O sansa pentru o educatie mai buna

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 19:58
2683 citiri
O sansa pentru o educatie mai buna

Reforma educatiei a facut saptamana aceasta un pas foarte important inainte, trecut aproape neobservat din cauza agitatiei provocate de cazul Vantu.

Senatul a adoptat un amendament la actuala lege a Educatiei, distinct de proiectul noii legi, care prevede o adevarata revolutie la nivelul finantarii invatamantului.

Amendamentul, care mai asteapta doar promulgarea, prevede ca invatamantul obligatoriu preuniversitar sa fie finantat in mod egal in sistem de stat si privat.

De fapt, nu este vorba despre finantarea invatamantului de un tip sau altul, ci de finantarea elevului. Statul acorda o anumita finantare de baza/elev, care include salariile profesorilor, manualele si bursele scolare, finantare fixa care urmeaza elevul indiferent unde se duce el.

Daca se duce la scoala de stat, atunci ea incaseaza banii, daca se duce la scoala privata, atunci aceasta incaseaza banii, iar daca taxa depaseste aceasta finantare, diferenta este acoperita, desigur, de parintii care opteaza pentru aceasta forma de invatamant pentru copilul lor.

A fost un amendament reformator, adoptat de senatori cu o imensa majoritate, mai precis cu doar 6 voturi impotriva.

Aceasta noua filosofie de finantare aduce sansa unei binecuvantate concurente in educatie, concurenta care ar putea fi una dintre cheile ridicarii nivelului unui invatamant ajuns de o calitate extrem de slaba.

Pana acum, scolile de stat erau mereu la adapost, indiferent de calitatea procesului de invatamant. Putini cati erau ei, banii veneau indiferent de rezultatele elevilor, usor de cuantificat. Un fel de "timpul trece, finatarea merge".

De acum, fiecare scoala va primi bani numai in functie de numarul elevilor pe care-i atrage. Daca prestigiul ei e mare, elevii sunt multi, iar finantarea buna. In caz contrar scoala ramasa fara bani poate fi chiar inchisa, pentru ca resursele sa mearga spre un alt loc cu adevarat performant.

Deocamdata scolile private sunt putine si au taxe prohibitive, fiind adresate in cea mai mare masura oamenilor foarte bogati. Dar este posibil ca noua forma de finantare sa aiba ca efect dezvoltarea alternativei private si, prin forta concurentei, scaderea taxelor.

Pana la urma, dupa cum spune Ecaterina Andronescu, una dintre initiatoarele amendamentului, este astfel acordata elitei o sansa de a studia in alte conditii si de a beneficia de un invatamant care sa-o puna cu adevarat in valoare.

Este motivul pentru care asociatia parintilor s-a declarat, in principiu, de acord cu noua reglemntare. Pana la urma, ea va da dreptul fiecarui parinte ca in schimbul impozitelor pe care le plateste statului sa poate alege pentru copilul sau forma de invatamant pe care o socoteste cea mai potrivita si competitiva.

In plus, noul sistem reprezinta si o sansa pentru profesori, care vor avea posibilitatea fie sa opteze pentru sistemul privat, probabil pe lefuri mai mari, fie sa lucreze in ambele sisteme caci, slava Domnului!, dascalii nu duc lipsa de timp si multi dintre ei sunt deja cuprinsi in tot felul de sisteme "after school". Este exact ceea ce-i supara teribil pe liderii sidicali, singurii vehementi impotriva amendamentului adoptat de Senat.

"Multi dascali foarte bine pregatiti din invatamantul de stat vor pleca la particular si elevii vor avea de suferit", a declarat pentru Telejurnalul TVR vicepresedintele FSLI, Simion Hancescu.

Cu alte cuvinte domnia sa recunoaste ca numarul profesorilor buni este foarte mic, un aspect de care liderii sindicali nu au fost niciodata preocupati.

Tocmai de aceea, grija pentru elevi este evident ipocrita si ascunde, de fapt, frica scaderii masei de manevra aflata la dispozitia sefilor de sindicate, masa de manevra care le da puterea de a-si negocia propriile avantaje, inclusiv poltice.

Dar exista insa ceva surprinzator si optimist in privinta acestui amendament.

Nu numai ca a fost adoptat cu o majoritate strivitoare, in pofida avizului negativ al comisiei de specialitate, dar initiatorii sai vin din intreg spectrul politic: Ecaterina Andronescu, Cristian Dumitrescu, Mihail Hardau, Orest Onofrei, Alexandru Peres, Maria Ardeleanu si Cristian Adomnitei.

Cum ar fi, imi permit si eu sa visez, ca in toate chestiunile de reforma autentica prtidele politice sa-si dea la fel mana, in numele unui autentic interes national?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#educatie Romania, #legea educatiei amendament, #finantare scoli de stat si private , #elevi