Sunteti de acord cu introducerea cazierului scolar? - Sondaj Ziare.com

Luni, 18 Iunie 2012, ora 11:31
4089 citiri
Sunteti de acord cu introducerea cazierului scolar? - Sondaj Ziare.com
Foto: visualphotos.com

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, apreciaza ca violenta din scoli ar putea fi stopata prin introducerea cazierului scolar. In schimb, organizatia Salvati Copiii atrage atentia ca nu este deloc asa. Credeti ca acest cazier va stopa violentele?

Ce va fi cazierul scolar? O fisa standard pentru fiecare copil, in care vor fi consemnate incidentele in care el a fost implicat in anii de studiu, cum ar fi acte de lovire, talharie, furt sau agresiune sexuala.

Mai mult, nu doar elevii indisciplinati vor fi inregistrati, ci si profesorii sau chiar parintii care comit fapte reprobabile in incinta unitatii de invatamant. Este greu de inteles la ce va folosi o astfel de fisa in cazul unui parinte violent, pentru ca este greu de crezut ca cineva l-ar putea face responsabil pe copil pentru comportamentul parintelui.

Oricum, ministerul isi propune ca acest dosar sa urmareasca elevul din prima pana in ultima zi de scoala, iar la nivel central sa existe o baza de date cu toate incidentele petrecute in scoli.

In plus, ministrul Pop crede ca se va incheia si un parteneriat cu politia.

"Orice masura clara si precisa spunem ca va duce la o diminuare a actelor de violenta in unitatile de invatamant", a declarat ministrul Educatiei, Liviu Pop, fara sa explice insa in ce fel un astfel de cazier scolar ar putea preveni producerea de acte violente in unitatile de invatamant, in conditiile in care scaderea notei la purtare nu mai impresioneaza aproape pe nimeni.

Salvati Copiii: Cazierul scolar nu are nicio utilitate, ar fi o masura mai aspra decat cel judiciar

Contactati de Ziare.com, reprezentantii organizatiei Salvati Copiii subliniaza ca masura este redundanta, pentru ca exista si in prezent o fisa psihopedagogica a elevului si, in plus, in loc sa fie educati si responsabilizati copiii, ei sunt doar sanctionati dupa producerea faptelor reprobabile.

"Consideram ca se insista prea mult pe sanctiune si prea putin pe integrare si responsabilizare a copiilor si tinerilor din mediul scolar.

In plus este o masura redundanta - elevii au deja acea fisa psihopedagogica (un instrument nefolosit, ce-i drept, dar totusi un instrument) in care se consemneaza toate informatiile relevante legate de dezvoltarea copilului: progres scolar, dificultati, absenteism, situatie familiala si probleme de comportament. Daca ar fi utilizat acest instrument, nu ar fi nevoie de inca unul", a explicat George Roman, director de programe la Salvati Copiii, pentru Ziare.com.

In plus, acesta subliniaza ca exista riscul ca elevul sa fie etichetat intr-un anumit fel, chiar si cazierul judiciar fiind o masura mai putin agresiva.

"In afara scopului statistic, aceasta fisa de inregistrare a actelor de violenta nu-si gaseste utilitatea. Mai mult decat atat, ea ar functiona ca o 'eticheta', avertizand profesorii ca se afla in fata unui 'delincvent', fara a oferi solutii de remediere a comportamentului.

Ministerul de Interne are deja o evidenta, faptele grave de genul celor care s-ar trece in aceasta fisa/cazier fiind cercetate de Politie, eventual Parchet, chiar daca minorul nu raspunde penal (are sub 14 ani).

Conform Legii 290 din 2005 privind cazierul judiciar, in cazierul judiciar nu se inscriu sanctiunile penale pronuntate pentru fapte savarsite de catre minori sau in timpul minoritatii. Prin comparatie, fisa de inregistrare a actelor de violenta propusa de MECTS devine o masura mai aspra, de etichetare pana la finalizarea studiilor liceale", a mai declarat George Roman.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu introducerea cazierului scolar sau credeti ca ar trebui aplicate masuri de educare si responsabilizare a elevilor, pentru prevenirea incidentelor violente?

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#cazier scolar, #cazier violente scoli, #introducere cazier scolar , #elevi