Romania, pasi mari spre un invatamant minimal si remedial (Opinii)

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 22:46
3926 citiri
Romania, pasi mari spre un invatamant minimal si remedial (Opinii)
Foto: daugtrytrimes com

In timp ce alte state europene investesc masiv in educatie si cercetare, guvernantii romani, motivand criza continua si colapsul iminent in economia globala, au taiat la greu fondurile alocate invatamantului.

Si parca acest lucru nu ar fi fost de ajuns, la inceput de an scolar 2011-2012, politica educationala a ministerului a creat o noua povara asupra dascalilor din invatamantul preuniversitar si a elevilor in acelasi timp.

Testarea nationala initiala, precedata de cele doua saptamani de recapitulare nu are niciun fel de relevanta asupra situatiei reale din sistemul de invatamant, majoritatea elevilor tratand acest subiect cu indiferenta, stiind ca notele nu vor fi trecute in catalog.

Ca si radiografie a ultimelor saptamani, trecand cu vederea "inexactitudinile" ministrului, asistam la un adevarat paradox, odata cu declaratiile de presa ale secretarului de stat pentru invatamantul preuniversitar. In opinia doamnei Oana Badea, conform propriilor declaratii pentru Mediafax, "pana la sfarsitul semestrului, dascalul va preda exact cat poate asimila elevul din fata sa".

In opinia multor profesori, tevatura iscata de testarea initiala la nivel national a bulversat pur si simplu sistemul. Cum masa critica din ciclul inferior si superior al liceului - intelegand prin aceasta cei care nu au si/sau nu doresc sa invete - a ajuns la limita superioara, este cel putin ciudata interventia secretarului de stat de la educatie.

Ce ne facem cu cei care vor trebui sustina examenele nationale de sfarsit de ciclu, de anul viitor, si mai ales cu cei care au intrat in acest an in clasa a V-a si in clasa a VI-a si vor sustine primele examene din viata lor, conform Legii Educatiei Nationale Lg.nr. 1/2011. Tot ce se intampla acum sunt mai mult decat inavertente, iar rezultatele se vor vedea rapid, in maximum 2 ani.

De ce ar fi nevoie in invatamntul preuniversitar de clase/grupe remediale macar pentru fiecare cilcul de invatamant

Un procent semnificativ de elevi din Romania nu are nici macar competentele generale minimale conform normativelor in vigoare, iar acestia sunt pastrati tacit in sistem, de catre profesori, pentru ca altfel dispar incadrari si normari pe post. Pe cale de consecinta, nu-si taie nimeni singur creanga... , mai ales dupa valul de disponibilizari si pierderea titulaturii la nivel national, pentru ca, potrivit legii, esti doar la cheremul angajatorului local, deci al politicului local.

Nemultumirea este mare si in randul cadrelor didactice, prin cerintele evaluarii initiale, a foilor de parcurs, planurilor remediale si a altor activitati care au dus la un adevarat paradox in sistem: sarcini din ce in ce mai multe si motivare salariala inexistenta. Culmea, personalul din educatie are pentru a 24-a luna salariile diminuate.

In opinia mea, ministerul si factorii de decizie ar trebui sa precizeze clar care sunt raportul si diferenta dintre beneficiar si client in sistemul educational romanesc, dar mai ales sa prezinte opiniei publice politicile educationale coerente pentru remedierea situatiei catastrofale referitor la invatare si perceptia acesteia in scoala de toate gradele.

Se pare ca vechile experimente in materie, bloomers, mitul lui Pygmalion, sunt din nou in actualitate. Eu consider ca ar trebui macar pilotata in sistem cresterea redundantei informationale, insa dificil vor fi controlul si dirijarea motivationala atat a profesorului, cat si a elevului. Intr-o exprimare mai simpla, volum mare si constant de cunostiinte predate elevilor, dar in acelasi timp si asteptari pe masura.

Sigur, voci vor fi din toate partile, mai ales ca s-a incercat discreditarea rezultatelor examenului de Bacalaureat 2011 pe seama unui volum mare si inutil de informatii, atat din partea elevilor, cat si a parintilor si opiniei publice. Daca sunteti curiosi, cautati un subiect de Bacalaureat 2011 din oricare stat european, sa zicem Franta, Germania, si acolo sa vedeti nivelul si cerintele fata de un absolvent de liceu.

Cum, in Romania, conform politicii statului, nu se doresc decat 10 clase obligatorii, vom asista in continuare la degradarea a sistemului de educatie, la un sistem minimal de educatie si invatare, rezultatul fiind absolventi din ce in ce mai slab pregatiti si fara nici o sansa pe piata fortei de munca, indiferent de ciclul de studii absolvite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#reforma invatamant, #testarea nationala initiala , #evaluare educatie