Trei elevi romani s-au calificat in finala la Olimpiada Geniilor, din SUA. Mai au nevoie de bani ca sa poata participa

Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 21:16
4954 citiri
Trei elevi romani s-au calificat in finala la Olimpiada Geniilor, din SUA. Mai au nevoie de bani ca sa poata participa
Foto: Arhiva Facebook/Genius Olympiad

Trei elevi ai Colegiului National "Octavian Goga" din Sibiu, sub coordonarea profesoarei Florentina Ilesan, au reusit performanta de a se califica in faza finala a Olimpiadei Geniilor (Genius Olympiad) care va fi organizata de Oswego State University of New York, intre 17 si 22 iunie.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan si Codrin Muntean, elevi in clasa a X-a la matematica-informatica, formeaza echipa herotech si s-au calificat cu doua proiecte, unul la Sectiunea Robotics iar al doilea la Sectiunea Science.

"Primul proiect are la baza construirea unui robot care va participa in doua probe, una in care va trebui sa indeplineasca o misiune autonoma, iar a doua in care el va fi teleghidat de echipa. Al doilea proiect ofera o solutie la o mare problema din zilele noastre, economisirea energiei electrice, printr-un sistem fezabil, care se poate monta in orice casa, numit Smart House Lighthning", a declarat Daniel Marpozan.

Rezultatul lor este cu atat mai meritoriu cu cat rata de acceptare a proiectelor depuse in total, din toata lumea, a fost de doar 53%. Numarul de tari din care au fost trimise proiecte a fost in acest an de 74, potrivit elevilor.

Cei trei liceeni spera sa obtina un rezultat bun la concursul din SUA.

"Scopul nostru este sa aducem la lumina creativitatea, inteligenta si spiritul de echipa si in final sa ne facem remarcati, atat ca echipa, cat si ca natiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportunitate de a ne intalni atat cu tehnologii noi, cat si cu oamenii importanti din spatele acestora.

Prezenta echipei noastre la concurs ar putea aduce o contributie semnificativa in ceea ce priveste dezvoltarea locala a echipamentelor tehnologice, preluand informatii din aceasta sfera atat de la organizatori, cat si de la participanti", arata cei trei liceeni, in prezentarea proiectului lor.

La Sectiunea Robotica, cei trei liceeni au creat un robot pompier, care trebuie sa intervina intr-un incendiu, sa salveze victime, fara sa puna in pericol viata vreunui pompier. Cu alte cuvinte, robotul creat de ei poate fi teleghidat, este prevazut cu dispozitive in asa fel incat sa gaseasca singur victimele, sa le ridice si sa le scoata din foc, fara sa fie nevoie ca vreun pompier sa se expuna pericolului.

Pentru Sectiunea Science-Innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care poate controla luminile dintr-o casa, prin intermediul unei retele de senzori, sistem ce ar putea face viata in viitor mai simpla pentru oameni si mai prietenoasa cu mediul.

Practic, cei trei au creat un sistem inteligent pe baza de bariere in infrarosu, prin care se controleaza in mod automat luminile dintr-o locuinta si care tine evidenta numarului de persoane din incapere. Este vorba de un modul care se monteaza pe usa de la intrare si care monitorizeaza nevoia de electricitate in functie de numarul de persoane dintr-o incapere. Deja acest proiect a fost premiat in Romania de o companie multinationala.

Daniel Marpozan a creat partea de electronica a proiectului, Codrin Muntean, partea de programare, iar Alexandru Radac a realizat designul si partea de mecatronica. Cei trei liceeni au dobandit cunostinte din domeniul electronicii si mecatronicii la Palatul Copiilor din Sibiu.

Membrii echipei au mai participat la numeroase competitii de programare, la olimpiade scolare si concursuri. Recent, cei trei au castigat premiul 1 la concursul regional "Fii o saptamana profesor de Stiinte" si la Festivalul regional "Adriana Popa", sectiunea Stiinte.

Pentru a participa la Olimpiada Geniilor din SUA, cei trei copii si profesorul indrumator mai au nevoie de 4.000 de euro. Pana in momentul de fata, echipa a primit ajutor financiar din partea unor sponsori.

Cei care vor sa ii ajute pe tineri sa participe la Genius Olympiad o pot face donand RON in contul: RO65RNCB0232157684360001, Banca Comerciala Romana S.A., Cod SWIFT:RNCBROBU.

Alternativ, firmele/institutiile/persoanele interesate pot sprijini direct elevii si profesorul indrumator prin intermediul Asociatiei "Prietenii Goga". Cei interesati trebuie sa se adreseze profesorului coordonator Daniela Florentina Ilesan la dfilesan@yahoo.com.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#elevi Sibiu Genius Olympiad 2019 roboti , #elevi