Patriarhia Romana: Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila pana la schimbarea optiunii

Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 18:29
1811 citiri
Patriarhia Romana: Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila pana la schimbarea optiunii
Foto: captura TVR

Inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii, precizeaza vineri Patriarhia Romana.

Reprezentantii Patriarhiei Romane sustin ca aceste precizari au fost facute, dupa ce "unele publicatii au lansat interpretari eronate, cu scop de manipulare, dupa publicarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar in Monitorul Oficial al Romaniei, in ziua de 24 septembrie 2015".

"Patriarhia Romana isi exprima acordul cu privire la continutul metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar (aprobata prin ordinul ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice nr. 5.232/ 14.09.2015, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 720/ 24.09.2015) si apreciaza ca aceasta este in concordanta cu Legea pentru modificarea art. 18 din Legea Educatiei Nationale nr. 1/ 2011.

Precizam ca textul Legii nr. 153/ 2015 preia continutul propunerii Consiliului Consultativ al Cultelor, reunit in data de 28 februarie 2015, a carui idee centrala este ca optiunea in vederea participarii la ora de Religie, odata exprimata, ramane valabila pe toata durata scolarizarii (cu exceptia exprimarii in scris a schimbarii optiunii) ", se arata in comunicat.

E oficial: Peste 90 la suta dintre elevi s-au inscris la ora de religie

Potrivit sursei citate, textul Legii nr. 153/ 2015 si metodologia arata ca inscrierea la ora de Religie se face prin cerere scrisa a elevului major/ a parintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea optiunii se face tot prin cerere scrisa si depinde exclusiv de libertatea de constiinta a parintelui, a tutorelui legal sau a elevului major.

"Ca si cum ai angaja un DJ pe post de cofetar sau un urs panda ca staret" Interviu cu Teodor Baconschi despre ora de religie

"Un parinte care a optat o data pentru o anumita varianta nu poate fi obligat sa mai aleaga inca o data, adica sa mai faca o alta cerere in acelasi sens. Textele celor doua acte normative sunt clare in aceasta privinta, doar schimbarea optiunii se face printr-o alta cerere", precizeaza Patriarhia.

Articolul 3 din metodologie nu face referire la faptul ca elevii trebuie sa se reinscrie in fiecare an la ora de Religie, ci se refera la perioada in care trebuie sa se depuna la secretariatul unitatii de invatamant cererile de inscriere (pentru cei care nu si-au exprimat niciodata optiunea de a participa la ora de Religie), respectiv de schimbare a optiunii (pentru cei care si-au exprimat candva optiunea de a participa la aceasta ora), sustin reprezentantii Patriarhiei.

Ce invata elevii romani la ora de religie: "Homosexualii sunt vrednici de moarte"

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#ore religie scoala, #cerere religie ora clasa , #elevi