nerusinare despre o reglementare echitabila a sistemului de decontare a navetei. Echitabil fata de cine sau fata de ce? Atata timp cat elevii primesc procente diferite din totalul abonamentului singura problema rezolvata este cea a economisirii pentru Ministerul Finantelor prin reducerea drastica a fondurilor destinate sustinerii elevilor ce provin din mediul rural.

Peste 150.000 de elevi precum si familiile acestora sunt batjocoriti astfel de Guvernul Ponta.

Complicitatea lasa a ministrului Remus Pricopie

Cea mai suparatoare este insa complicitatea lasa a Ministrul Educatiei. Remus Pricopie care a acceptat si a salutat jocul Finantelor. De ceva vreme nu mai spune nimic despre banii restanti dupa ce in prealabil a dezinformat opinia publica spunand: "Am reusit in acest moment sa acoperim datoria de anul trecut si sa acoperim o buna parte din anul acesta. Noi am alocat sumele pentru fiecare judet in parte si acestea au fost mai departe distribuite elevilor". Nimic mai neadevarat, atat in septembrie 2013, cand a facut declaratia, cat si acum.

Daca tot nu a asigurat decontarea navetei elevilor, ar fi putut rezolva problema prin largirea parcului de microbuze scolare. In cele mai grele perioade, guvernarea anterioara a asigurat in medie 200 de microbuze pe an scolar pentru preuniversitar.

Laptele si mierea competentei USL- iste s-a revarsat si in aceasta materie din plin: "Ministerul Educatiei are buget pentru a achizitiona 40-45 de microbuze. Am discutat insa cu domnul prim-ministru Ponta si am ajuns la acordul ca putem achizitiona 800 de microbuze pana la inceputul anului scolar, 16 septembrie", declara Remus Pricopie in mai 2013. E drept ca nu a precizat anul cu exactitate.

Dupa aflarea faptului ca pana si ultimul stalp din tara asta este dator Guvernului Ponta, e jale mare pentru noi precum e si pentru elevii navetisti. Pana cand si pana unde? Noi toti ar trebui sa spunem cu exactitate!

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Oana Badea decondare naveta elevi, #limitare bani decontati elevi , #elevi