Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mai putini bani pentru naveta la scoala: Elevii avertizeaza ca va creste abandonul

Joi, 22 August 2013, ora 17:33
1478 citiri
Mai putini bani pentru naveta la scoala: Elevii avertizeaza ca va creste abandonul

Ministerul Educatiei saluta decizia colegilor de la Finante de a reduce cuantumul decontarilor de abonamentente pentru elevii navetisti, dupa ce au fost sesizate diferente extrem de mari intre preturile percepute de diversi transportatori pe kilometru.

"Avand in vedere diferentele mari si nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat pana acum transportul elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finantelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport in limita a maximum 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km este binevenita. Ea este de natura sa asigure o mai corecta cheltuire a banului public, sustinand in acelasi timp preocuparea Ministerului de a asigura accesul la educatie pentru categoriile vulnerabile.

Reamintim ca, in anul scolar 2012 - 2013, Ministerul Educatiei a decontat la nivel national peste 150.000 de abonamente de transport, iar pana acum nu s-a tinut niciodata cont de diferentele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori in diferite locuri din tara", se arata intr-un comunicat al ministerului, remis joi.

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei deblocheaza 50 de milioane de euro

De asemenea, mai marii din invatamant atrag atentia asupra diferentelor de tarife percepute de transportatori pentru abonamentele pe diferite distante, astfel ca pentru anul trecut ministerul a fost nevoit sa deconteze abonamente cu preturi intre 25 de lei si 326 de lei pentru distante de 10 kilometri, abonamente intre 32 de lei si 406 lei pentru elevi ce faceau naveta pe distante de 15 kilometri sau abonamente intre 36 si 400 de lei pentru elevii care au avut de parcus cate 20 de kilometri pentru a ajunge la scoala.

Mai mult, exista firme in tara care au practicat un tarif de 491 de lei pe luna pentru 50 de kilometri, in timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelasi numar de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanta de 10 de kilometri, 15 km (11.205) si 20 km (8.562). Un numar de 904 elevi au facut naveta pe distante de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe luna, in timp ce tarifele maxime au ajuns si la 166 de lei lunar, se mai arata in documentul citat.

Diferente uriase de pret la transportul elevilor, de la judet la judet

Reprezentantii ministerului considera ca aceste tarife sunt total defavorabile finantelor publice si implicit interesului elevilor, deoarece au pus presiune pe bugetul Ministerului Educatiei Nationale si au generat intarzieri in ceea ce priveste decontarea navetei scolare.

"Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educatiei Nationale si Guvernul in ansamblul sau doresc sa vina in sprijinul elevilor si sa reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe langa masura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km si a unuia de 120 lei/abonament/luna pentru distanta de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achizitia de microbuze scolare destinate transportului elevilor din localitatile izolate, din mediul rural", a transmis Ministerul Educatiei.

Elevii riposteaza: Rata abandonului scolar va creste

Reprezentantii elevilor nu au ramas indiferenti la masura Ministerului. Consiliul judetean al Elevilor Constanta arata ca masura este una dezavantajoasa pentru o parte dinte elevii navetisti, carora, in unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.

Criza elevilor navetisti: Ministerul Educatiei are datorii de milioane de lei la Cluj

"Mentionam faptul ca aceasta reglementare ar fi neconstitutionala in contextul in care Guvernul nu poate emite ordonante in domeniul legilor organice, iar reglementarea invatamantului se face prin lege organica. Guvernul nu a platit nici pana in acest moment suma necesara decontarii transportului elevilor in acest an scolar, de aceea este posibil ca din toamna rata abandonului scolar sa creasca.

De asemenea, problema deconturilor este cauzata de subfinantarea sistemului educational si nu de alte cauze externe. Din acest motiv Consiliul Judetean al Elevilor Constanta solicita guvernului respectarea legii educatiei privinta alocarii a minimum 6% din PIB pentru educatie", a arata intr-un comunicat remis de reprezentantii elevilor constanteni, joi, pentru Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reducere bani naveta elevi, #decontari naveta elevi minister, #elevi taieri bani naveta , #elevi