Ziare.com

Lectii de virtute pentru elevi la Facultatea de Filosofie

Sambata, 07 Martie 2009, ora 15:56

   

Lectii de virtute pentru elevi la Facultatea de Filosofie
Pentru un numar restrans de liceeni bucuresteni, saptamana de scoala numara sase zile, iar sambata lor incepe la 8 dimineata si cuprinde materii precum filosofia, logica si limba greaca.

In fiecare sambata, intre 8 si 17, intr-un amfiteatru de la etajul intai al cladirii Facultatii de Filosofie, din zona Grozavesti, cativa tineri dezbat problema virtutii, pe baza unor texte citite cu o seara inainte. Se aud nume grele, precum Platon sau Socrate, nume ce par intrate deja in vocabularul de zi cu zi al discipolilor de 16-17 ani.

Cei aproximativ 20 de elevi au ales sa participe la cursurile oferite de Centrul de Excelenta (mai simplu, CEX), cursuri care incep, la ora 8, cu seminarul de logica si se incheie, cateodata, chiar la 6 seara. Unii se pregatesc deja pentru admiterea la facultate, altii participa doar pentru ca sunt interesati de subiect.

Centrul de Excelenta a aparut in anul 2001, datorita unui act normativ ce stipula infiintarea a noua centre regionale pentru tinerii capabili de performanta.

Profesorului Gabriel Sandoiu, de la Colegiul National Sfantul Sava, i s-a propus sa se ocupe de acest proiect. "Mi s-a spus limpede ca inca nu sunt bani, dar probabil ca o sa vina, ceea ce mi s-a parut OK.
Intre timp, nu au venit si probabil ca nici nu o sa vina", crede profesorul.

In afara cursului de filosofie, s-a desfasurat, timp de doi-trei ani, unul de fizica, insa, din cauza lipsei de bani, acesta din urma a fost intrerupt. Ceea ce s-ar putea traduce si prin avantaje. "Unde sunt bani, sunt si probleme de oameni adulti, pe care eu nu le inteleg", mai spune profesorul Sandoiu, convins, pe de alta parte, ca profesorii care nu sunt platiti nu vor mai veni sa predea "de dragul gloriei".

Si Nora Grigore, doctoranda in anul I in cadrul Facultatii de Filosofie, pe care am gasit-o predand de la 8 la 9 un seminar de Logica, crede ca exista "avantaje nebanuite" ale faptului ca munca celor de acolo este pro bono.

"Exista un climat de lucru mult mai curat si destins: nefiind nimic de castigat afara de stiinta, suntem ocoliti de profitori, incompetenti si trisori. In fond, de ce sa trisezi sau sa pui pile, daca nu e nimic de castigat?".

Prima data, cursurile s-au tinut intr-o sala din Colegiul Gheorghe Lazar. Conducerea acestui liceu a cerut insa chirie, astfel ca, dupa doar un an, cursurile s-au mutat la Scoala Centrala, iar la scurt timp CEX-ul a ramas din nou pe drumuri. Salvarea a venit, in cele din urma, din partea Facultatii de Filosofie.

Activitatea didactica incepe in prima sambata din octombrie si se sfarseste in ultima din mai. Invitatia pentru a lua parte la cursuri este deschisa oricui, dar numai cei care trec examenele pot intra si raman in catalogul oficial.

Liceenii amatori, indiferent de varsta, trebuie sa dea un examen scris de admitere, care consta in trei intrebari, si anume comentarea unui text, un exercitiu simplu de logica si un eseu liber pe o tema data.

"Este un test de aptitudini si atitudini pe care noi incercam sa le masuram cum ne pricepem, iar daca vreunul dintre candidati are si cunostinte, apreciem asta, dar nu este o conditie necesara", spune profesorul Sandoiu. De obicei, la examen se inscriu aproximativ 60-70 de elevi in fiecare an.

Cei admisi intra in catalogul oficial. Pe parcursul anului, ei mai sustin doua teste eliminatorii, pentru ca, la sfarsit, in urma testului din mai, sa primeasca o diploma onorifica. Mai pot intra in catalogul oficial si cei care trec de faza pe sector a olimpiadei de filosofie sau logica.

Sursa: rNews

Articol citit de 1756 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

" ABRAMBURICA" N-A AUZIT DE "EXCELENTA SI PERFORMANTA?"

Dragilor, ce mai este de spus?Vai de ce ministri avem la invatamant!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor