Secretul liceului cu 400 de medalii internationale si zeci de absolventi in marile universitati Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 12:44
34754 citiri
Secretul liceului cu 400 de medalii internationale si zeci de absolventi in marile universitati Interviu

400 de medalii la olimpiadele internationale de matematica, informatica, fizica, chimie si biologie din 1995 pana acum. Anul 2013: 45 de medalii internationale, toti cei 5 elevi ai lotului national de fizica - locul I in Europa, locul 5 in lume, 23 de absolventi la Princeton, Yale, Oxford etc.

Este bilantul unui liceu din Romania desprins de realitatea scolii romanesti in care 50% dintre elevi sunt, potrivit testului PISA, analfabeti functionali. Un liceu privat non profit din Bucuresti, Liceul International de Informatica.

Am incercat sa aflam de la directorul acestui liceu, Mustafa Oz, cum se poate face educatie de calitate in Romania: "Cei mai multi dintre profesorii nostri sunt romani, nu i-am adus din spatiu. Elevii sunt romani. Programa dupa care lucram este aceeasi cu a scolilor publice".

Si totusi diferentele exista.

De unde ideea unei asemenea investitii in Romania - un liceu de informatica?

Eu am venit din 2000, insa scoala din Bucuresti e deschisa din 2005. In Turcia educatia este o valoare extrem de importanta. Anul acesta a primit cel mai mare buget. Oameni de afaceri turci, cu afaceri in alt domeniu si in alte tari, au gandit aceasta investitie pentru a promova dialogul si relatia dintre tari. Scoala este non profit, orice eventual castig se duce in burse sau in investitii.

Cate medalii la olimpiadele internationale ati obtinut de la infiintare?

Nu mai numar in fiecare an, dar in jur de 400.

Anul acesta cate medalii au obtinut elevii dvs. la olimpiadele internationale?

45 de medalii de aur argint si bronz la olimpiadele internationale de matematica, informatica, fizica, chimie si biologie. De exemplu, anul acesta tot lotul national de fizica a fost compus din elevii nostri, cinci. Au obtinut doua medalii de aur si trei de argint, locul I in Europa si locul V-lea in lume. La matematica 4 din 6 au fost elevii nostri, au obtinut doua medalii de argint si doua de bronz.

Ce rata de promovabilitate la bacalauareat ati avut in vara?

94%. Din 60 de copii, au picat patru.

Din acesti 56 de absolventi cati raman in tara?

33 raman in tara, 23 vor pleca in strainatate. Cei 23 sunt olimpici care au rezultate foarte bune. In fiecare an marea majoritate a olimpicilor interantionali pleaca in strainatate la studii, cu burse, in universtiati de mare prestigiu precum Princeton, Yale, Oxford, Cambridge. Unii au de ales intre ofertele facute de aceste universitati.

Cum va selectati elevii? Ii cautati sau ii asteptati sa va bata la usa?

Elevilor care in clasa a 8-a obtin rezultate exceptionale la olimpiadele nationale le oferim burse de studiu care pot acoperi pana la 100% costul scolarizarii. Avem la liceu si la gimnaziu cate un profesor coordonator de olimpiade care se ocupa de asta.

Dupa ce am infiintat gimnaziul nostru, noi formam acolo cei mai multi dintre viitori nostri liceeni. Suntem la capacitatea maxima cu clasele. Avem 8 si daca era sa onoram toate cererile ar fi trebuit sa facem inca vreo 4. Asa ca a trebuit sa facem examen de admitere in clasa a cincea.

Cat este taxa de scolarizre?

La liceu 3.700 de euro pe an, la gimnaziu 2.850 de euro.

E mult pentru venitul romanilor obisnuiti. Aveti numai copii de oameni bogati?

Sunt si oameni care fac mari sacrificii pentru a plati aceasta taxa. Am avut si cazuri speciale pentru care am acordat reduceri si pe alte criterii decat de performanta.

In aceste conditii, credeti ca sistemul finantarea urmeaza elevul, introdus prin legea Educatiei si blocat deocamdata ar fi sansa pentru copiii din familii mai modeste?

Sigur ca da. Scolile particulare iau o sarcina de pe umerii statului. Noi avem aici 1.000 de copii si peste 100 de profesori. Cheltuielile si pentru unii si pentru altii sunt suportate doar de parinti. In plus, scolile private promoveaza calitate, si didactica, si ca disciplina. De aceea plata per elev si pentru scolile particulare, le vor incuraja sa investeasca si sa ridice calitatea. Noi avem aceleasi responsabiltiati ca scolile de stat, dar nu avem aceleasi drepturi. Sa speram ca blocarea acestui sistem este doar temporara pana cand trece criza, cu atat mai mult cu cat legea exista.

Doar elevii buni nu sunt suficient pentru rezultate exceptionale. E nevoie si de profesori buni. Cum va selectati profesorii?

Elevul este materia prima, dar daca nu are cine sa lucreze cu ea nu ai rezultate. Daca ai si una, si alta, dar nu ai buna organizare tot nu reusesti nimic. Avem un tripod: elev - scoala - parinte. Daca un picior cedeaza se prabuseste totul.

Profesorii sunt selectati pe baza de recomandare, inclusiv a parintilor. In plus, cand mergem la olimpiade ne cunoastem, schimbam impresii... 90% sunt profesori fulltime la noi, profesori romani si profesori veniti din Turcia. Eu sunt profesor de chimie. La informatica mai avem insa si colaboratori, in general absolventii nostri care pleaca in strainatate si tin cursuri on line. Si elevii nostri de clasa a 12-a tin cursuri de pregatire penru elevii de gimnaziu.

Ii platiti mai bine decat in sistemul public?

Da, au conditii financiare mai bune decat la stat.

Care e secretul acestui succes? De ce reusiti performanta mai buna decat in liceele de stat?

Sunt mai multe aspecte. Avem clase de 18 elevi. Cand numarul de elevi e mic, comunicarea merge altfel, profesorul poate sesiza nevoile fiecarui elev mai bine. Dar cea mai importanta este relatia profexor - elev - parinte. Incercam o relatie calda intre elev si profesor.

Copilul vine cu placere la scoala. Cand eram director la gimnaziu, am vazut multe situatii in care copiii nu mai erau pedepsiti cu restrictii legate de telefon, computer, joaca sau bani de buzunar, ci erau amenintati ca nu vor mai fi lasati sa vina la scoala. Si asta era cea mai eficienta amenintare.

Este important si faptul ca profesorii nostri colaboreaza foarte bine intre intre ei, indiferent daca sunt romani sau turci.

Si mai e ceva. Educatia nu trebuie sa fie o afacere. Profesorii nostri fac uneori mediatii in week-end, cheama elevii si fara sa se treaca in condica orele. Rezultatele nu vin doar in functie de investitii. Trebuie si dragoste.

Ne ajuta si faptul ca suntem non profit. Probabil ca daca urmaream profitul, renuntam la unele detalii, in primul rand la disciplina. Noi vrem sa formam elevii si ca buni cetateni pentru societate. Pentru noi, elevii si parintii nu sunt clienti. Exista costuri pentru ca exista si cheltuieli, dar nu e o afacere.

In Romania e moda meditatiilor. Elevii dvs mai fac meditatii acasa?

In scoala se organizeaza meditatii, in cadrul taxei anuale, la fiecare disciplina. In afara acestor meditatii in cadrul scolii, profesorii nostri nu interdictie absoluta sa faca meditatii separat cu elevii scolii. Pot sa faca doar cu elevii din alte scoli. Noi le spunem parintilor daca elevul are nevoie de meditatii si i le oferim in scoala, in cadrul taxei. Dar, sigur, exista o traditie a mediatiilor in Romania si unii parinti simt nevoia unei asigurari in plus.

Ati simtit ostilitate din zona invatamantului public?

Nu din partea ministerului. Dar noi avem o vorba: numai in pomul cu fructe dai cu pietre. Am simtit uneori, dar consider ca e la nivel personal. Poate am deranjat noi cu ceva. De exemplu, daca un copil de la un liceu de stat a venit la noi, directorul liceului respectiv a considerat ca noi am furat copilul, ceea ce nu e adevarat. Si usa lor si usa noastra sunt deschise, copilul alege.

Sunteti profesor, director de scoala. De ce rezultatele de ansamblu ale scolii romanesti sunt slabe? Ce nu merge?

Cei mai multi dintre profesorii nostri sunt romani, nu i-am adus din spatiu. Elevii sunt romani. Programa dupa care lucram este aceeasi cu a scolilor publice. Probabil ca diferenta e de organizare, de rezolvarea problemelor rapid, imediat ce apar, si direct la tinta, fara ocolisuri. Nu avem o reteta magica.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#liceu de informatica, #olimpiade internationale medalii , #elevi