Prima zi de scoala pentru scriitori si artisti: Am crezut ca mama m-a abandonat; Prima fila dintr-un dosar de securitate

Duminica, 11 Septembrie 2016, ora 14:16
5026 citiri
Prima zi de scoala pentru scriitori si artisti: Am crezut ca mama m-a abandonat; Prima fila dintr-un dosar de securitate
Foto: Facebook/George Ivascu

Un nou an scolar incepe luni. Scriitorii Ana Blandiana, Florin Iaru si Radu Paraschivescu, si actorii Ion Caramitru, Stela Popescu si George Ivascu au rememorat momentele care i-au marcat in postura de scolari.

Totodata, ei au facut cele mai sincere recomandari elevilor cu speranta ca tinerii de azi ne vor face viitorul mai linistit.

Scriitoarea Ana Blandiana a marturisit ca nu-si aminteste prima zi de scoala, dar isi aminteste nenumaratii ani cand, inca de pe la jumatatea lunii august, intra in febra inceputului de an.

"Intram in fibrilatie. Abia asteptam sa inceapa, imbracam caietele in coperte, lipeam etichete. Imi amintesc mirosul caietelor, al creioanelor. Era o mare bucurie, mai ales ca eu toata vara stateam cocotata intr-un tei din curtea casei noastre, acolo aveam o intreaga instalatie, cu pisica si carti si pe la sfarsitul lui august deja ma plictiseam", a povestit Ana Blandiana.

Ce le doreste Ana Blandiana, care a fost recompensata anul acesta la Gdansk cu premiul "Poetul European al Libertatii", elevilor este sa se indragosteasca de scoala.

"Pentru copii, cel mai mare noroc ar fi sa se indragosteasca de scoala, sa inceapa sa citeasca pe cont propriu. Pe un intelectual nu scoala il face om, ci propriile lecturi", a fost indemnul poetei.

Scriitorul Florin Iaru spune ca nu-si aminteste multe despre prima zi de scoala pentru ca era "speriat de moarte".

A urmat o scoala primara din cartierul Floreasca, dar nu mai stie numarul ei. "Nu tin minte nimic. Eram speriat de moarte. Va dati seama, atunci, in 1961, lumea venea cu flori, cu panglici, cu ce putea sa aduca de acasa pe vremea aceea. Insa toata povestea s-a calmat cand mi-am vazut invatatoarea, care era un om extraordinar", a declarat Iaru.

Radu Paraschivescu nu a vrut sa-si aminteasca prima zi de scoala, dar le-a urat elevilor: "Sa nu priveasca scoala ca pe un medicament, ci ca pe o ocazie!".

Presedintele UNITER si directorul Teatrului National I.L. Caragiale, Ion Caramitru, a marturisit ca inceputurile sale scolare au fost cu un dosar la securitate.

"Am o amintire trista. Cand am plecat ni s-a dat o hartie de catre invatatoare pentru parinti, cu niste intrebari. Eu nu eram la curent, eram prea mic. Era vorba de prima fila dintr-un viitor dosar de securitate. Puneau intrebari - ce a fost mama, ce a fost tata, ce politica au facut, daca au rude in strainatate si asa mai departe. Asta e prima amintire neplacuta. Scoala era obligatorie la ora aia", a spus Caramitru.

Citeste si cum a fost prima zi de scoala a unor politicieni

"Elevilor le urez sa citeasca cat mai mult, sa lase computerul. Sa citeasca carti. Cat mai mult, lecturi particulare, cum se numesc ele, dar fara de care un om nu isi poate forma personalitatea deloc", a fost indemnul directorului TNB.

Actrita Stela Popescu si-a reamintit cu tristeze de primele zile de scoala, din cauza saraciei de atunci.

"Eu am o amintire destul de trista din prima mea zi de scoala. Din prima mea zi la liceu, de fapt, ca, asa, din prima zi de scoala primara, eram in Basarabia, eram foarte mica, nu stiu multe lucruri. Insa din prima zi de liceu pot sa spun, ca era imediat dupa razboi si era saracie mare si eu stateam la Brasov si ploua, si era frig, si era greu. Iar mama, pentru ca era foarte grijulie si lucra singura, pentru ca era profesoara de lucru manual si se pricepea, a zis sa imi faca si mie o pelerina de ploaie, dar in 1944 - 1945 gasesti tu material de pelerina? Aiurea, nu avea din ce sa faca.

A gasit o foaie de cort nemteasca, patata cu ulei, o nenorocire! Si mi-a facut o pelerina cu gluga de ploaie. Eram... Nu pot sa spun ce disperata, cat eram de necajita si de trista ca ma timite la scoala cu vaxul ala de pelerina. Dar pentru ca Dumnezeu este undeva si ne asculta, cand am ajuns la scoala, se afisasera pe usa scolii rezultatele examenelor de bursa pentru intrarea in liceu. Se uitau fetele de la Brasov, erau la Liceul Principesa Elena.

Erau fete din familie buna, iti dai seama cum erau imbacate. Se uitau la pelerina mea ca la un... M-am dus sa ma uit si eu acolo, sa ma uit cine a reusit la bursa si era una Emilia Barbu prima si a doua era Stela Popescu. Si toate din jur se uitau cine e asta Stela Popescu care a luat pe locul doi bursa? Aia eram eu. Cand au aflat, nu s-au mai uitat asa urat la mine. Si mi-a trecut si supararea cu pelerina (rade- n.red.) ", a povestit actrita.

Actorul George Ivascu isi aminteste ca in prima zi de scoala s-a simtit abandonat.

"Imi amintesc ca m-a lasat mama la scoala si m-a apucat plansul ca ma abandoneaza, ca, de fapt, m-a adus acolo sa ma paraseasca. Nu am inteles eu prea bine ce e cu scoala, aveam sase ani. Dupa aceea m-am obisnuit, am vazut ca intra in programul zilnic. Din pacate, nu stiu pe unde e fotografia - prima fotografie pe care o am e absolut senzationala, pentru ca ne-a facut poze in pupitre, la banci si pentru ca eu eram cel mai mititel, cu inca doua fete, pe noi ne-a pus pe culoar, ca nu ne vedeam din banca. E o fotografie tare nostima", a marturisit directorul Teatrului Metropolis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#actori amintiri prima zi scoala, #actori prima zi scoala, #scriitori prima zi scoala, #artisti prima zi scoala , #elevi