Ziare.com

Scoala romaneasca produce "analfabeti functional"

Marti, 10 Noiembrie 2009, ora 09:22

   

Scoala romaneasca produce "analfabeti functional"
Elevii romani ajung sa resimta scoala ca pe un chin, din cauza metodelor vechi de predare, a programei incarcate si a manualelor ticsite de informatii.

Potrivit unei cercetari publicate de Societatea Academica Romana, elevii pricep tot mai greu, sau chiar deloc, matematica, fizica si chimia.

Expertii universitari sunt de parere ca din cauza modului de predare, scoala romaneasca produce "analfabeti functional". Manualele sunt ticsite de informatii grele si inutile care plictisesc si obosesc elevul.

Metodele de predare sunt si ele invechite, iar corpul profesoral este imbatranit. In plus, elevii stau la scoala mai mult de 30 de ore pe saptamana, la care se adauga alte ore necesare pregatirii temelor, sustine studiul realizat de 29 de specialisti de top din invatamant si cercetare, citat de Adevarul.

Marea problema a invatamantului romanesc ar fi, potrivit prof. univ. dr. Nicolae Zamfir, presedintele Societatii Romane de Fizica si membru corespondent al Academiei Romane, faptul ca elevul nu intelege utilitatea materiei pe care trebuie sa o invete.

Astfel de "analfabeti functional" sunt rezultatul unui sistem de invatamant in care teoria nu a fost niciodata legata cu practica, sustine profesorul.

La orele de fizica, matematica si chimie, elevii nu inteleg si refuza sa invete fara logica materia. Pe de alta parte, profesorii se plang de programa stufoasa impusa de Ministerul Educatiei, care nu le permite sa aprofundeze materia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3859 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

stiam,stiam,

ne uitam doar la campania electorala...

 

Asa este, se vede si din campania electorala...

...dar si din activitatille politicienilor si guvernantilor.
Scoala noastra ne pregateste sa stim de toate si sa fim buni la toate, ne ineaca in programe incarcate, informatii detaliate si complicate. Evident, stim de toate, sau aflam de toate, dar nimic foarte bine si nu suntem specialisti adevarati in nimic. Asta se vede mai ales acolo sus, la conducatorii si directorii nostri pe diferite niveluri, acolo unde omul trebuie sa aiba o viziune aprofundata, sistematica si organizata privind un domeniu dat.
Primul pas in reorganizarea invatamantului este de a defini corect si a separa invatamantul de cultura generala de invatamantul de specialitate (aprofundare intr-un anumit domeniu pentru un elev sau student, nu in toate).

Masuri de campanie

Nu a promis coalitia care a stat la guvernare 9 luni ca va majora salariile profesorilor?Nu asta ar fi trebuit sa ii motiveze pe profesori?Unde sunt majorarile promise?Acum Vanghelie incearca sa ii multumeasca oferindu-le 350 de lei celor din sectorul 5.Si ceilalti profesori?

Tinerii Schimba Romania

Oameni cu adevarat capabili nu sunt atrasi de invatamantul pre-universitar datorita salariilor, programele de invatamant sunt facute de vechii comunisti iar pentru a itnra in invatamant trebuie sa dai o gramada de spagi.Ca si cum acestea nu ar fi indeajuns,elevul arealte preocupari inafara de a citi o carte sau manualul.Examenul de bacalaureat se aranjeaza sau se copieaza si asa reusim sa avem o tara plina de "intelectuali"

 

Nu se poate...

Elevii percep scoala ca pe un chin. Nu se poate domnule! Incredibil! Ce descoperire epocala a "expertilor". Ce-i de facut?!

Asa este perceputa scoala peste tot in lume, indiferent de materia stufoasa sau aerisita. Asa a fost si asa va fi. Cei care vor sa schimbe asta nu o pot face decat transformand scoala intr-un club, o sala de jocuri sau o discoteca.

Oricum stim ce urmeaza mai tarziu. Absolventii acelei scoli "reformate" vor simti joburile drept un chin. Sa vedem ce solutie vor avea "expertii". Vor putea oare sa mai taie din sarcinile grele si inutile care plictisesc si obosesc angajatul?

 

Motivatia invatatului in Romanie tinde puternic spre 0

de ce sa invete cind
- orice se poate cumpara
- incompetenta nu este pedepsita
- o persoana educata nu va ajunge vedeta decit daca se dezbraca sau poarat poseta sau patofi Vuitton.

 

foarte adevarat

nici nu trebuie sa ai scoala ca sa vezi ce valori se promoveaza in tara asta nu mai zic sa iti doresti sa fii la nivelul acelor valori!

si dupa bacalaureat vor cinta in cor :

valoarea mea ,valoarea mea

Antrenament intelectual

Nu că as fi impotriva imbunătătirii programelor scolare; dar nu in sensul visat de o insemnată majoritate din randul părintilor si chiar al unor politicieni care s-au trezit si ei, peste noapte, experti in problemele invătămantului. O scoala performantă este aceea care, odată cu crearea la elevi, si chiar la studenti, a unui bagaj minim de cunostinte care să le fie utile in orice activitate viitoare, trebuie să le formeze gandirea asigurandu-se astfel că vor face fată progresului constant al stiintei si tehnologiei si nu numai al acestora ci, in general, progresului social. Perioada din viată petrecută in scoală sau facultate trebuie să fie o perioadă de antrenament intelectual care nu se poate realiza pe baza programului distractiv si superficial visat astăzi de multi părinti pentru loazele lor si de multi politicieni care simt valul acesta din ultimul timp si le miroase frumos a castig de popularitate. Fără să mai amintesc de necesitatea unui bagaj solid de cunostinte in domeniul stiintelor exacte ca matematica, fizica, chimia etc dar si in domeniul literaturii, artelor, stiintelor sociale- la nivelul corespunzător varstei si capacitătii de asimilare, in cadrul sistemului de invătămant este necesara o mai mare atentie pentru formarea gandirii, proces care nu se realizează pe baza unui invatămant “distractiv". Altfel, absolventul de liceu sau facultate va iesi pe terenul activitătii sociale in orice domeniu intocmai cum ar iesi fotbalistii pe teren fără nici măcar o oră de antrenament (sper că măcar acest exemplu ar avea cat de cat rezonantă la multi dintre acei visători la o scoală a distractiei si a lipsei cu desăvarsire a efortului fizic si intelectual).

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor