Strategia privind reducerea violentei in scoli va fi reevaluata

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:40
1722 citiri
Strategia privind reducerea violentei in scoli va fi reevaluata
Foto: Arhiva

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) considera ca se impune reevaluarea strategiei privind reducerea fenomenului de violenta in unitatile de invatamant preuniversitar, pe care a adoptat-o in 2007, informeaza reprezentantii institutiei.

In plus, regulamentul privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar, aflat in circuit de avizare, contine un capitol special destinat masurilor de combatere a violentei in scoala, mai spun sursele citate.

Totodata, reprezentantii Ministerului Educatiei considera ca o componenta careia trebuie sa i se acorde importanta sporita este cea de prevenire si combatere a violentei la nivelul unitatilor de invatamant prin comisiile de coordonare si monitorizare infiintate atat la nivel national si judetean, cat si la nivelul institutiilor de invatamant, dar si prin implicarea consilierilor si psihopedagogilor scolari in prevenirea permanenta a unor posibile acte de violenta.

Mai mult, Ministerul Educatiei este deschis colaborarii cu toate institutiile care au responsabilitati in acest domeniu, mai spun sursele citate.

Printre demersurile pe care reprezentantii Ministerului Educatiei le recomanda in mod curent se numara dezbaterile publice cu participarea elevilor, parintilor, reprezentantilor comunitatilor locale si ONG-urilor, respectiv introducerea in regulamentele de ordine interna ale scolilor, in functie de conditiile specifice, a acelor prevederi care sa contribuie la reducerea posibilitatilor de aparitie a actelor de violenta.

Ministerul Educatiei monitorizeaza constant aplicarea masurilor pentru reducerea cazurilor de violenta inregistrate la nivel national in unitatile de invatamant preuniversitar, alaturi de ceilalti factori direct responsabili de prevenirea si combaterea acestui fenomen, mai spun reprezentantii institutiei.

"Siguranta in scoala, potrivit Legii 35/2007, este in responsabilitatea autoritatilor administratiei publice locale, a inspectoratelor scolare, a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau a inspectoratelor judetene de politie, a Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori a inspectoratelor judetene de jandarmerie si a unitatilor scolare", au adaugat cei de la minister.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca institutia valorifica rezultatele unor proiecte finantate din fonduri europene care se refera la fenomenul violentei in scoli si are in vedere initierea de programe de formare a cadrelor didactice in ceea ce priveste combaterea si gestionarea violentei in mediul scolar.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei, numarul actelor de violenta s-a cifrat la peste 28.000 de cazuri in anii 2010, 2011 si partial 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#securitate scoala strategie, #scoala parinti securitate elevi , #elevi