Stresul scolar, o realitate care nu trebuie ignorata - De la cititori

Joi, 24 Februarie 2011, ora 16:51
14606 citiri
Stresul scolar, o realitate care nu trebuie ignorata - De la cititori

Specialistii atrag atentia ca din ce in ce mai multi copii, chiar dintre cei de la clasele primare, sunt foarte obositi, epuizati, nervosi, fara chef si ca scoala a devenit pentru ei o tortura. Vinovati, in aceeasi masura, de acest lucru, sunt atat parintii, cat si scoala.

Chiar daca elevii mici trec usor peste perioada de acomodare cu scoala si se adapteaza relativ bine la noile schimbari aparute in viata lor, multi nu pot tine pasul cu cerintele. Programa scolara este foarte incarcata, informatiile primite depasesc adesea varsta lor si multe lucruri nu pot fi intelese, iar temele sunt coplesitor de multe.

Invatatorii, chiar si dintre cei tineri dar scoliti dupa vechile metode, inca merg pe principiul ca omul, indiferent de varsta, sa nu aiba si un timp al sau in care sa faca ce vrea, in cazul copilului, sa se joace. Asa se ajunge ca elevul sa aiba de facut "o tona de probleme" in weekend sau in vacanta, pentru ca elevul simte ca pe o povara imensa multitudinea temelor date pentru o perioada cand ar trebui sa se relaxeze si sa-si faca un program cum vrea el.

Astfel, tema pentru acasa nu mai este un mijloc de control in procesul de aprofundare a materiei, ci un factor de stres, un dusman care sta in calea copilului, care nu mai are timp sa se joace ori sa desfasoare alte activitati in afara programului scolar.

Aceiasi invatatori le "fura" copiilor orele de desen, muzica si educatie fizica, materii relaxante cand elevii s-ar putea desfasura fara teama de a gresi, si fac tot probleme la matematica.

Copiilor le plac jocurile, cantecele, desenele si toate acestea ar putea fi folosite de invatatori in procesul de invatamant, daca ar accepta ideea ca nu li se stirbeste cu nimic din autoritate.

De la scoala, de la un program destul de incarcat si nediversificat, acasa, copiii intra sub tirul parintilor, niciodata multumiti de note. Fara ajutorul parintilor, fara incurajarea lor, nu trebuie sa se mire nimeni daca va vedea un copil bagandu-si ambele maini in par si urland ca nu mai vrea scoala, teme, note si nici s-auda vreodata de invatatoare.

Parintii nu trebuie sa-si transforme copiii in roboti programati sa primeasca doar note mari. In afara de scoala, copilul ar mai vrea si altceva, sa se joace, sa se plimbe, sa faca un sport ori sa mearga la un spectacol pentru varsta lui.

Eventualele schimbari aparute in comportamentul copilului trebuie sesizate de parinti si actionat in consecinta impreuna cu scoala si medicul de familie.

Stresul acumulat in primii ani de scoala, repulsia fata de tot ce inseamna scoala si slujitorii ei vor avea pe viitor consecinte deosebit de grave pentru sanatatea copilului care, intr-un final, va ajunge chiar sa abandoneze scoala daca nu se intervine cu calm, cu rabdare si blandete, la momentul oportun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#stres copii, #program incarcat copii , #elevi