Mii de elevi incep scoala in cladiri vechi, neautorizate, fara apa si cu toaleta in curte

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 10:01
3519 citiri
Mii de elevi incep scoala in cladiri vechi, neautorizate, fara apa si cu toaleta in curte
Foto: Arhiva/Ziare.com

Mii de elevi incep luni noul an scolar fara conditii minime de igiena, in scoli neautorizate, fara apa potabila si cu toalete in curte. In Suceava doar una din trei scoli are autorizatie de functionare, iar intr-o unitate scolara din Cluj, copiii risca tot timpul sa cada in latrinele prea mari.

Elevii care locuiesc in cartierele din cele patru orase din Bistrita-Nasaud au conditii mai proaste la scoala decat miile de elevi care invata la sat, iar autoritatile locale nu intentioneaza sa schimbe situatia, preferand sa inchida unitatile de invatamant decat sa le reabiliteze.

Scoala Generala din cartierul Slatinita, situata la 5 kilometri de centrul Bistritei nu a obtinut nici in acest an scolar autorizatie de functionare de la Directia de Sanatate Publica Bistrita-Nasaud, iar elevii care invata aici nu au cele mai elementare conditii cerute de lege. Scoala noua din localitate a fost inchisa in urma cu sapte ani, dupa ce autoritatile au stabilit ca elevii de gimnaziu sa fie adusi la Bistrita pentru a-si continua studiile, asa ca prescolarii si elevii din ciclul primar au fost mutati intr-o cladire veche a scolii, care nu are geamuri termopan, este insuficient luminata si nu are incalzire centralizata.

Incepe scoala - vezi structura anului scolar 2017 - 2018

Scoala are o toaleta de lemn, in fundul curtii, iar muncitorii o vopsesc inainte de inceperea fiecarui an scolar, insa alte investitii nu se fac.

Pentru o alta scoala din Bistrita-Nasaud, cea din Slatinita, autoritatile locale nu au in plan sa faca investitii majore in urmatorii ani din cauza numarului tot mai mic de elevi.

"Primaria Bistrita aloca bani doar pentru lucrarile de reparatii curente, nu pentru investitii la scoala din Slatinita, neexistand in plan sa se faca alte lucrari in afara de igienizarile si reparatiile curtente. Elevii din Slatinita, incepand cu clasa a V-a sunt adusi la scoala la Bistrita, cu microbuze, aici ramanand numai prescolarii si elevii claselor I - IV si acestia din ce in ce mai putini.

Problemele existente la nivelul scolii sunt de fapt problemele intregii comunitat: lipsa accesului la apa curenta si la canalizare, din acest motiv institutia de invatamant are toalete de lemn in curtea scolii si nu poate fi autorizata", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei municipiul Bistrita, Mihai Rusti.

Potrivit acestuia, la Scoala din Slatinita este adusa apa in recipiente, dupa inceperea scolii, astfel incat elevii si profesorii sa se poata spala pe maini dupa ce au fost la toaleta. De asemenea, exista si rezervoare de apa potabila pentru consum.

O situatie similara exista si la Figa, un cartier al orasului Beclean, unde elevii si profesorii incep scoala in aceleasi conditii cu cele din anii trecuti: intr-o cladire veche, fara apa si cu toaleta in fundul curtii.

Autoritatile locale au igienizat cele trei toalete existente, una pentru profesori si doua pentru elevi, insa alte investitii nu au fost facute.

Desi sunt destul de multi copii in Figa, majoritatea parintilor prefera sa-i trimita la scoala la Beclean pentru ca sunt alte conditii.

Elevii de la scoala din Figa spun ca cel mai greu este sa mearga la toaleta in timpul iernii, atunci cand e foarte frig. Pentru a nu folosi latrinele, acestia ii roaga de vecini sa ii primeasca sau merg la magazinul din apropiere, unde cer sa fie lasati sa mearga la toaleta.

Nici autoritatile din orasele Nasaud si Singeorz-Bai nu se pot lauda ca le ofera conditii mai bune elevilor din carierele Lusa si Cormaia si cele doua scoli isi asteapta elevii in aceleasi conditii ca si anii trecuti - fara apa, fara toalete si fara autorizatii sanitare de functionare.

In Bistrita-Nasaud, 48 de institutii de invatamant nu au toalete corespunzatoare si peste 100 nu sunt racordate la reteaua de apa potabila.

Suceava e pe rusinosul loc 1 - doar una din 3 scoli are baie si apa curenta

Doar una din trei scoli din judetul Suceava a primit autorizatie sanitara de functionare in noul an scolar, din cele 763 de unitati de invatamant doar 261 respectand conditiile impuse de lege pentru sanatatea si siguranta elevilor. De altfel, Suceava este pe primul loc in topul judetelor cu cele mai putine scoli autorizate sanitar.

Conform informatiilor furnizate de Directia de Sanatate Publica Suceava, majoritatea scolilor care au obtinut autorizatiile de functionare sunt din mediul rural - 137, alte 124 de autorizatii fiind eliberate scolilor din mediul urban.

Conducerea Inspectoratului Scolar Suceava spune ca situatia din judet este cea mai grava din tara, conditiile in care invata copiii clasand judetul Suceava pe "rusinosul loc 1". Majoritatea unitatilor de invatamant nu au reusit sa obtina autorizatia de functionare din lipsei apei curente si a faptului ca au toaletele in curte.

Clujul sta ceva mai bine

Un numar de 29 de obiective de invatamant din judetul Cluj nu au primit autorizatie sanitara de functionare din partea DSP pe motiv ca au grup sanitar tip latrina, in curte, primarul comunei Recea Cristur avertizand ca elevii unei scoli risca sa cada in latrina din curte.

"Din totalul de 653 de obiective din judetul Cluj, sunt 29 de obiective care nu au primit autorizatie de functionare din partea DSP motivul fiind existenta grupului sanitar tip latrina. Aceste 29 de obiective sunt in sate cu numar mic de elevi, de pe raza a 20 de comune din judet", au spus sursele citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#scoala 2017 2018 veceu curte, #autorizatii scoli 2018 , #elevi