Petitie impotriva logicii. Adevarata problema a testului la matematica

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 02 Iulie 2016, ora 06:25
16772 citiri
Petitie impotriva logicii. Adevarata problema a testului la matematica

Nu am fost niciodata vreo mare priceputa la matematica, dar chiar si asa exercitiul controversat de la proba la matematica a examenului de capacitate de anul acesta, pentru care se cere prin petitie publica schimbara baremului de corectare, mi se pare foarte foarte simplu.

"Nu exista nicio ambiguitate. Pentru astfel de diagrame, absolut intotdeauna nu se pune problema notarii axelor cu Ox si Oy. Aici este foarte clar pe ce axa sunt notele: de la 1 la 10, iar legenda este clara: numar de elevi.", spune presedintele Societatii de Stiinte Matematice, Radu Gologan.

De fapt, nici macar nu mi se pare un subiect care tine cu adevarat doar de matematica, ci in primul rand de logica si atentie. Indiferent cum o iei, indiferent ce linii ti se par sau nu ingrosate, daca te concentrezi putin si GANDESTI, mi se pare ca pur si simplu nu ai cum sa gresesti. Care poate sa fie axa notelor cand una dintre axe este de la 1 la 10 si cealalta de la 0 la 8? Sa fie notele intre 0 si 8?

Iar acest exercitiu face parte dintre acelea care sunt cu adevarat utile. Pentru ca nu stiu in cate meserii sau situatii de viata ai nevoie sa stii sa rezolvi o integrala, sa faci o matrice, sa calculezi un cos sau mai stiu eu ce sofisticarie, dar sunt foarte multe situatii in care chiar trebuie sa stii sa citesti o astfel de diagrama, uneori chiar pentru a intelege o stire la televizor.

Totusi e ceva cu acest subiect daca atat de multi elevi au gresit pentru ca au incurcat axele, au spus multi. Da, si eu cred ca este, ceva grav.

Faptul ca scoala nu ii invata pe copii sa gandeasca, sa fie logici, iar aici, cum spuneam, despre asta mi se pare ca era vorba. Copiii sunt invatati sa toceasca niste formule prefabricate pe care apoi sa le aplice mecanic diferitelor subiecte. Iar formularea subiectelor trebuie sa fie de asa natura incat sa ii trimita rapid la formula prefabricata in cauza.

Iata ca daca ceva, altfel extrem de simplu, ii scoae din acest automatism incepe deruta. Este un simptom, ma tem, tot al unui tip de analfabetism functional de care sufera jumatate dintre elevii romani. Functioneaza mecanic, insa cand sunt pusi sa explice, sa aplice cunostintele teoretice se blocheaza.

Daca nu vad o vina a ministerului pentru formularea subiectelor, vad o mare vina a scolii romanesti, a tuturor ministrilor de pana acum pentru ca suntem in situatia aceasta si, mai grav, nu vad niciun semn ca s-ar schimba ceva in abordarea programelor.

Pe de alta parte, eu inteleg disperarea parintilor care se lupta cum pot sa-si vada copiii la un liceu cat mai bun. Dar oare cei care acum solicita vehement schimbarea baremului de corectare si acreditarea printr-un nou barem a lipsei de logica isi pun problema ca, de fapt, le fac rau copiilor?

Morala povestii nu e ca au fost nedreptatiti, asa cum li se induce, si nici macar ca nu au invatat. Morala povestii mi se pare ca au refuzat sa gandeasca si sa fie logici. Iar parintii asta ar trebui sa intelega ei insisi si asta ar trebui sa le explice, pentru ca asta nu trebuie sa se repete.

Daca vor intelege, examenul va fi un castig indiferent daca vor ajunge sau nu la liceul dorit. Daca nu vor intelege, atunci ma tem ca si sa li se modifice nota in 10 tot un esec major se va numi. Parintii insisi par a nu intelege ceea ce ar trebui sa stie copiii: ca scoala nu e un scop in sine, notele nu sunt un scop in sine.

Scopul este performanta in viata, care nu se bazeaza pe ceea ce tocesti in scoala si oricum vei uita mai bine de jumatate. Ci pe felul in care scoala iti formeaza mintea si te pregateste pentru asimiliarea continua.

Parintii vor copiii de zece fara sa ii intereseze ce acoperire are acel 10. Si din nou imi aduc aminte de scena aceea sideranta, pe care v-am mai povestit-o, a profesoarei de matematica pusa la zid de parinti pentru ca voia sa le ridice putin nivelul elevilor, sa ii salte peste mediocritate, sigur, inclusiv cu pretul unei notari mai severe: "Nu vrem sa ii facem mamtematicieni", i-au strigat parintii.

Nu am nicio indoiala ca daca ar fi fost acum cu copiii la capacitate ii gaseam printre semnatarii petitiei impotriva logicii.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#matematica capacitate petitie , #elevi
Comentarii
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5
Are dreptate BASESCU,ca scoala romaneasca scoate "savanti" (tampiti)