In SUA s-au pus bazele Global Research Council, Romania n-are habar si nici ministru

Luni, 25 Iunie 2012, ora 15:33
4600 citiri
In SUA s-au pus bazele Global Research Council, Romania n-are habar si nici ministru

Sub patronajul Fundatiei Nationale pentru Stiinta din SUA, 50 de agentii nationale de cercetare au pus recent bazele "Global Research Council", un consiliu menit sa impuna standarde clare de evaluare a cercetarii la nivel international. Romania nu a fost reprezentata de nimeni.

"In timp ce la Bucuresti se numeau si eliberau din functie ministrii pentru educatie si cercetare cu probleme grave in curriculum vitae si se schimba conducerea Autoritatii Nationale pentru Cercetarea Stiintifica pe cu totul alte considerente decat cercetarea stiintifica, la Washington DC in SUA, pe 16 mai 2012, s-au pus bazele 'Global Research Council' cu participarea a 50 de agentii nationale de cercetare, intre care nu se regaseste nici o organizatie din Romania", se arata intr-un comunicat remis presei de Ad Astra, una dintre cele mai reprezentantive asociatii ale cercetatorilor romani.

Evenimentul a fost tratat pe larg de publicatiile de specialitate, printre care Nature si Science.

Conform informatiilor publicate pe site-ul oficial al Global Research Council, acest consiliu global pe probleme de cercetare stiintifica isi propune promovarea unor standarde globale privind calitatea si integritatea in evaluarea cercetarii stiintifice, pe baza a sase principii clare, se mai arata in comunicatul Ad Astra.

"Cele sase principii de baza enumerate, respectiv competenta, transparenta, impartialitate, corectitudine, confidentialitate si integritate ar trebui sa; fie principiile de baza ale oricarei strategii nationale pentru cercetare stiintifica, incluzind aici si strategia Romaniei.

Sub patronajul Fundatiei Nationale pentru Stiinta din SUA, consiliul a fost inaugurat in prezenta unor agentii nationale pentru cercetare atat din tari in care cercetarea are un nivel ridicat de calitate (SUA, state din Europa de Vest, Japonia s.a.m.d.) dar si din tari in care cercetarea are un nivel mai scazut de calitate (Egipt, Indonezia, Malaezia, Mexic, Thailanda, Vietnam, s.a.m.d.), semn ca cele din urma sunt pregatite sa adopte standardele care guverneaza cercetarea stiintifica in tarile dezvoltate.

De remarcat este si participarea Ungariei sau Cehiei, tari din Europa de Est care au facut progrese incontestabile in ridicarea nivelului cercetarii stiintifice in ultimii ani si care ar putea fi modele pentru Romania", se mai arata in comunicatul citat.

Reprezentantii asociatiei Ad Astra considera ca participarea Romaniei la acest eveniment ar fi tras un semnal ca "si tara noastra este angajata ireversibil in implementarea acestor standarde in cercetarea stiintifica la nivel national".

"Prin urmare, solicitam MECTS informatiile legate de eveniment care i-au fost disponibile, o explicatie pentru neparticipare si masurile preconizate in vederea participarii Romaniei la viitoarele deliberari", se arata in incheierea comunicatului Ad Astra.

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Global Research Council, #cercetare Romania Ad Astra, #standarde globare cercetare , #evaluare educatie