Ziare.com

Reforma cercetarii a demarat in forta - vezi opinia unui om din sistem

Duminica, 10 Aprilie 2011, ora 08:35

   

Reforma cercetarii a demarat in forta - vezi opinia unui om din sistem
Dupa mai bine de un an de mandat, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a lansat o reformare din temelii si fara precedent a sistemului de cercetare din Romania, fapt care ofera cercetatorilor performanti reale motive de optimism.

In urma cu cateva luni, Ziare.com mi-a oferit oportunitatea de a publica opiniile mele asupra necesitatii si modalitatii reformarii cercetarii romanesti.

Unde se duc banii alocati cercetarii din Romania?
Strainii, solutia pentru cercetarea din Romania? (II)
Pot fi cheltuiti eficient banii alocati cercetarii? (V)

Pentru ca opinia publica este relativ putin informata cu privire la subiectul cercetarii stiintifice, as dori sa trec in revista modul in care se vede, dupa un an, reformarea cercetarii romanesti.

Oameni performanti in pozitii cheie

O mare parte a deciziilor care afecteaza domeniul academic si de cercetare este luata de catre consilii de experti, stabilite la nivel national. O reforma reala poate incepe in sistem doar daca aceste consilii sunt populate cu oameni de calitate, valorosi si de nivel international care sa impuna aceleasi standarde si sistemului de educatie si cercetare din Romania. La inceputul acestui an, ministrul Funeriu a schimbat majoritatea acestor consilii, care erau populate cu oameni mediocri, multi pusi pe criterii politice sau de interese.

Sa luam consiliile pe rand.

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ghideaza procesul de acordare a titlurilor si diplomelor universitare, inclusiv confirmarea titlurilor de conferentiar si profesor universitar, fiind asadar un consiliu esential care trebuie sa asigure promovarile pe criterii reale de calitate stiintifica si didactica.

Componenta noului consiliu CNATDCU este una curajoasa cu foarte multi membri cercetatori de seama din strainatate. Iata cateva exemple, la comisia de biologie si biochimie, domeniu in care Romania este mult in urma Occidentului: Stefan N. Constantinescu, Universite Catholique de Louvain, Belgia; Cosmin Saveanu, Institut Pasteur, Paris, Franta; Octavian Voiculescu, University of Cambridge, Marea Britanie; Alex Almasan, Lerner Research Institute, Ohio, SUA; Dorina Avram, Albany Medical College, SUA; Mihai Ciubotaru, Yale University, SUA; si lista poate continua, fiind disponibila pe Monitorul Oficial.

Toti acesti membri, cat si cei din tara, de unde au fost selectati cei mai buni oameni disponibili, sunt o garantie ca de acum inainte titlurile de lector, conferentiar sau profesor universitar se vor da pe criterii reale de calitate.

Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS, vechiul CNCSIS) este organismul consultativ care realizeaza strategiile in domeniul finantarii si evaluarii cercetarii stiintifice. Printre altele, CNCS raspunde si de procesul de acordare a granturilor de cercetare, instrumentul principal prin care cercetarea stiintifica este finantata de catre stat.

Vechiul CNCSIS a refuzat sistematic o reforma reala a sistemului de cercetare, pentru ca a refuzat sa introduca evaluarea internationala a granturilor si, desi s-au inregistrat progrese in structura instrumentelor de finantare, banii au ajuns frecvent la grupuri mediocre, fiind o grava risipa de fonduri publice.

Cum sa luam banii din Parlament si sa-i dam la cercetare? (III)

Noul CNCS este condus de oameni cu o activitate de cercetare reala, de nivel international, avand publicatii si in reviste precum Science si Nature, cele mai bune reviste stiintifice din lume si unde in decursul istoriei putini romani au reusit sa publice.

Vezi componenta exacta a CNCS

Presedintele CNCS este Alexandru Babes, unul dintre cei mai buni cercetatori din domeniul biomedical din Romania si un om foarte onest si integru in care am mare incredere.

In plus fata de aceste consilii, Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica (ANCS) este organismul prin care ministerul isi realizeaza atributiile in domeniul cercetarii stiintifice. In toamna anului 2010, la conducerea ANCS a fost numit Dragos Ciuparu, unul dintre cei mai buni cercetatori din Romania si fost cercetator la Yale University din SUA.

"Romanii sunt foarte bine vazuti in America"

Pentru prima data in ultimii 20 de ani, la conducerea ANCS se afla un cercetator cu adevarat competent. Consilierul acestuia, Alexandru Cabuz, a activat mult timp in strainatate, in SUA, Anglia si Franta, astfel incat echipa de la ANCS are o viziune corecta asupra cercetarii, aliniata la realitatile internationale. Exista astfel sperante reale ca in sfarsit cercetarea va fi finantata si evaluata pe criterii de performanta internationala si ca va avea sansa de a iesi din mediocritate si ipocrizie.

Banii vor fi alocati pe criterii de performanta de nivel international

Recent, CNCS a lansat o noua competitie masiva pentru granturi de cercetare pe anul 2011, dupa ce criza a adus o pauza de aproape 3 ani, fiind finantate in 2010 doar proiecte pentru tineri.

Daca sumele enorme investite de fosta guvernare au ajuns in mare parte la cercetatori mediocri, programul actual este decis sa schimbe din temelii aceasta stare de lucruri si sa se asigure ca banii vor ajunge doar la cei care ii merita.

La momentul lansarii competitiei 2011, CNCS a transmis si un mesaj foarte incurajator pentru cercetatorii performanti din Romania, din care citez: "Daca Romania este a saptea tara ca populatie in Uniunea Europeana, un sistem CDI performant ar trebui sa o propulseze in mod natural macar pe al saptelea loc ca performanta stiintifica. Atingerea unei asemenea proportii este obiectivul programelor CNCS pe termen mediu.

Pentru a ajunge aici, trebuie sa ne asiguram mai intai ca resursele financiare ajung la grupurile de cercetare competitive. Putem face asta prin implementarea imediata a unor solutii si mecanisme care corespund setului de bune practici internationale din domeniu".

Vezi mesajul CNCS

Noua competitie este de-a dreptul revolutionara, introducand masuri pe care nimeni nu a avut curajul sa le ia in ultimii 20 de ani, de teama de a nu deranja masa mare de mediocritate din sistemul de cercetare romanesc.

Sa luam aceste masuri pe rand.

Cea mai importanta masura este introducerea pentru prima data a evaluatorilor straini, in proportie de cel putin 50% pentru fiecare proiect de cercetare. Se elimina astfel conflictul de interese si situatia in care "gasti" universitare se evaluau intre ele si se favorizau pentru a sifona pe nemeritat fondurile de cercetare.

Evaluatorii straini vor fi selectati din tari cu un sistem de cercetare performant. Granturile de cercetare au fost restructurate, dupa un model similar cu cel practicat de instrumentele cele mai competitive la nivel european, derulate de European Research Council, astfel incat evaluarea internationala sa fie posibila in cele mai bune conditii.

Mai departe, pentru a fi eligibili pentru a aplica la granturi, cercetatorii trebuie sa indeplineasca criterii stiintifice minimale, cu alte cuvinte sa poata demonstra ca au un minim de competenta in domeniu, cuantificata prin vizibilitatea internationala (publicatii stiintifice in reviste de buna calitate, etc). Criteriile au fost fixate suficient de jos pentru ca un cercetator cu o activitate decenta sa aiba dreptul sa aplice la finantare si sa se inscrie in competitie.

Ca sa dau un exemplu, pentru a se califica in competitie, un cercetator trebuie sa fi publicat macar un articol stiintific intr-o revista de calitate decenta, un lucru care nu ridica probleme unui student doctorand din Occident. De asemenea, criteriile minimale au fost facute cu grija pentru a raspunde situatiilor diferite din domenii diferite (stiinte dure, stiinte sociale, stiinte umaniste).

Cu toate acestea, exista universitati in Romania unde nivelul este atat de scazut incat, de exemplu, din 300 de cadre didactice si cercetatori doar 10 indeplinesc criteriile minimale de eligibilitate. Acest fapt demonstreaza, daca mai era necesar, ca marea masa a profesorilor universitari, a cadrelor didactice si de cercetare din universitati si institute nu se ridica nici macar la nivelul unui student doctorand din strainatate!

Introducerea curajoasa a unor criterii minime de performanta stiintifica elimina marea masa de mediocritate, din care fac parte foarte multi profesori influenti la nivel de sef de catedra, decan, rector s.a.m.d., care prin influenta si aranjamente sifonau pana acum grosul banilor destinati cercetarii.

In concluzie, reformele initiate de Ministerul Educatiei aduc multa speranta tinerilor cercetatori, celor performanti si cu activitate vizibila la nivel international. Numirea unor cercetatori buni care au avut sansa sa activeze si la nivel international sau sunt chiar acum la universitati de mare prestigiu din strainatate, precum si introducerea unor instrumente moderne de finantare a cercetarii, axate pe evaluare internationala, creeaza premisele renasterii cercetarii romanesti. Procesul este de lunga durata, dar cred ca putem fi bucurosi ca tocmai a demarat in forta!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice
Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5730 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
38 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Funeriu, Macovei si Isarescu- cei mai buni ministrii dupa 89

Ei au fost SINGURII ministrii care au facut cu adevarat reforma. Restul au fost fie franari (in frunte cu Iliescu-franarul sef) fie au facut joc de glezne.

 

pe vremuri am avut noi o "cercetatoare" de renume mondial ! era traznet ! era doctor - inginer ! nu ar fi totusi mai bine , ca acesti bani destinati pentru cercetare sa fie impartiti de Voicu ? ca el "le stie rostul"

----------------

 

Bai Bum !

Fara sa vrei ai inceput sa-l regreti pe ......Ceasca ! Da ! in acele vremuri statea-ti pe la cozi,nu gasea-ti de mincare,dar avea-ti bani,spitale,scoala,industrie....cercetare,astazi a-ti pierdut tot. Nu mai aveti bani,nici scoli performante,nici spitale gratuite si nici locuri de munca,fie ele si rau platite. In acest context i-ti inteleg REGRETU ! A nu fi inteles ca e vina EXCLUSIV a portocaliilor. Nu ! a intregii HAITE de politicieni verosi,care astazi incearca sa scoata poporul in strada ca prin jertfa lor sa schimbe niste paduchii cu plosnitele gata de supt ce a mai ramas. Numai ca Ciumpalacu sa mai desteptat intre timp !

pacat ca nu poti sa intelegi termenul de ironie ! dar sa sti ca nu sunt suparat pe tine !

------------

De acord cu dl. Dr. Raul C. Muresan

Din textele scrise de dumnealui am remarcat ca, deocamdata s-a schimbat Mediocritatea cu Speranta.

Mai urmeaza alocarea de fonduri pentru cercetare. Mi-e teama sa nu moara Speranta de inanitie.

Pentru Funeriu !

Cu toate ca da din gard in gard cu Legea Educatiei,Funeriu are ocazia sa faca ce a vazut in strainatate privind cercetarea stiintifica la nivel universitar.Cum se va descurca privind finantarile...VOM VEDEA in viitor.Ceea ce publicu nu stie,este faptul ca universitatile fac descoperiri in toate domeniile dar citeodata ele se transforma in aplicatii interesante pentru vari domenii industriale,farmaceutice etc. etc. Si de aici si pina la crearea de patente,nu e decit un pas. Prin vinzarea acestor patente protejate prin lege,Universitatile se Autofinanteaza. Deci dupa o injectie initiala de capital in cercetare,beneficiile incep sa apara. Daca Funeriu este de buna credinta si finanteaza primile investitii.... ,toata lumea are de cistigat.Sper sa nu fie doar un foc de pae si sa nu mai auzim decit laitmotivul curent : NU SINT BANI !

 

Nu cred ca da din gard in gard.

Problema este ca e mai usor sa faci o reforma la o masa mica de oameni incuiati (80% din cercetatori) dar mult mai greu la o masa uriasa cum sunt 70% din profersori.

Naiva speranta

Funeriu nu este singurul cercetator din Romania care "a vazut" cum procedeaza altii. De exemplu, exista nenumarati cercetatori "scoliti" la Bruxelles, implicati permanent in evaluari de proiecte europene, invitati permanent in strainatate.
Oameni care nu au mers din tara pentru a-si obtine un statut, dar care, poate din acest motiv, sunt invizibili in fata conducerii ministerului. Si nici macar nu fac parte din vechea garda... Poate singurul lor defect este ca nu sunt portocalii. De fapt, ca nu au nicio culoare politica!

Tocmai ai dat raspunsul...

Nu sunt bani.
Zece miliarde de dolarei au fost volatilizati fara nici o justificare de guvernarea Basescu-Boc in anul 2010. Asta e doar un exemplu. In rest... iarna nu-i ca vara si primavara nu-i ca toamna... "la tropice". Dar uite la flociurinache al coilea ce inversunat combate... precis e sluga lui Funeriu daca nu cumva e chiar el in travesti!

Mai... Raul Muresan, mai puisor...

Funeriu de mai bine de un an de zile a bagat Invatamantul romanesc in coma. Visele tale naive te fac sa crezi sincer ca lucrurile se vor schimba. Te-am numit "puisor"... asta pentru ca esti mai tanar si mult mai novice in ale vietii. Poti visa in continuare sau te poti trezi ascultandu-ma: indiferent de componenta comisiilor, banii sunt foarte putini si dirijati clientelar. Acum tu poti sa crezi ce vrei si sa aplici in nestire... eu vin si-ti spun: Trezeste-te! Funeriu este un mare natarau, un ins de teapa lui Udrea si Basescu. Nu te astepta la minuni... asta fireste daca chiar esti un cercetator asa cum pretinzi si nu un "agent publicitar" al marelui gainar de la Trei Coceni!

 

Deh ma virusache, no sunt toti "batrani" ca tine

Cu scoala la Stefan Gheorghiu si cu nostalgii comuniste. Mai tii minte cand oftai dupa raportarile false de pe vremea lui Ceasca? Mama mama ce mai productie aveam atunci nu-i asa? Si cercetarea mergea pe roti cu codoiul?

Sigur nu lucrezi in cercetare

Guvernul Boc , cu cercetatorul Funeriu ministru si-a inceput activitatea prin reducerea , fara discernamant , cu doua treimi a fondurilor de cercetare deja contractate . Au fost incluse aici si proiecte la care unele societati private investisera deja banii pentru cofinantare.
Vorbe frumoase cu privire la sprijinirea cercetarii aud de 30 de ani dar banii alocati sunt din ce in ce mai putini.

 

 

Cercetatorii il sustin pe Funeriu

Funeriu-cel mai bun ministru al educatiei si cercetarii dupa 89.

In sfarsit s-a rupt pisica mediocritatii si cumetriilor ticalosite din sistem. In sfarsit cercetarea intra in normalitate. Oamanii valorosi au luat putera si nu o vor mai ceda nulitatilor si politrucilor gen Marga.

 

Viseaza mai Flociurinache Codoi, viseaza...

Cercetatorii lui cap de peste va sustin... iaca ca am vorbit de frupt in post. Si acum ia viteza la Valenii de Rapa mai sfincter de trista amintire.
Heil Beshescu!
Asa sa fie!

Nu numai in comunism apar lingai

Domnilor activisti,

Inteleg ca ati primit misiunea de a apara din toate pozitiile mandrul si efemerul nostru guvern. Domnul Muresan (http://www.coneural.org/people/) este mancator la un institut privat infiintat/finantat pentru brontozauri esuati in stiinta, de aceea trebuie sa sustina partidul la putere, ca doar de acolo vin banii. Actiunea este similara cu cea desfasurata prin cumpararea unora de la faimoasa revista Nature (http://www.gandul.info/news/cum-a-ajuns-ministrul-funeriu-in-revista-nature-7887585), unde m-as fi bucurat ca marele nostru ministru Funeriu in calitate de cercetator.

E cam devreme pentru a ne manifesta bucuria ca se imbunatateste ceva in tara asta, dar sa fim optimisti, poate ca sperantele cercetatorului se vor dovedi indreptatite! Doamne ajuta!

.

 

Domnule Muresan,

Este excelent ceea ce spuneti si mai ales datator de sperante.
Doua lucruri imi trec prin minte, legat de articolul de mai sus :
- grija ca, in ceea ce priveste cercetarea fundamentala, sa nu se alunece in confuzie ori ambiguitate intre notiunea de performanta si cea de rentabilitate - asta s-a intamplat la noi si se intampla si in tarile avansate
- dorinta ca munca de cercetare din trecut sa nu fie abandonata cu totul in acest moment de reconstructie. Ma gandesc de exemplu la cercetarile din domenii ca agronomia ori farmacia, aneantizate in ultimii ani din interese financiare meschine.
Si, ma mai gandesc, domnule Muresan, si la cercetarile care nu au vocatia de a aduce vreodata bani cum sunt cele din domeniul isoriei sau al majoritatii stiintelor sociale, dar care au o importanta majora in formarea romanilor si in pastrarea identitatii nationale. E important, esential, cred.

 

Necesitatea reformarii.

Sunt numeroase componente, sunt ingrijorat de resursele intelectuale ale min. inv., funeriu a fost departe de a gestiona situatiile complexe satisfacator.

Nu aveti de ce sa fiti ingrijorat deoarece

Ministrul Funeraliu al invatamantului romanesc este fiu de general de securitate (de la Cluj). Tatal sau a fost maharul cercetarii inca din epoca de aur, iar "cercetarea" romaneasca este sublima, dar lipsita total de rezultate practice (doar o moara de tocat bani de la buget).
Articolul acesta cu "vezi opinia unui om din sistem" ne aduce aminte de stilul "de inalta valoare stiintifica si patriotarda" a Epocii de Aur - evolutie prin involutie !

Hera tu fatooo...

Vezi ca se arde codoiul in cratita de pe aragaz. Imi dadu-i sperante si cand colo...
Da bulina aia galbena de la "pozna de profil" ce sa fie? E semnul dereglarii mintale la pedelisti? Semn ca luati guguloaie sa va faceti bine la mestecatoare? Sau e bulina lui Bashicutza? Mancati-ai bulinutza sa ti-o mananci de stiintifico fantastica ce esti... cercetatoareo... mancati-as guritza lu' matali ca bine mai "ghilibadesti in limbi straineze"... Succesuri!

Cu drag,

Hercules

Eu cred ca acest articol

este platit de pdl. Reforma in cercetare nu exista. Singura reforma este ca se favorizeaza anumite domenii dragi lui funneriu, printre care chimia. Aceeasi chimie care ne este draga de vreo 40 de ani incoace. Criteriile sunt absurde si nu sunt adaptate fiecarui domeniu in parte. Iar fianantare nu exista. Vorbe, vorbe si air vorbe, tipic pdl. In fapt, aceasta reforma, asa cum legea educatiei a blocat educatia, va bloca si cercetarea, favorizand camarila de nivel 2, avida a ia locul celei de nivel 1 scoasa acum la pensie.

 

Si apropos

Ia citi-i cv-ul domnului Muresan. Un catel de-al lui Miclea. Am intuit aproape bine. Nu este un articol platit de pdl si scris de pdl. Mai lasati-ne.

poate ai dreptate...

Funeriu nu va accesa aceste fonduri, pentru ca a devenit un cercetator expirat, cum chiar el o recunoastea nu demult, oarecum direct. Dar "colaboratorii" lui cu siguranta se vor potrivi cu domeniile strategice atent alese.

Nu poate... SIGUR.

Iar colaboratorii perdelisti sunt la fel de olimpici ca si expiratul Funeriu.
Salutti si Tutti frutti...
Va plac al naibii himerele... noroc ca mai sunt si altii pe forum asa sa va arate cotul la nivelul orbitei!

Chiar, cititi-i cv-ul si cautati-l pe google scholar

Dupa 2 minute de google:

http://muresanlab.coneural.org/publications/index.php

respectiv

http://scholar.google.ro/scholar?hl=ro&q=Raul+C.+Muresan&btnG=C%C4%83uta%C5%A3i&as_ylo=&as_vis=0

Publicatiile sunt adevarata masura a unui cercetator. Mai lasa metehnele romanilor, turmentatule, din cand in cand in pace.

Despre Funeriu, reforma pare reala, adica pana acum nu exista nici vorba de criterii internationale. E de vazut cum vor reactiona dinozaurii. Daca vor reusi sa schimbe cu ai lor, respectiv sa cumpere, pe membrii comisiilor respective. E mult mai greu sa o faca daca omul respectiv are o reputatie internationala de aparat. E foarte usor, cand factorul politic e de aceeasi culoare/teapa cu a lor.

M-am uitat baluba

Intamplator ma pricep nitel la domeniul lui muresan asta. Scrie multe in revioste de psihologoe, neurologie si aletele, dar scrie lucrari de IA. OAre de ce nu are nimic in ceva cat de cat de profil? Iti spun eu. Pentru ca acolo nu l-ar publica nimeni. Sub masca ideii de multi-domeniu multi idivizi fac cariera fara sa aiba ce arata macar intr-unul din domenii. Cand omul asta va avea ceva macar in ieee transactions on information theory, sau ieee transactions on biomedical engineering sau macar in ceva reviste din domeniul lui, mai discutam. Individul pedelist este absolvent de calculatoare, aciuat pe langa miclea pentru ca asimtit ca acolo nu-l intelege nimeni.

Intorsul ca la Ploiesti

Deci faci parte, probabil, dintre cei care fura din banii nostri, ai romanilor. Cercetator dinozaur sau nemernic care beneficiezi de pe urma hotilor care iau bani de la stat pe criterii exclusiv de partid/gasca/nepotism. Bravo, felicitari pt. invidie profesionala si spirit comunist. Nu mai am ce discuta cu tine. Pentru cei care vor sa inteleaga: Articolele dl. Muresan sunt publicate de catre straini de la reviste majore cum e Plos One, unde f. putini cercetatori reusesc sa publice, reviste care nu prea cred ca au mare legatura cu PD-ul si cu Basescu. Numarul de citate al articolelor iarasi este o masura a valorii lor, nu vorbim despre maculatura. Iar tractoristul se comporta exact cum ne-am astepta sa se comporte dinozaurii comunisti: Cum sa arunc cu noroi oare? Pe bune nu pot asa ca hai sa inventez niste criterii irelevante: "ce conteaza ca e de seama revista, mie nu imi place ca nu a publicat in revista ailalta". Rusine! Sigur ca guvernarea actuala este una dintre cele mai proaste posibil, cu hoti si nemernici in frunte cu hidosul hot sef. Insa haideti romanilor sa nu ne batem joc de noi insine, aruncand cu noroi peste tot, chiar si in putinele locuri unde exista semne de speranta.

@anti-virus

sa-l citam pe dl. ministru... revista Nature, din 12 ianuarie.

"I had to relinquish my research post when I became minister, and I don't know whether it will be easy to go back. Depending on how long I am going to be out of it — and I'd like to stay in politics for a while — it may have been an irreversible move."

Baluba, iarta-ma

dar ori te faci ca nu intelegi, ori esti complet t.ampit. Inclin pentru varianta a doua.

va doare reforma, nu-i asa ?

nulitati cu opretentii academice ce sunteti !

Reforma cercatarii a-la Funeriu

a insemnat:
* taierea drastica a fondurilor proiectelor incepute in perioada liberala.
* verificarea culorii politice a proiectelor incepute in 2008
* bulversarea sistemului de clasificare al revistelor si editurilor (astfel incat pentru categoria B+ o revista trebuie sa treaca prin birocratia tipic romaneasca, iar pentru categoria A este suficient sa se afle in evaluarea Thompson ISI -- cu alte cuvinte, mutam decizia pe umerii altora)
* un numar extrem de mic de apeluri in perioada curenta, cu criterii de acces care numai pe cei tineri nu-i avantajeaza
* sa nu mai mentionam de evaluatorii straini: o idee buna, poate, dar majoritatea cercetatorilor cu vechime au relatii bine stabilite in strainatate
* migrarea masiva a atentiei cercetatorilor de orice nivel catre fondurile post-aderare, mult mai bine platite, fara ca munca de acolo sa fie suportata de vreo activitate reala de cercetare.

Reforma cercetarii ar fi trebuit sa inceapa cu analiza echipelor romanesti fata de proiectele europene (FP7, Marie-Curie etc.), incurajarea participarii la astfel de competitii (de remarcat, totusi, cofinantarea existenta pentru putinii castigatori ai acestor proiecte), analiza valorii productiei stiintifice si incurajarea dezvoltarii de centre de excelenta pe baza acestei analize...
Se puteau face multe, s-au facut putine. Iar ceea ce s-a facut nu este cu nimic peste cadrul stabilit prin PN-II, 2007-2013.

 

organizatii criminale ataca Romania

http://www.surse.org/2011/04/grupul-bilderberg-si-adevarul-despre.html?showComment=1302425876574#c5388896245173208007

 

Dle Funeriu, vreti reforma in sistemul de cercetare?

Daca DA, reinfiintati Ministerul Cercetarii.
Numele nu conteaza. Puteti sa-i spuneti oricum.

Daca mentineti organizarea actuala, imensa majoritate a fondurilor se va scurge spre invatamantul superior, spre cercetarea universitara, institutele de profil vor fi in continuare subfinantate sau deloc finantate, numai bune pentru "privatizare", stim noi cum, in vederea valorificarii patrimoniului si mai ales a terenului aferent.

In situatia in care salarizarea personalului din sistem se va face exclusiv pe baza granturilor / proiectelor de cercetare castigate prin competitii nationale si internationale, declarati profesiunea de cercetator ca profesiune liberala, in care, printre altele, notiunea de salariu sa dispara, fiind inlocuita cu castigul realizat de fiecare in parte prin mijloace proprii, in cadrul unui ordin profesional, numit, sppre exemplu ordinul cercetatorilor. Iarasi numele are prea putina importanta.
Ce veti face cu cercetarea de firma, de departe cea mai performanta, dar si platita regeste?

Altfel mi-e teama ca in absenta finantarii corespunzatoare orice reforma este sortita esecului sau va duce numai la convulsii in sistemul in care este implementata.

 

Schzeise ou merde alors ...

Musiu asta se pare ca habar nu are in ce tara traieste.
Cercetarea romaneasca - dupa parerea mea , a unii neavenit care a macat peste 20 de ani o paine ca auxiliar a cercetatrorilor - sufera de :
1)vrechiu narav de a primi comenzi de la forurile superioare. Nu am caderea sa ma pronunt despre competenta cercetatrorilor INSA gagii nu sunt in stare sa gaseasca un domeniu din care sa iasa si parale( si de ce ar fi ? comnpetenta lor este strict tehnica!). Insa odata depasit acest obstacol - pe vremuri - unii reusesc sa mai si produca ceva de calitate ..
2)in gnl cercetarea nu prea mai este. cei mai buni s-au uschit dupa paralele.Incvlsiv fac desfacere ptr mari comopanii internationale.
3)de multe oi, in domeniu tehnic cercetarea era de fapt proeictare.
$)si al ce sa mai facui azi cercetare in Romania? Industria nexam, agricultura - care? Azi in Romnai cercetarea este calaret pe aer. Nu are un mediu care sa o sustina! (si la mica barfa nici o adminsitratie care sa fie in satre sa dea macar niste brosurele cu traduceri ale hotarrailor forurilor europene. Acu catova ani am fost chermat la o sedinta ca p-0e "vrenuri" cand niste gagii de la sinsiteru de resort ne-au precuvanta despre Lisabona si sarcinile ce ne revin. Nimic concret si nici unsfat cu care sa pot intcmi un afurisit de dosar de finatatre. Apropos dopcumentatia necesara 4este greu de accesat ....adica de obiceai necunoscuta!)
Iar cioculet asta cica de la Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale ori este specialist in dezbateri precum "influenta razelor de luna asupra galosilor de guma" (adica bate apa in piua ca in articolu asta) adica consuma si el banii si hartia de pomana p-recum cercurile submediocre ce le incrimineaza ori activitatea sa este strans legata de interesele unor centre tehnologice si industriale vestice - caz in care nu vaz de ce l-as plati din impozotele mele ...Ca apopos lista aia cu noul consili CNATDCU .... sa fie ei santaosi si cu "succersuri" insa .. insa depind de centre stiintiofice, tehnologuce si industriale care (normal) au interesele lor ....Adica cei care sustin cercetarea. Noi nu mai avem !

 

Daca ceea ce spune Raul Muresan este adevarat, atunci trebuie sa zic "Tot respectul, Funeriu!"

.

 

Daca...

...baba avea un koi era Ministru de razboi. Daca... dar nu e cazul. Funeriu e doar un al rateu al guvernarii "porto-carlii de la Trei Coceni". Succesuri.
- Aloo... ia mai baga o manea care esti de "jurna cu limbaritul" in Modrogan. Hai una patriotica aia cu:
"Cusca si cureaua lata,
La Jilava va asteapta:
Perdelici cu "fruntea lata!!!"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor