Ministerul Educatiei suplimenteaza cu aproape 30% clasele de invatamant profesional

Vineri, 14 Februarie 2020, ora 17:34
16424 citiri
Ministerul Educatiei suplimenteaza cu aproape 30% clasele de invatamant profesional
Foto: Facebook / Monica Cristina Anisie

Planul de scolarizare pentru perioada 2020-2021 prevede o crestere cu 29% a claselor de invatamant profesional tehnic si profesional dual, comparativ cu cifrele din acest an scolar, in contextul in care piata muncii are nevoie de personal calificat pregatit in cele doua forme de scolarizare, a declarat vineri, la Deva, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie.

Cu acest prilej a fost lansata in judetul Hunedoara campania de promovare a invatamantului profesional si tehnic si a invatamantului profesional dual, denumita "Meseria face diferenta", ministrul Educatiei subliniind importanta invatamantului profesional dual.

"Este o campanie de constientizare a importantei meseriei, pentru ca toti - decidenti si oameni de rand, intelegem cu totii ca este nevoie de forta de munca, de oameni bine pregatiti si aceasta campanie, de fapt, sa fie si in acord cu cererea de pe piata muncii pentru ca operatorii economici au nevoie de sprijinul nostru, al Educatiei, pentru a avea o forta de munca, spuneam mai devreme, calificata. (...) Este foarte important de stiut ca aceste clase (de invatamant profesional dual, n.r.) se fac numai in parteneriat cu operatorii economici. Ei vin catre inspectoratele scolare cu cerere, in felul acesta parteneriatul se realizeaza nu numai cu scoala, ci si cu Inspectoratul Scolar si, implicit, cu Ministerul Educatiei", a aratat Monica Anisie.

Totodata, ea a mentionat ca este important ca parintii sa fie informati si despre faptul ca tinerii care urmeaza aceste forme de scolarizare isi pot continua studiile, daca doresc sa faca liceul sau o facultate. In acest context, ministrul Educatiei a mentionat ca a solicitat inspectoratelor scolare sa-i consilieze pe parintii elevilor din clasele a saptea si a opta, despre ceea ce inseamna invatamantul profesional dual.

"Parintii trebuie sa inteleaga ca nu mai este acel invatamant profesional pe care il cunoastem noi, cei care suntem mai trecuti de o anumita varsta. Este un altfel de invatamant profesional, dual, si exista numeroase facilitati pentru copii, in acest caz", a spus Monica Anisie.

Ministrul Monica Anisie a vizitat vineri doua licee din Deva, dintre care unul cu profil tehnologic, dar si un agent economic unde a discutat cu elevii care se aflau in practica.

"Am vorbit cu copiii care se aflau in practica. Dar asta nu inseamna ca nu-si vor continua studiile. Cu trei dintre ei am vorbit si mi-au spus ca nici nu se gandesc sa nu continue pentru ca vor avea si un loc de munca, dar vor putea sa mearga si la seral sa-si continue studiile, dupa ce termina scoala profesionala", a spus Monica Anisie.

In ceea ce priveste cerintele pietei muncii in materie de forta de munca pregatita in scoli, ministrul Educatiei a aratat ca acestea difera de la o zona la alta.

Conform datelor oficiale, in anul scolar 2020-2021 in invatamantul profesional si tehnic sunt prevazute 3.457,5 clase cu 96.631 locuri. Cele mai multe locuri sunt la profilele de mecanica, turism si alimentatie publica, comert, industria textilelor si pielariei.

Pentru invatamantul dual, planul de scolarizare la nivel national prevede 325 de clase cu 8.896 de locuri, cele mai multe locuri fiind pentru pregatirea in domeniile mecanica, turism, electric si electromecanic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#scoala profesionala, #invatamant profesional dual , #elevi