Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministrul Educatiei: Clasa pregatitoare ramane la scoala

Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 18:52
2829 citiri
Ministrul Educatiei: Clasa pregatitoare ramane la scoala
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a afirmat ca, in anul scolar, viitor clasa pregatitoare va ramane in scoli.

"Clasa pregatitoare face parte din ciclul primar. Ramane la scoala din punct de vedere metodologic. Pot fi si exceptii, asa cum au fost si anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfasoara. In 97% din cazuri clasa pregatitoare se desfasoara in scoli. Exista cazuri speciale cand nu au avut loc in scoli si ele functioneaza in continuare in gradinite", a afirmat Pricopie, duminica, la Romania Tv.

El a precizat ca a solicitat o situatie pentru acele 3% din cazuri, iar daca va fi posibil, acele clase vor fi mutate in scoli.

"Efortul financiar extraordinar (pentru organizarea clasei pregatitoare - n.red.) a fost anul trecut. Din punct de vedere al spatiului, lucrurile sunt echilibrate in scoli si gradinite. Din punct de vedere al locurilor avem un pic mai multe in gradinite decat numarul de copii, raportat la cifrele de fata. Se lucreaza la un recensamant al copiilor", a mai spus ministrul.

Referitor la clasa a noua, ministrul a explicat ca aceasta se va desfasura in anul scolar 2013/2014 in licee.

"Potrivit legii actuale, clasa a noua nu face parte din liceu, ci din invatamantul gimnazial. Legea nu are aplicabilitate (n.r. pentru trecerea clasei a noua in scoli) in acest an scolar, ci peste doi ani.

Exista discutii in Ministerul Educatiei si la nivelul Comisiilor de Invatamant din Parlament ca acest subiect sa fie revazut dupa ce va exista un studiu de impact, pentru ca problemele pe care le-am avut anul trecut cu spatiile pentru clasa pregatitoare si cu cadrele didactice ar putea sa se repete peste doi ani si sa constati ca in licee ramai cu spatii in plus si cu profesori pe care sa trebuiasca sa ii concediezi si cu spatiu insuficient in scoli.

Este posibil ca peste doi ani clasa a noua sa fie la gimnaziu, dar nu decide ministrul Educatiei. Este vorba de un proces complex care trebuie finalizat in Parlament", a precizat ministrul.

Remus Pricopie a recomandat elevilor care urmeaza sa sustina Bacalaureatul in acest an sa se pregateasca pentru formula actuala de examene.

"Bacalaureatul profesional din punct de vedere legal nu exista. Bacalaureatul profesional este o propunere.(...) Avem anuntata o metodologie si o procedura de examen de Bacalaureat identica cu cea de anul trecut si numai in cazul in care Parlamentul va vota si presedintele va promulga un act normativ referitor la bacalaureatul profesional, acesta va deveni din 2013 sau din 2014 o optiune, o completare.

Pentru un elev de clasa a XII-a astazi care urmeaza sa sustina bacalaureatul anul aceasta am o recomandare: sa invete si sa se pregateasca pentru formula actuala de bacalaureat", a mai spus ministrul.

El sustine ca va face schimbari in educatie doar acolo unde este necesar.

"In calitate de ministru nu imi propun sa planific un an 2013 plin de schimbari, pentru ca eu cred ca schimbarile in educatie trebuie sa fie ponderate si sa se faca doar atunci cand este absolut necesar. Fara stabilitate in sistemul educatiei nu vom ajunge la un nivel de stabilitate si educatie al tarii. Trebuie sa facem acele corectii acolo unde se impune", a adaugat Remus Pricopie.

Pentru combaterea violentei in scoli, ministrul este de parere ca trebuie instalate in toate clasele camere de luat vederi.

"Mesajul meu este ca toti trebuie implicati in eliminarea violentei in scoli. Directorul are responsabilitatea pastrarii disciplinei in scoli. Nu o face, pleaca. Profesorul, daca nu isi face orele, pleaca.

Si parintii au responsabilitatea lor. Ca sa nu mai existe inregistrari facute de elevi, eu as pune camere video in fiecare clasa. Ca parinte, de ce sa nu intru pe Internet si sa vad ce face copilul meu la scoala?", a incheiat ministrul Educatiei.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#clasa pregatitoare pricopie, #clasa pregatitoare organizare scoli , #elevi
Comentarii