Vrei sa-ti retragi copilul de la scoala? Afla ce este homeschooling-ul si cum poate un elev care a invatat acasa sa dea Bac-ul

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 13:34
50092 citiri
Vrei sa-ti retragi copilul de la scoala? Afla ce este homeschooling-ul si cum poate un elev care a invatat acasa sa dea Bac-ul
Foto: Pexels/Miguel A. Padrinan

Multi copii ar vrea sa scape de scoala, sa nu mai fie nevoiti sa se trezeasca dimineata si nici sa invete mecanic lucruri care nu ii vor ajuta in viitor. La randul lor, parintii s-au saturat de sistemul scolar corupt si invechit.

Pentru toti acestia exista o alternativa - homeschooling-ul: copiii nu mai merg la scoala, ci invata acasa ajutati de parinti sau alte persoane.

Un caz devenit celebru este al cuplului Dana Nalbaru - Dragos Bucur, care si-a retras recent fetita din sistemul de invatamant.

Parintii care adopta o astfel de varianta pentru educatia copiilor lor fac, totusi, o alegere riscanta, pentru ca homeschooling-ul nu este recunoscut legal in Romania, desi s-au facut numeroase demersuri in acest sens.

Cate familii au optat pentru aceasta varianta

Desi nu exista o statistica, numarul parintilor care isi invata copiii acasa este de ordinul sutelor, in intreaga tara.

"Nu tinem o evidenta, pentru ca ar fi periculos sa ai o baza de date, ca nu se stie cine ar profita de ea. Stim doar cati parinti ne cauta anual, de regula in primavara si toamna ne cauta 4-5 familii pe saptamana, iar vara cel putin o familie pe saptamana. Acestea sunt familii care vor sa inceapa sa faca homeschooling. Cam in jur de 500 de familii sunt in Romania care fac homeschooling", a declarat Gabriel Curcubet, presedintele Asociatiei Home Schooling Romania, pentru Ziare.com.

Pentru a afla daca macar autoritatile au o astfel de statistica, am discutat cu Serban Iosifescu, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar, care ne-a spus ca nu exista date in acest sens.

Cum pot acesti copii sa se integreze apoi in sistemul clasic de invatamant?

Gabriel Curcubet ne-a explicat ca exista doua variante pentru parinti.

Fie isi inscrie copiii la o scoala online din afara tarii, apoi le echivaleaza studiile si pot sa dea examenul clasic de Bacalaureat; fie dau SAT (bacalaureatul american), care este recunoscut la inscrierea la facultatile din Romania. (Vezi aici unde sunt in Romania centre la care poti sustine examenul SAT).

"Daca nu se echivaleaza studiile, nu pot sa dea examenele. Daca vor sa intre in sistemul romanesc, dau examenul de echivalare, plus examen de limba romana si istoria Romaniei si dupa aceea pot sa dea examenele. Am avut elevi care au dat Bac-ul in Romania dupa aceste examene de echivalare.

Altii au dat bacalaureatul american (SAT, care presupune trei sectiuni: Eseu (1), Evidence-Based Reading and Writing (2) si Math (3) - n.red.) si au intrat cu acele rezultate la universitati.

Universitatile romanesti pot prelua studenti care au facut studii in afara Romaniei pe baza testelor date in afara Romaniei. Se cer ultimii patru ani si un examen de Bac si asta se poate", a punctat presedintele asociatiei.

Aceste scoli la care se pot inscrie elevii romani se numesc "scoli umbrela", iar Iosifescu ne-a spus ca, in urma discutiilor purtate cu parintii care au apelat la homeschooling, a inteles ca cele mai multe se afla in SUA.

Echivalarile sunt facute de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED). Doar dupa echivalare, homeschoolerii se pot inscrie la examen/evaluare, a precizat presedintele ARACIP pentru Ziare.com.

Nu avem o lege

Totul este atat de complicat, pentru ca in Romania nu avem lege care sa reglementeze homeschooling-ul, desi incercari au existat.

"Am facut o propunere pentru modificarea Legii invatamantului, propunere pe care am aratat-o mai multor deputati, ministri, secretari de stat in ultimii ani, de cand am fondat asociatia (2002 - n.red.). Ultima data introdusa direct a fost in 2010, cand s-a votat cu 10 voturi pentru si 14 impotriva in comisiile reunite ale Parlamentului.

Apoi, am mai avut inca o propunere. Noi am avut propunerea noastra, dar deputatul care a postat pe pagina Camerei a schimbat foarte mult din propunerea noastra si am cerut sa o scoata din dezbatere. De atunci, s-au schimbat multe pe terenul politic. Tinem contactul cu anumiti deputati. Anul asta, in an de alegeri, nu merita sa facem nimic ca toata lumea vine cu promisiuni. Vom continua dupa venirea noului Parlament", a spus Gabriel Curcubet.

Si tot din cauza ca nu exista in lege nimic legat de homeschooling, o familie care a apelat la aceasta varianta are acum probleme cu autoritatile.

"Intrucat, la noi, invatamantul este obligatoriu, fara sa existe posibilitatea legala de homeschooling, la nivel principial si legal, parintii unui copil educat acasa pot fi amendati ca nu-si trimit copiii la scoala.

Am si avut un astfel de caz reclamat la Politie, in care ni se cereau date despre o scoala americana la care un anume copil era inscris (date, evident, pe care nu le avem), parintii acelui copil fiind reclamati de unitatea la care erau arondati ca nu-si trimit copilul la scoala. Este o situatie delicata, care priveste si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului - fiind vorba de unul din drepturile copilului", ne-a spus Serban Iosifescu.

Asadar, homeschooling-ul suna bine cand auzi prima data despre el, insa un parinte care face aceasta alegere indrazneata pentru copilul sau trebuie sa stie din start la ce se expune.

Iata si ce spune ministrul Educatiei despre homeschooling si cum vede initiativa parintilor de a-si scoli copiii acasa

Citeste si povestea unei mame care isi invata copiii acasa - de ce nu i-a inscris la scoala de stat si ce cred ei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#homescholling lege Romania , #homeschooling