Masa calda pentru elevi e o nebuloasa totala. Ce spune ministerul si cine ar fi de vina

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 12:53
5466 citiri
Masa calda pentru elevi e o nebuloasa totala. Ce spune ministerul si cine ar fi de vina
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul anunta, la jumatatea verii, ca elevii din zeci de scoli vor primi din toamna o masa calda sau un pachet alimentar in fiecare zi.

Executivul avea in plan sa implementeze un proiect pilot in 50 de scoli din toata tara, urmand ca programul sa fie extins la nivel national, dupa ce erau identificate si rezolvate toate problemele.

Masa calda sau pachetul alimentar, in valoare de maximum sapte lei pe zi pentru fiecare copil, ar fi trebuit sa inlocuiasca programul "Cornul si laptele", de care unii directori de scoli sustin ca elevii s-au cam saturat.

Insa anuntul a creat confuzie in randul directorilor de scoli, care au ramas cu impresia ca Guvernul a venit doar cu ideea, nu si cu masuri concrete de aplicare, greul fiind lasat pe seama unitatilor scolare.

Citeste mai multe despre programul pilot al Guvernului

De ce se plang scolile

In mod ideal, inspectoratele scolare din tara ar fi trebuit sa selecteze cateva unitati de invatamant din regiunea lor, dupa discutii cu conducerile acestora, iar apoi sa propuna Guvernului includerea lor in proiectul pilot, care ar fi trebuit demarat la inceputul anului scolar, insa pana acum nici nu a fost aprobat de Executiv.

In realitate, conducerile unor scoli spun ca au aflat de pe site-ul Ministerului Educatiei ca sunt incluse in program si inspectoratele nu le-au dat niciun detaliu.

Tot din nestiinta, unii directori de scoli au spus ca proiectul este imposibil de aplicat la ei, pentru ca nu au sali de mese sau personal suficient. Asta in contextul in care exista si varianta unui pachet alimentar, insa lucrurile au ramas neclare din cauza ca scolile nu au primit explicatii de la minister sau inspectorate.

Guvernul vrea sa dea o masa calda elevilor, dar nu a verificat daca are cum. Scolile spun ca nu au bani, sali de mese sau personal

"Imi trebuie personal in plus, buget pentru costul mancarii, ca nu am eu sa le dau din buzunar, imi trebuie vesela, extinderea salii de mese", a declarat cu cateva zile inainte de inceperea anului scolar Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic "Carmen Sylva" din Timisoara, inclus in program.

"Nu stiu cum vad cei din Guvern realizarea practica a programului. Proiectul a fost publicat in presa si atat, noi nu avem nicio reglementare, nu avem buget, cum sa se aplice?", a continuat acesta.

Nici Scoala Gimnaziala nr. 7 din Buzau nu dispune de o sala de mese, astfel ca directorul unitatii de invatamant spunea ca spera ca elevii sa primeasca mai degraba un sandvis decat o masa calda.

La randul sau, directorul Scolii Bogdanita din Vaslui, Maricica Margarint, a aratat ca a aflat de la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui si din presa ca unitatea a fost cuprinsa in proiect, fara consultari in prealabil.

Programul pilot a prins nepregatita si Scoala Gimnaziala "Ilarion Felea" din Arad, unde invata 450 de copii, multi din familii defavorizate. Nici aici nu exista spatii de servit masa, iar conducerea nu stie nimic despre modul de aplicare a programului si cine va asigura mancarea.

Directorul Sofia Mladin a aflat de pe site-ul Ministerului Educatiei ca scoala sa a fost inclusa in program, dar nu a primit de nicaieri alte informatii despre modul de aplicare, desi a consultat si Inspectoratul Scolar Judetean Arad.

Cine e de vina

Ziare.com a luat legatura cu Raluca Turcan, deputat PNL care a lucrat la acest proiect de lege.

"M-am bucurat sa gasesc in acest guvern sprijin pentru a incerca sa derulam acest program intr-un proiect pilot, pe niste scoli care au zis 'da, haideti sa facem un efort sa vedem daca poate fi aplicat' si am inteles ca sunt 50 de scoli - cam 30.000 de copii implicati in acest proiect", ne-a declarat Turcan.

Cat despre scolile care nu au fost consultate sau macar informate inainte de a fi incluse in program, Turcan da vina pentru aceasta situatie pe arhipolitizarea din inspectorate.

"Foarte rau din partea lor. Oare de ce ne mai miram? Pentru ca aceste inspectorate sunt arhipolitizate. Au fost niste facaturi de concursuri organizate in timpul Guvernului Ponta, unde foarte multi oameni pur si simplu nu s-au prezentat la concursuri, pentru ca le era lehamite si rusine sa nu fie discreditati in fata comunitatii", sustine deputatul PNL.

Cat despre viitor, Turcan spera ca Guvernul Ciolos sa rezolve situatia: "acum se organizeaza concursuri si eu chiar am incredere ca un guvern tehnocrat poate sa organizeze concursuri mai corecte decat un guvern politic".

Ce urmeaza

Intre timp, totusi, consiliile de administratie din scolile incluse in proiectul pilot ar trebui sa discute cu inspectoratele si sa spuna daca le pot oferi o masa calda elevilor sau daca este mai bine ca acestia sa primeasca un pachet alimentar, sustine Turcan.

"Daca ma intrebati pe mine, eu nu as restrictiona...de altfel, in proiectul legislativ nu este restrictionata alimentatia in scoala de o masa calda, pentru ca nu exista capacitate si infrastructura de a sustine o masa calda in toate scolile, asadar, cred ca mult mai fezabil este ca alimentatia in scoala sa fie sub forma de pachet alimentar diversificat, achizitionat la decizia consiliilor de administratie si in functie de posibilitatile locale.

Este fortat spus masa calda, pentru ca nu se poate peste tot, ci in locuri in care exista cantine. Am intalnit situatii in care inspectori scolari generali au fost intrebati daca sunt interesati sa intre (programul - n.red.) in cateva scoli din judetele lor, iar raspunsul a fost 'nu' doar pentru ca e munca in plus, responsabilitate in plus", a acuzat Turcan.

Deputatul ne-a mai spus ca acest proiect este doar un prim pas dintr-un set mai amplu de masuri care vin in ajutorul copiilor din medii devaforizare. In total, in Romania, exista circa 700.000 de copii care nu merg la scoala, de cele mai multe ori din cauza faptului ca parintii nu au posibilitati financiare.

"La cifrele alarmante la care suntem astazi, nu ne mai permitem sa ne rezumam doar la Ministerul Educatiei, doar la scoala, doar la un proiect. Trebuie un set de masuri integrate cu toate institutiile statului, intr-un efort comun, ca altfel nu ii scoatem pe copiii astia din saracie", a declarat Turcan.

Banii pentru acest program vin de la bugetul Guvernului, iar modul in care acestia ajung la scoli se stabileste prin metodologia elaborata de Ministerul Educatiei.

"In mod normal, ministerul transmite acesti bani prin inspectoratele scolare si de acolo se gestioneaza, cum se gestioneaza si alte finantari", ne-a explicat Turcan.

Cine stabileste ce vor manca elevii

Referitor la ce va contine masa calda sau pachetul alimentar, deputatul a aratat ca "Ministerul Sanatatii ar trebui sa dea o lista de produse cu aport caloric necesar pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.

In functie de acea lista de produse, consiliile de administratie, in dialog cu autoritatile locale, sa spuna ce pot, ce vor si ce e bine sa serveasca copiii din acea lista de produse sanatoase".

Ce spune Ministerul Educatiei

Ziare.com a cerut un punct de vedere si de la Ministerul Educatiei cu privire la confuzia creata in jurul acestui program, iar reprezentantii institutiei ne-au spus ca tocmai de aceea se numeste program pilot, pentru ca este o faza care tatoneaza terenul, pentru a se ajunge la cea mai buna varianta.

"Daca privim cu atentie la denumire, vom remarca faptul ca exista doua variante luate in calcul: pachet alimentar sau masa calda.

Pilotarea acestui proiect va contura, la final, o optiune intre cele doua variante, fiindca obiectivul major il reprezinta realizarea unui studiu de impact pe tema motivarii pentru invatare si a cresterii eficientei efortului intelectual la varste scolare diferite si in contexte de invatare diferite printr-o alimentatie echilibrata", se arata intr-un raspuns al ministrului la solicitarea Ziare.com.

Biroul de presa al ministerului a mai precizat ca, "in principiu, masa calda se va putea servi doar in spatii/unitati care dispun de mijloacele necesare prepararii mesei calde", in timp ce pachetele alimentare vor fi oferite acolo unde nu exista cantine.

"In aceste cazuri, autoritatile publice locale vor putea contracta servicii de catering sau pachete alimentare, insa toate aceste detalii vor fi incluse in normele metodologice, care vor fi elaborate dupa aprobarea OUG.

In aceste norme vor fi cuprinse toate precizarile referitoare la aspectele tehnice care au generat ingrijorare in randul unor directori de unitati de invatamant dintre cele selectate. Ministerul Educatiei mizeaza pe sprijinul lor, prin urmare vor avea la dispozitie toate detaliile privind rolul scolilor in procesul de pilotare", se mentioneaza in raspunsul institutiei.

In concluzie, Ministerul Educatiei sustine ca scopul proiectului-pilot este identificarea punctelor tari si punctelor slabe, "respectiv colectarea unor date reale, relevente, astfel incat la final, pe baza rezultatelor obtinute, Guvernul sa decida asupra oportunitatii extinderii acestui program la nivel national, respectiv a modalitatii de implementare".

Cert este ca, desi vorbim de un proiect aflat in dezbatere publica mai bine de o luna, de la finalul lui iulie pana in septembrie, s-a ajuns ca la inceperea scolii elevii sa nu beneficieze deocamdata de nicio masa calda, iar lipsa de comunicare in teritoriu a dus la o bulversare generala la nivelul directorilor, care ar trebui sa se ocupe de procurarea ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#masa calda scoala, #proiect pilot masa calda, #confuzie masa calda elevi , #elevi